Με μύδρους από σύσσωμη την αντιπολίτευση και την προκλητική στάση του υπουργού Εργασίας που επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοθέτημα που καταγγέλλεται σχεδόν από όλες τις πλευρές ως αντεργατικό και «εργασιακός Μεσαίωνας», ενώ ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε να υποβαθμίζει τις αντιδράσεις και να απαξιώνει τη χθεσινή απεργία.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε σφόδρα το «κατάπτυστο, αντεργατικό» νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη κίνηση και των τριών υπουργών της Ν.Δ. (Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη) ήταν αντεργατικά νομοσχέδια «με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο κ. Φάμελλος επέκρινε και το ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του δηλώνοντας αρχικά επιφύλαξη, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του στη ΓΣΕΕ που δεν συμμετείχε στην απεργία.
Απαντώντας στον κ. Φάμελλο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η απεργία απέτυχε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει πως «θα πρέπει να ζήσει στον πραγματικό κόσμο». Ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) του ανταπάντησε ότι «δεν αναγκάζεται ο κόσμος γενικά και αόριστα να κάνει δύο και τρεις δουλειές. Εχετε οδηγήσει τον κόσμο να κάνει δύο και τρεις δουλειές».
Για νομοσχέδιο «τερατούργημα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει τα «κουλά», ότι δήθεν με το νομοσχέδιο προστατεύεται η εργασία. Οπως επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ωρου, η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας με εργαλείο τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που θα επιβάλλεται με ατομικές δήθεν «συμφωνίες», προϊόν των εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών».
Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία ζητώντας τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και των εποχικών πυροσβεστών, ενώ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι οι τριετίες πρέπει να επανέλθουν ολόκληρες και αναδρομικά.
«Δεν είναι μεταρρύθμιση η αποδυνάμωση δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, θέτοντας το ερώτημα «πώς ένα σχέδιο που επιτείνει την εργασιακή ευελιξία ενισχύει την εργασία». Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, συνυπολογίζοντας και τις τριετίες, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται». Επισήμανε ακόμη ότι κανένα σωματείο δεν βγήκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, εκτός από την «πουλημένη ΓΣΕΕ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, απάντησε ότι «εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους», αντιτείνοντας ότι «σε όλες τις περιοχές που αναφέρεστε ως εργατικές, λαϊκές ή αγροτικές η Ν.Δ. έρχεται πρώτη». «Αυτά που είχε μάθει το ΠΑΜΕ, με τσαμπουκά να κλείνει τα εργοστάσια, τελείωσαν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας έκανε άλλη μία εμπρηστική τοποθέτηση, λέγοντας ότι «η απεργία απέτυχε, γιατί το σχέδιο νόμου είναι υπέρ των εργαζομένων», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ειρωνεύτηκε όσους διαδήλωσαν, επισημαίνοντας προς τους βουλευτές που φώναζαν ότι «η συγκέντρωση κατά των νέων ταυτοτήτων είχε μεγαλύτερη συμμετοχή, τόσο ρεζίλι έχετε γίνει».
Ο υπουργός αναρωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν να φέρνω ένα τόσο κακό νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο, το πενθήμερο και έξω να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος που να απεργεί; Δεν υπάρχει ψυχή. Οι μόνοι που απεργούν είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ». Εφερε μάλιστα ως επιχείρημα ότι ενώ «το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, εξήγγειλαν απεργία η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και όχι η ΓΣΕΕ».
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό που γίνεται, είναι ότι «όσοι έχουν κυλιόμενο πενθήμερο, και τύχουν να εργαστούν Σάββατο ή Κυριακή, θα έχουν προσαύξηση 40%. Πάλι πενθήμερο θα εργαστούν».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός με το συνδικαλιστικό κίνημα, υπογραμμίζοντας ότι αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών δεν θα είχαν πεθάνει 58 άνθρωποι στα Τέμπη.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε έντονη αντιπαράθεση και με τον πρόεδρο της Νίκης, όταν ο Δ. Νατσιός τον κατηγόρησε ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για εργατικό αδίκημα με παράνομη τροποποίηση ωραρίου εργαζομένου, από πλήρες σε μειωμένο, επικαλούμενος σχετικό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας». Ο υπουργός Εργασίας τον απείλησε με μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση δεν αφορά τον ίδιο, αλλά προσωπική εταιρεία του αδερφού του, αναγκάζοντας τον κ. Νατσιό να πει ότι θα ελέγξει να δει αν ισχύει.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) χαρακτήρισε «εμπρηστική» την ομιλία του υπουργού για το 13ωρο, τονίζοντας ότι αγνοεί τη βασική αρχή του εργατικού δικαίου, ότι ο εργοδότης είναι «το ισχυρό μέρος» σε μια σύμβαση.
Το νομοσχέδιο μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία και οδηγεί σε μεσαιωνικού τύπου μορφές ευέλικτης εργασίας, επισήμανε ο πρόεδρος της Νίκης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε ότι «είναι τουλάχιστον κωμικό να μιλάμε για ένα νομοσχέδιο εργασίας σε μια χώρα που πένεται». Ο Β. Στίγκας («Σπαρτιάτες») κατηγόρησε μεν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους εργαζομένους στην απόγνωση και στον εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε τους συνδικαλιστές «επαγγελματίες τεμπέληδες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας