• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Μετά τις προσβολές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Aλ. Tσίπρα, η πρόεδρος του Σώματος μονομερώς σκοπεύει να συγκαλέσει τη Βουλή των Εφήβων και την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους

EUROKINISSI

Η Ζωή ξανανοίγει… τη Βουλή

 • A-
 • A+

Οσοι πίστευαν ότι με τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της παρούσης Βουλής και την προκήρυξη εκλογών ξεμπέρδεψαν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ταραχώδη επτάμηνη προεδρία της, μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή, εν προκειμένω, χωρίς την 39χρονη τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπουν ότι παραμένει τυπικά πρόεδρος του Σώματος έως τις αρχές Οκτώβρη όταν η νέα Βουλή θα εκλέξει τον επόμενο επικεφαλής της. Για τον λόγο αυτό –σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων- θα την ανοίξει εκ νέου, και μάλιστα μονομερώς, έχοντας προγραμματίσει δύο συνεδριάσεις: η πρώτη στο τέλος της εβδομάδας για τη Βουλή των Εφήβων και η δεύτερη ακριβώς μετά τις εκλογές για την περίφημη Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους.

Χωρίς να χάσει χρόνο ή να κρύβει τις διαθέσεις της, η απερχόμενη πρόεδρος αμέσως μόλις παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το μέγαρο Μαξίμου στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό την Παρασκευή, συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Βασιλική Θάνου, ενώ συναντήθηκαν από κοντά το Σάββατο το μεσημέρι. Οι φωτογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία την κατέγραψαν φυσικά να μπαίνει και να βγαίνει στο πρωθυπουργικό κτίριο και να κάθεται στο σαλόνι του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε δημόσια ότι η Βουλή θα συνεδριάσει με δική της απόφαση. Κάλεσε μάλιστα την κ. Θάνου στη Βουλή των Εφήβων, προκειμένου να προσδώσει θεσμικό κύρος στις κινήσεις της (σ.σ. όπως παλαιότερα οι κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας είχαν προσέλθει στην Επιτροπή για το Χρέος).

Παρ’ όλο που η Βουλή των Εφήβων, μια πρωτοβουλία του Απόστολου Κακλαμάνη από το 1996, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται Απρίλιο ή Ιούνιο, εντούτοις φέτος η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε τη διεξαγωγή της στις 4-7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Αντί όμως να αναβληθεί, λόγω της διάλυσης της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου επιθυμεί τη διεξαγωγή της, ώστε να προεδρεύσει και πάλι, ενώπιον του φυσικού και του τηλεοπτικού κοινού, πάντα σε ζωντανή μετάδοση από το πανελλαδικό δίκτυο του Καναλιού της Βουλής.

Αναπάντητο παραμένει το ποιοι θα προεδρεύουν στις επιτροπές των παιδιών, καθώς συνήθως προήδρευαν οι πρόεδροι των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνέπεσε ο θεσμός αυτός με τις εκλογές, το 2009, οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων ολοκληρώθηκαν ακριβώς την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, στις 7 Οκτωβρίου του 2009.

Επιτροπή για το χρέος

Το ζήτημα που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στους τύπους όσο και στην ουσία, είναι η επιδίωξη της κ. Κωνσταντοπούλου να συγκαλέσει την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους -που σύστησε η ίδια- αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, χωρίς καν να έχει συνεδριάσει η νέα Βουλή ή έστω να έχει προκύψει η σύνθεσή της.

Την απόφασή της δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια και σύμφωνα με αυτήν οι εργασίες των μη κοινοβουλευτικών επιτροπών (π.χ. η προαναφερθείσα) συνεχίζονται… κανονικά και μετά τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει κάποιων συμπερασμάτων από την επιτροπή αυτή, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους –περί τα 330 δισ. ευρώ– είναι παράνομο και δεν πρέπει να πληρωθεί, ότι οι δανειστές πρέπει να μας αποζημιώσουν για τα παράνομα αυτά δάνεια, χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των 340 δισ. που πρέπει να λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία ως πολεμικές επανορθώσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι στη Βουλή επικρατεί αναστάτωση και για τις λήξασες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αρκετών υπαλλήλων, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους αντιμετωπίζει απαξιωτικά κάθε φορά που της ζητούν λύση. Για τον λόγο αυτόν οι συνδικαλιστές των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου μιλούν ακόμη και για ενδεχόμενο απεργίας.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη σωρεία των δηλώσεων της προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του απελθόντος πρωθυπουργού, τους οποίους κατηγορούσε συνεχώς για «κατάλυση της Βουλής, του Συντάγματος και της δημοκρατίας», με αφορμή την ψήφιση του Μνημονίου 3, τις διερευνητικές εντολές και την προκήρυξη εκλογών.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε τέσσερις φορές η Επιτροπή Θεσμών, δύο φορές η Ολομέλεια και άλλες δύο η Διάσκεψη των Προέδρων, με τη συμμετοχή μόνο της ιδίας και των βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας, όπως η Ραχήλ Μακρή, που μεταδόθηκαν ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

Στην κοινοβουλευτική ιστορία θα μείνει η φράση της στην Ολομέλεια της προηγούμενης Τετάρτης, όπου έπειτα από 1,5 ώρα μονολόγων δικών της και των βουλευτών του επόμενου κόμματός της είπε: «Λύεται η μη πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Θεσμικό βραχυκύκλωμα
Θεσμικό και πολιτειακό βραχυκύκλωμα έχει προκληθεί στο τρίγωνο Προεδρίας της Δημοκρατίας – Μεγάρου Μαξίμου και προέδρου της Βουλής, μετά την πρωτοφανή επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου εναντίον τόσο του Προκόπη...
Θεσμικό βραχυκύκλωμα
ΒΟΥΛΗ
«Ακυρώνει» το Μνημόνιο η Ζωή
Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο θεσμικός «κατήφορος» τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από κοινού με το κόμμα Λαφαζάνη να λειτουργούν μια μονοκομματική Βουλή, με μόνο στόχο να...
«Ακυρώνει» το Μνημόνιο η Ζωή
ΒΟΥΛΗ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανιδρύει την επιτροπή
Την επανιδρύση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου αποφασίζει σήμερα το βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από πρόταση της...
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανιδρύει την επιτροπή
ΒΟΥΛΗ
Τους τάραξε στην (επιλεκτική) ενημέρωση
Αφού ουσιαστικά συγκλήθηκε εκ νέου Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος της Βουλής μιλούσε όρθια επί 2,5 ώρες για το savoir faire των βουλευτών! Παρά τη μέτρια προσέλευση, οι παριστάμενοι εξέφρασαν... παράπονα για...
Τους τάραξε στην (επιλεκτική) ενημέρωση
ΒΟΥΛΗ
Αλέξης Τσίπρας: Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο
Με την αποκάλυψη όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που κατά την αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβαρύνουν την...
Αλέξης Τσίπρας: Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο
ΒΟΥΛΗ
Μύδροι ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στην αγορά
Οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριξαν αορίστως ότι η κρίση των τιμών θα είναι παροδική και ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.
Μύδροι ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στην αγορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας