Είκοσι ολόκληρες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά δεν έπεισε.
Ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στην πρώτη του τοποθέτηση για την εθνική τραγωδία, επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στον μοιραίο σταθμάρχη και στη ΡΑΣ, ενώ για τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ βρήκε να πει πως του έθεταν «αποκλειστικά θέματα μισθολογικά και συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Παραδέχτηκε ότι φέρει μερίδιο της πολιτικής ευθύνης ωστόσο δεν είπε τίποτα περισσότερο, αλλά ανάλωσε την ομιλία του στις δήθεν επιτυχημένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ν.Δ., και έστησε –όπως αναμενόταν– στο κάδρο των ευθυνών τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο 59χρονος σταθμάρχης
Με την κυβέρνηση να έχει εγκαταλείψει τη γραμμή περί «ανθρώπινου λάθους» ο τέως υπουργός υποστήριξε ότι αναμένει να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ωστόσο δίκασε κανονικότατα τον 59χρονο σταθμάρχη με συνεχείς εξοργιστικές αναφορές. Αφού είπε ότι στον συγκεκριμένο σταθμό «υπήρχε τοπικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, δηλαδή τηλεδιοίκησης» πρόσθεσε πως ο 59χρονος σταθμάρχης «είχε την δυνατότητα και την υποχρέωση, βάσει του Κανονισμού, να χαράξει την διαδρομή ηλεκτρονικά» αλλά «επέλεξε να το κάνει χειροκίνητα». Συνέχισε λέγοντας: «Έβαλε το τρένο να παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη και το έθεσε σε ανάποδη πορεία. Έπρεπε να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, συνομιλώντας με τους μηχανοδηγούς και να επιβεβαιώσει την εντολή που έδωσε, κάτι που επίσης δεν έκανε. Ο σταθμάρχης - κι εδώ αποδεικνύεται ότι υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης - έβλεπε επί 12 λεπτά την πορεία του τρένου και δεν κατάφερε να σταματήσει το μοιραίο».
Δεν περιόρισε τις ευθύνες στον ΟΣΕ, αλλά είπε ακόμα πως το μοιραίο βράδυ έπρεπε να υπάρχουν άλλοι δύο σταθμάρχες μέχρι τις 11 το βράδυ, οι οποίοι και δεν ήταν. «Αυτό δείχνει ότι καταρρίφθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας», υποστήριξε.
Ο Κ. Καραμανλής απάντησε στα ερωτήματα που δέχθηκε από τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως και διέψευσε και τον τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ότι έγιναν έργα 1 δισ. ευρώ επί της προηγούμενης κυβέρνησης στον σιδηρόδρομο.
Σχετικά με την αποχώρηση του υιού Ντογιάκου από το υπουργείο όταν ο πατέρας (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) του ανέλαβε την υπόθεση των Τεμπών εξήγησε ότι τον γνώριζε από παλιά ως δικηγόρο και είχε εκτιμήσει τις ικανότητές του. Όταν πήγε να εργαστεί ως μετακλητός στο υπουργείο, ο πατέρας του δεν ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όταν ο πατέρας του ανέλαβε την υπόθεση των Τεμπών, ο ίδιος έπαψε να είναι συνεργάτης στο υπουργείο.
Οι συνδικαλιστές
Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης και απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο ο ίδιος είχε επαφή με τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ και αν ήταν σε γνώση του το εξώδικό τους, το οποίο είχε επιδοθεί στον ΟΣΕ και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τους είχε δει πολλές φορές και μάλιστα σε αυτές τις συναντήσεις τα θέματα τα οποία έθεταν ήταν αποκλειστικά μισθολογικά και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σχετικώς με τις αρμοδιότητες και την στάση που τηρεί η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ο τέως υπουργός είπε ότι από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία επιβάλλεται η πλήρης διάκριση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΣ και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου. «Η ΡΑΣ, δεν είναι απλώς ο ρυθμιστής της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών, είναι κυρίως και πάνω από όλα η ανεξάρτητη εθνική αρχή ασφάλειας. Οι αρμοδιότητές της, είναι να διασφαλίζει την συνολική διατήρηση της σιδηροδρομικής ασφάλειας, την συνεχή βελτίωσή της καθώς και την τεχνική και επιστημονική πρόοδο, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των ατυχημάτων. Αν λοιπόν θα έπρεπε κάποιος να είχε ειδοποιήσει το υπουργείο ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, αυτός είναι η ΡΑΣ», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι σήμερα η ΡΑΣ «με όψιμο τρόπο, κατόπιν εορτής και μετά το δυστύχημα, έρχεται για το θέμα της εκπαίδευσης του σταθμάρχη και λέει ότι η εκπαίδευση ήταν προβληματική. Αυτό έχει μια αντίφαση. Διότι δεν μπορεί από την μία να εγκρίνεις την διαδικασία της εκπαίδευσης και να έρχεσαι μετά το ατύχημα, ενώ εσύ είσαι υπεύθυνος σε πολύ μεγάλο βαθμό για την διαδικασία της εκπαίδευσης και να λες ότι έγινε λάθος».
Η αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ.
Αναφορικώς με το θέμα των αποζημιώσεων του ανάδοχου του έργου, λόγω των καθυστερήσεων για την περίοδο που είχε σταματήσει το έργο, ο Καραμανλής ενημέρωσε ότι: «Τον Μάρτιο του 2020, ο ανάδοχος ζήτησε 26 εκατ. ευρώ για τις καθυστερήσεις την περίοδο που είχε σταματήσει το έργο και μετά την εισήγηση του τεχνικού συμβουλίου του ΟΣΕ συμφωνήθηκε να πάρει 2,5 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2020, ζήτησαν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ και τελικά αποφασίστηκε το ποσό των 564.000 ευρώ. Δηλαδή τα χρήματα τα οποία δεν έχουν πληρωθεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, είναι 3 εκατ. από τα 33 εκατ. ευρώ».
Η σύμβαση 717
Σε ό,τι αφορά την περίφημη σύμβαση 717, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε έτοιμη σε ποσοστό 68%, ο υπουργός είπε ότι η Ν.Δ. την παρέλαβε στο 18% και την πήγε στο 70% αλλά όχι στο 100%.
Απέδωσε δε την καθυστέρηση στις «παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού δημοσίου» τις οποίες η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «προσπάθησε να αντιμετωπίσει με αναμόρφωση» αλλά δεν τα κατάφερε, όχι γιατί δεν μπόρεσε, αλλά γιατί «χρειάζονται χρόνια».
«Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης κατέρρευσαν»
Μετά το πέρας της συνεδρίασης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που μετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τόνισαν ότι «οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εκτέλεση της σύμβασης 717 κατέρρευσαν».
Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν στην Κουμουνδούρου, τόσο από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όσο κυρίως από την αναλυτική παράθεση γεγονότων και στοιχείων στην οποία προχώρησε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την ομιλία του.
«Τα ψέματα και η υποκρισία περίσσεψαν και για την υποτιθέμενη ''τηλεδιοίκηση'' της Λάρισας. Οι αρμόδιοι Γ. Γεραπετρίτης και Κ. Καραμανλής άρχισαν να μασούν τα λόγια τους όταν τους καλέσαμε να διευκρινίσουν ότι μιλούν για το τοπικό σύστημα ελέγχου του σταθμού και όχι για κάποια ''τηλεδιοίκηση''. Για τη δε σύμβαση παροχής μεταφορικού έργου, από την οποία ''εξαφανίστηκαν''οι υποχρεώσεις της Hellenic Train για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και του δημοσίου για την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας, δεν απαντήθηκε το παραμικρό», ισχυρίστηκαν.
Έγινε σαφές, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής «δεν αναλαμβάνει καμία συγκεκριμένη ευθύνη. Δεν θεωρεί ότι έφταιξε σε κάτι και με αυτή, προφανώς, τη θέση θα προσέλθει στις εκλογές, ζητώντας από τον λαό να επικροτήσει το ''έργο'' του», αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους.
«Το εγχείρημα του κ. Μητσοτάκη και των βουλευτών της Ν.Δ. για να μην συζητηθούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος, αλλά μόνο η σύμβαση της κυβέρνησης Σαμάρα με τις τεράστιες ελλείψεις, απέτυχε παταγωδώς. Η παραπλάνηση δεν καλύπτει ευθύνες. Η παραπλάνηση προσβάλλει τη μνήμη όσων έφυγαν τόσο άδικα», καταλήγουν.
«Εγκληματική αδράνεια στους χειρισμούς της σύμβασης 717»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κιλκίς κατέκρινε την δήλωση άγνοιας του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για την ύπαρξη εγγράφου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το οποίο εντόπιζε ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και μάλιστα ζητούσε να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις. Η αποκάλυψη έγινε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Σήμερα, έρχεται μία ακόμη βόμβα. Έγγραφό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο εστάλη στο υπουργείο Μεταφορών στις 4 Οκτωβρίου 2021 και μιλά για εγκληματική αδράνεια στους χειρισμούς της σύμβασης 717/2014. Ρώτησαν τον κ. Καραμανλή οι βουλευτές μας στη Βουλή και εκείνος λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Αυτό, λοιπόν, δεν είναι επιτελικό κράτος που εγγυάται τα στοιχειώδη. Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης. Μόνη του προτεραιότητα είναι να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες της η σημερινή κυβέρνηση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας