• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.8°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.1°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  0 BF
  79%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες

 • A-
 • A+

Από την πλειοψηφία της βουλής υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το πόθεν έσχες και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Επί της αρχής «ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχε από την ψηφοφορία, σύμφωνα με την απόφαση που έχει πάρει για την αποχή από το κοινοβουλευτικό έργο μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «αγκάθι» των περουσιακών δηλώσεων των συζύγων των βουλευτών, η νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζει ρητά ότι οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών, καθώς και των συζύγων, των εν διαστάσει συζύγων ή των προσώπων με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής. Επίσης, κατά τον έλεγχο των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών προσώπων, συσχετίζονται και ελέγχονται με όμοιο τρόπο οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των συζύγων, των εν διαστάσει συζύγων ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (22/02), ο συγκεκριμένος νόμος φέρνει σημαντικές οπισθοχωρήσεις σε θέματα διαφάνειας, παραβίαση συστάσεων της GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης), δεύτερες ευκαιρίες σε «Πάτσηδες» και προσκόμματα στον αποτελεσματικό έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Με βάση τις νομοτεχνικές αλλαγές που έφερε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης:

 • Στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης θα περιλαμβάνεται και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και υπερβαίνει τις 5000 ευρώ.
 • Σε σχέση με την επιλογή των δηλώσεων προς έλεγχο, ορίζεται ότι ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί, μετά από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως να παραγγείλει τη διενέργεια ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος.
 • Η διενέργεια του ελέγχου μπορεί να ανατεθεί σε ειδικό κλιμάκιο που αποτελείται από δικαστικούς υπαλλήλους της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
 • Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβιβάζουν στον Γενικό Επίτροπο στο Ελεγκτικό Συνέδριο επώνυμες καταγγελίες σε βάρος συγκεκριμένων υπόχρεων.
 • Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει ΔΠΚ εντός τις προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή ΔΠΚ τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απευθύνθηκε στο σώμα. «Μολονότι υπήρχε ένα σοβαρό πλαίσιο, για πολλά χρόνια υπήρχε αμφιβολία ότι κάποια ζητήματα δεν εξετάζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τη διαδικασία του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. Αυτό είναι βήμα προς τη διαφάνεια», είπε ο κ. Τσιάρας.

«Το γεγονός ότι ενσωματώθηκε σωρεία προτάσεων που είχαν υποβληθεί, κατά τη διαδικασία διαβούλευσης, κατά την ακρόαση των φορέων και από τα κόμματα, είναι δείγμα για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο το κοινοβουλευτικό και νομοθετικό έργο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσιάρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρελκυστική τακτική, διότι βρίσκεται στην πολύ δύσκολη να απέχει επειδή σε μια σειρά θετικών νόμων δεν μπορούσε να εκφραστεί αρνητικά.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει ζητήματα, συστηματοποιεί τη νομοθεσία σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη νομοθεσία περί «πόθεν έσχες», εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο, αναβαθμίζει αναμφίβολα την ποιότητα ελέγχου και, προφανώς, διευκολύνει το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων αρχών», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Αναφερόμενος στα θέματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι διατάξεις ενισχύουν και τη έργο και τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Κύριε Τσιάρα, εμείς σας το είπαμε απολύτως καλόπιστα εξ αρχής και εσείς καλόπιστα γνέψατε ”ναι”. Για να γίνει όμως μια κουβέντα νόμος, χρειάζεται να φέρετε μια νομοτεχνική. Περιμέναμε μισή ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Περιμέναμε μια ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Μιάμιση ώρα, δύο ώρες, δύομισι, τρεις ώρες. Είμαστε εδώ. Καλόπιστα πάλι. Φέρτε τη νομοτεχνική, να σταματήσουμε και εμείς να έχουμε αμφιβολίες. Τη νομοτεχνική», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Με χαρά βλέπω ότι τελικά υποχωρήσατε και φέρατε τη διάταξη για τη δημοσιότητα των δηλώσεων των συζύγων των πολιτικών προσώπων, μετά την πίεση που ασκήθηκε», ανέφερε μετά την κατάθεση της νομοτεχνικής ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως η υπόθεση της κ. Νικολάου ή το γεγονός ότι η περίπτωση του κ. Πάτση πέρασε «κάτω από τα ραντάρ» της επιτροπής ελέγχου. Ιδίως όμως, όπως τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει για τα δάνεια της ΝΔ και την πορεία αποπληρωμής τους.

Μετά την κατάθεση της νομοτεχνικής, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε τον λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης. Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι σωστά ο υπουργός επέφερε βελτίωση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει δημοσιότητα για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των συζύγων των πολιτικών.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει δεκτή την τροπολογία που έχουν καταθέσει στο νομοσχέδιο βουλευτές του κόμματος του, για την υπαγωγή στην υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες, στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχουν χειριστεί θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και κοινών προμηθειών.

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό των άλλων κομμάτων από την επιτροπή ελέγχου η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης κατήγγειλε επίσης τον αποκλεισμό των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης από την επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων (σ.σ. στην επιτροπή ελέγχου εκπροσωπούνται μόνο το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Προεκλογικό σόου εκ του ασφαλούς και πανηγύρια για το market pass
Σε έναν μονόλογο αυτοθαυμασμού προχώρησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, «παίζοντας» την αντιπαράθεση σε προστατευόμενο περιβάλλον.
Προεκλογικό σόου εκ του ασφαλούς και πανηγύρια για το market pass
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τασούλας και κυβέρνηση ευτελίζουν τη Βουλή
«Με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύχτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής», καταγγέλλουν πηγές της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τασούλας και κυβέρνηση ευτελίζουν τη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το ν/σ για τον Τύπο
Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί οριστικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Εγκρίθηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το ν/σ για τον Τύπο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 8 στους 10 δε μπαίνουν καν στην κυβερνητική ρύθμιση για τα χρέη
Πολεμική για τη ρύθμιση που εισήγαγε προεκλογικά η κυβέρνηση για τις δόσεις στα χρέη που συσσώρευσαν οι πολίτες στην πανδημία εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κοροϊδία.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 8 στους 10 δε μπαίνουν καν στην κυβερνητική ρύθμιση για τα χρέη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Π. Τσαπανίδου: «Το σκάνδαλο Μητσοτάκη είναι πλέον σκάνδαλο της ΝΔ»
Συνεργό στη συγκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών έχει κάνει όλη την παράταξη της ΝΔ ο πρωθυπουργός, εμπλέκοντας ακόμη και τους υπουργούς του, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Π. Τσαπανίδου: «Το σκάνδαλο Μητσοτάκη είναι πλέον σκάνδαλο της ΝΔ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας