Ανεπιτυχείς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για σύμπραξη όλων των κομμάτων προκειμένου να αποτραπεί η είσοδο στην Βουλή ναζιστών.
Παρά τις κοπιαστικές ζυμώσεις και τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα έδρανα της Βουλής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει δράση απέναντι στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι έκανε προεκλογικό αγώνα από το κελί του, ενώ το κόμμα του έπαιρνε άδεια από το υπουργείο και τον δήμο Αθήνας να οργανώνει συγκεντρώσεις.
Συνεχίζοντας την κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «αυτό που σας ενοχλεί δεν είναι η πιθανή παρουσία όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό και την ταυτόχρονη στροφή στην ακροδεξιά θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που γέρνουν προς τα εκεί. Αυτός ήταν ο λόγος της παράστασης εθνικοφροσύνης και είδαμε κορώνες μετεμφυλιακού διχασμού. Για αυτό και το πολιτικό φλερτ με τον κύριο Καρατζαφέρη. Κάνετε λάθος υπολογισμό, το έχετε παραπάρει δεξιά, ούτε οι ακροδεξιοί θα σας πιστέψουν, θα χάσετε, όμως, και το κέντρο».
Μίλησε, επίσης, για ιστορικό, αλλά και πολιτικό λάθος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια για την ίδια τη Δημοκρατία.
Προκλητικός ο αρμόδιος υπουργός
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν».
Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετα τον κίνδυνο που λέτε».
Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β' της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.
«Η τροπολογία αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να τους δυναμώσει. Είναι μια συνταγματικά προβληματική τροπολογία. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Επιμένοντας ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα των δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Αφήνεται παράθυρο ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας από το παράθυρο την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας νωρίτερα.
Μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «η δική μας διάταξη διευκρινίζει σαφώς για να έχει ο δικαστής εικόνα. Η δράση να παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο ή να έχουν καταδικαστεί σε εγκληματική οργάνωση εφόσον έχουν τελεστεί εγκλήματα με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο», όμως πέταξε και το γάντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας «εάν δεν αποδέχεστε τη δική μας πρόταση ελάτε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής».
Καταλήγοντας έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις Αλιβιζάτου-Κοντιάδη σημειώνοντας ότι «εμείς κάνουμε ένα βήμα πίσω, κάντε κι εσείς και μην παίζετε παιχνίδια με πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς. Παιχνίδια επικίνδυνα για τη Δημοκρατία».
«Ναι» στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ
Το περιεχόμενο της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το μπλοκάρισμα των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση ναζιστών, όπως ο Κασιδιάρης, βρίσκει την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ως προς την συνταγματική αρτιότητα της».
Παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τα κόμματα της Αριστεράς ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση αφού όμως εισακούστηκαν, όπως λέει, οι «παρατηρήσεις οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άναψε το «πράσινο φως» με «συνέπεια και αίσθημα ευθύνης» στηρίζοντας «την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».
Σήμερα, «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της» σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Σκουρλέτης, φανέρωσε τις προθέσεις του κόμματος της Κουμουνδούρου. «Η εμμονή της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο ‘παρών’. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα έρθει να αλλάξει ενδεχομένως τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε ο πρώην υπουργός.
«Η κυβέρνηση επιλέγει με βάση το δικό της σκεπτικό να μη δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας εντός του κοινοβουλίου που να στηρίξει μια διάταξη που θα έθετε ουσιαστικούς φραγμούς χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους στη δράση των σύγχρονων ναζί» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όχι» από το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ
Ως «επικίνδυνα υποκριτική» χαρακτηρίζει τη «μεθόδευση της Κυβέρνησης» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, στην παρέμβασή του στη Βουλή.
Επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία, ο Κλέων Γρηγοριάδης τόνισε με νόημα πως «δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν», διότι αν αυτό γίνει, «τότε αυτό είναι μια νίκη του Κασιδιάρη και μάλιστα από τα δικά σας χέρια, θα είναι μια νίκη του Κασιδιάρη».
Στην παρέμβαση του ο βουλευτής αναφέρθηκε στο «ιστορικό προηγούμενο» της ΕΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι πρόεδρος της νεολαίας ήταν τότε ο Μάκης Βορίδης και «πραγματικός αρχηγός» της ο Γιώργος Παπαδόπουλος από τη φυλακή.
Για υποκρισία των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως σημείωσε, τα τρία παραπάνω κόμματα, όχι μόνο έχουν συνεργαστεί, (ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ παλαιότερα) αλλά «επιχειρούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν το αστικό κράτος με τρομονόμους, παρακολουθήσεις των πάντων, ενίσχυση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος», ενώ ταυτόχρονα «επιχειρούν να βγάλουν λάδι την αστική δημοκρατία, μέσα στην οποία γεννιούνται τα ναζιστικά κόμματα».
Επίσης, υπογράμμισε πως τόσο η τροπολογία της κυβέρνησης όσο και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους γιατί αποδέχονται και αξιοποιούν τον τρομονόμο και τον ευρωτρομονόμο, που ποινικοποιούν διάφορες μορφές πάλης του λαϊκού παράγοντα, όπως η κατάληψη των δημοσίων κτιρίων, η παρεμπόδιση των αστικών συγκοινωνιών κ.ά.».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας