• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.1°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 18.8°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  46%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο επίκεντρο η τροπολογία για τον αποκλεισμό των ναζί

 • A-
 • A+

Επιμένει στην προβληματική τροπολογία η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αντιπρότεινε την προσέγγιση των συνταγματολόγων Κοντιάδη και Αλιβιζάτου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το μπλοκάρισμα των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση ναζιστών, όπως ο Κασιδιάρης, και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη δεν βρίσκει αποδοχή από όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα με τις ζυμώσεις να συνεχίζονται μέχρι την ύστατη ώρα.

«Σεβόμαστε απόλυτα το πνεύμα του ιστορικού Συνταγματικού νομοθέτη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε υποψήφιους που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και να παριστάνουν τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων. Ο στόχος μας, δεν είναι να περιορίσουμε κανένα κόμμα για την ιδεολογία ή το πρόγραμμά του, όσο απεχθές και εάν είναι αυτό. Η διάταξη που προσθέτουμε για την πραγματική ηγεσία ενός κόμματος είναι σωστή» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τα «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές - Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012».

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι το «στρατηγικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, με αυτή την τροπολογία, είναι για το εάν μπορεί κάποιος που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως από την ποινική δικαιοσύνη για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση, έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, η έκτιση της ποινής τους δεν ανασταλεί επειδή άσκησε έφεση, εάν αυτός μπορεί να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό». Ο υπουργός, τόνισε πως «δεν μπορεί ένα τμήμα της έννομης τάξης μας, η Ποινική μας δικαιοσύνη να λέει ότι ένας άνθρωπος ηγείται εγκληματικής οργάνωσης και από την άλλη ένα άλλο Τμήμα της έννομης μας τάξης, αυτό του Αρείου Πάγου -που κάνει την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών- να αποφασίζει ότι αυτός ο συγκεκριμένος μπορεί να είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος».

Ξεκαθάρισε, ότι αυτά που προστίθενται με την τροπολογία, είναι πως ο Άρειος Πάγος καλείται να διακριβώσει το ποιος πραγματικά ασκεί την ηγεσία ενός κόμματος. Η ρύθμιση αυτή, είπε ο κ. Βορίδης, είναι ορθή γιατί δεν μπορεί να επιτρέπουμε σε αχυρανθρώπους να παριστάνουν του ηγέτες, αλλά πρέπει να έχουμε την διακρίβωση της πραγματικής ηγεσίας ενός κόμματος.

Σχετικά με την παράγραφο γ' της τροπολογίας, που αναφέρει πως «θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων» υποστήριξε πως αυτό εδράζεται στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο κ. Βορίδης, παράλληλα, απάντησε σε μια σειρά από επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί στον δημόσιο διάλογο. Ειδικότερα, στο επιχείρημα ότι «δεν μπορεί πολιτικά φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με νομοθετικές απαγορεύσεις και περιορισμούς» είπε ότι «ο στόχος της διατάξεως, δεν είναι να κρίνονται οι ιδέες ενός κόμματος -δεν κάνουμε αυτό- αλλά αυτό που κρίνεται είναι το εάν έχουμε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και για την ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάνουμε. Είναι η αντιμετώπιση ενός καταδικασμένου στην ηγεσία μιας εγκληματικής οργάνωσης, που υποδύεται τον αρχηγό πολιτικού κόμματος».

Στο Συνταγματικής φύσεως ερώτημα «ότι ουδείς μπορεί να αποστερηθεί πολιτικά δικαιώματα, εάν δεν έχει υπάρξει αμετάκλητη ποινική καταδίκη του», ο υπουργός είπε ότι με την τροπολογία αυτή «δεν λέει σε κανέναν μην βάλεις υποψηφιότητα, αλλά ότι εάν ένα κόμμα έχει ως αρχηγό του, είτε τυπικά είτε εν τοις πράγμασι, ένα άτομο που είναι καταδικασμένο, τότε δεν μπορεί να συμμεάσχει. Για αυτό -και κατά την άποψή μας- δεν πάσχει Συνταγματικά η διάταξη αυτή». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η αναγνώριση κωλυμάτων στο θέμα του εκλέγεσθαι υφίστανται και σήμερα στο Σύνταγμά μας.

O υπουργός, τόνισε ότι ειδικά με τα εδάφια β και γ της τροπολογίας «θωρακίζουμε απολύτως την συνταγματικότητα της διάταξης με την αναφορά στο άρθρο 29 παρ.1 του Συντάγματος» και αποφεύγει «ο δικαστικός έλεγχος να γίνει στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων». Δεν ανοίγεται, είπε ο κ. Βορίδης, καμία «κερκόπορτα» για «ιδεολογικές κρίσεις κομμάτων» από τον Άρειο Πάγο. Η κρίση του θα είναι περί της πραγματικής ηγεσίας. Δηλαδή διατηρούμε τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 26, επαναλαμβάνουμε την υφιστάμενη διάταξη και αυτό που προσθέτουμε είναι ότι θα πρέπει να γίνεται και μια κρίση επί της πραγματικής ηγεσίας. Άρα, όσα λέγονται ότι ο Άρειος Πάγος θα μπορεί να κάνει κρίσεις επί των ιδεολογικών των κομμάτων είναι υπερβολικά και αβάσιμα».

Ο κ. Βορίδης, απέρριψε την άποψη που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αυτή είναι που εάν υιοθετηθεί θα άνοιγε τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να εισέλθει σε κρίσεις επί των ιδεολογικών προγραμμάτων των κομμάτων. Ο υπουργός, ανέφερε ότι μετά τον διάλογο σε Επιτροπή και Ολομέλεια είναι ανοικτός για βελτιώσεις σχετικά με ορισμένα τεχνικά θέματα.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για αποκλεισμό του «κόμματος» του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές από τη μία δεν νομιμοποιεί πλήρως την τροπολογία και από την άλλη δεν εκφράζει ισχυρές ενστάσεις.

Ειδικότερα, ζητά την οριοθέτηση του καταλόγου των εγκλημάτων που περιλαμβάνονται ως «εγκλημάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία», αλλά δεν θίγει την ερμηνεία για πρώτη φορά μετά το 1974 του άρθρου 29 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η οργάνωση και η δράση του εκάστοτε κόμματος πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ζητά πάντως ορισμένες βελτιώσεις: «Ευνόητο είναι ότι ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει θετική κρίση περιέχουσα αξιολογήσεις ανήκουσες στην ελεύθερη δηµόσια σφαίρα, προκειµένου να διαπιστώσει αν πολιτικό κόµµα εξυπηρετεί το δηµοκρατικό πολίτευµα, αλλά αν σε συγκεκριµένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόµενοι στη δράση προσώπων που έχουν καταδικασθεί για τα ανωτέρω αδικήµατα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση πολιτικού κόµµατος υπονοµεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και, εποµένως, δεν είναι συµβατή µε αυτή. Σηµείο το οποίο χρήζει ανάλογης αποτύπωσης στο κείµενο του νόµου, ενόψει οριοθέτησης της σχετικής δικανικής κρίσης».  

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση εμείνει η τροπολογία να στηρίζεται στην ερμηνεία του άρθρου 29 του Συντάγματος, «εμείς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε». Αντίθετα, εάν επιλεγεί «η πρόταση που έχουν διατυπώσει οι συνταγματολόγοι Κοντιάδης- Αλεβιζάτος, τότε είμαστε διατεθειμένοι να την συζητήσουμε σε βάθος και στην λεπτομέρειά της». Ο κ. Τζανακόπουλος, ειδικότερα πρότεινε «να μείνει απ' έξω η επιλογή του άρθρου 29» και να πάμε στην πρόταση των συνταγματολόγων Κοντιάδη- Αλεβιζάτου όπου σαφέστατα λέει ότι «εάν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει υποψήφιους που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187Α του ΠΚ, τότε ή θα απαγορεύεται στον υποψήφιο αυτόν να κατέλθει στις εκλογές ή ο 'Αρειος Πάγος - τότε και μόνο- θα μπορεί να μην επιτρέπει την κατάρτιση του συνδυασμού. Τελεία. Παύλα. Παράγραφος».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε πως είναι πραγματικότητα ότι «από το 2012 αντιμετωπίζουμε μια απειλή για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, που αναδείχθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» και «η δημοκρατία να πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της από τους εχθρούς της». Τόνισε όμως ότι αυτά «τα ζητήματα πρωτίστως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολιτικό τρόπο» και «ο Νόμος να έρχεται ως επικουρικό μέτρο». Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που πραγματικά αντιμετωπίζουμε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να βρούμε την βέλτιστη λύση. Επισήμανε πως «η διακρίβωση της πραγματικής ηγεσίας» είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να απασχολήσει ένα δικαστήριο επί πολλές συνεδριάσεις και είναι μια πολύπλοκη αποδεικτική διαδικασία. Συνεπώς, δεν είναι εφικτό να γίνει από το Τμήμα του Αρείου Πάγου μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Το σημαντικό, όμως πρόβλημα, είναι η διασύνδεση της τροπολογίας με το άρθρο 29 του Συντάγματος και για αυτό έχουμε επιφυλάξεις.

Ειδικότερα για το γ εδάφιο της τροπολογίας που προβλέπεται ότι θα πρέπει «να λαμβάνεται υπ' όψη τυχόν καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων» από τον Άρειο Πάγο, παρατήρησε πως αυτό δεν καθίσταται «ως βασικό κριτήριο» και έτσι «ανοίγεται μια κερκόπορτα» και για άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Σημείωσε ότι εάν επιλεχθεί διασύνδεση της ρύθμισης με το άρθρο 29 του Συντάγματος, τότε, θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένος ο λόγος που ένα κόμμα κρίνεται ότι δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την γνώμη μας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο μοναδικός τρόπος που έχει κριθεί και από τον Άρειο Πάγο και από το ΕΔΔΑ να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εάν περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια κρίσεως του Ανώτατου Δικαστηρίου σε ζητήματα που σχετίζονται με την παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Κάτι άλλωστε που έχει κριθεί Συνταγματικό και σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και στους θεμιτούς περιορισμούς του Λόγου. Κάθε άλλη απόπειρα εγείρει ζητήματα όχι απλά συνταγματικότητας αλλά και πολιτικής αξιοποίησης της διάταξης αυτής στο μέλλον για να απαγορευτεί η λειτουργία και άλλων κομμάτων.

Η δε, επιλογή, αποκλεισμού «ιδρυματικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων», νομίζω - είπε ο βουλευτής - ότι όχι μόνο διευρύνει τις αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου αλλά στην κυριολεξία τις ξεχειλώνει».

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας ανέφερε πως «θα αναμένουμε τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για την αρτιότερη νομοτεχνικά διατύπωση της τροπολογίας».

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, διαφώνησε με την κυβερνητική τροπολογία για «τις σκόπιμες γενικόλογες διατυπώσεις που αυτή έχει». Ειδικότερα, υποστήριξε ότι εισάγονται επικίνδυνες προϋποθέσεις με τους όρους όπως οι απλές γενικές αναφορές «σε καταδίκες και αδικήματα». Κάτω από τέτοιες μορφής διατυπώσεις, είπε ο βουλευτής, «μπορεί εύκολα να στεγαστούν οι απόψεις των δύο άκρων».

Διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε στηρίζεται πάνω στους νόμους 187 και 187Α του ΠΚ, δηλαδή του τρομονόμου, που είναι η αιτιολογική βάση απαγόρευσης πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Πολιτικά, τόνισε πως «τόσο ο φασισμός όσο και ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι έγκλημα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται» και η αντιμετώπιση τους γίνεται μέσα από τον λαό και τις οργανώσεις του.

Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

ΜέΡΑ25

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, ανέφερε πως «δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την Δημοκρατία για να την διασώσεις από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του κάθε Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια». Ως ΜέΡΑ25, είπε, «δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί, που θα πετύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ». Χαρακτήρισε «απατηλή την πλάνη και του ΣΥΡΙΖΑ» ότι μπορεί η διάταξη αυτή να περιοριστεί μόνο στην ΧΑ «χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος ενός ντόμινου απαγορεύσεων, με αντικομμουνιστική στόχευση και με δεδομένο ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης ΕΕ που τσουβαλιάζει το ναζισμό με τον κομμουνισμό» και κατήγγελλε «ως υποκριτική τη στόχευση της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Π. Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»
Ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί, όπως αναφέρει, «χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους», αποδίδει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου αναφερόμενη στην...
Π. Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»
ΒΟΥΛΗ
Μόνο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την τροπολογία
Αμετακίνητη η στάση της κυβέρνησης για την τροπολογία που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές ● Με «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του. Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική...
Μόνο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την τροπολογία
ΒΟΥΛΗ
Ο Βορίδης ανακάλυψε «ταύτιση» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή
Προκλητικός ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του στη Βουλή σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Βορίδης ανακάλυψε «ταύτιση» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή
ΒΟΥΛΗ
Εξώδικο Κασιδιάρη στον πρόεδρο της Βουλής
Μία ημέρα πριν τη ψήφιση της τροπολογίας που θα βάλει «φρένο» στα ναζιστικά κόμματα από την κάθοδό τους στις εκλογές ο νεοναζί κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, έστειλε ξώδικο στον πρόεδρο...
Εξώδικο Κασιδιάρη στον πρόεδρο της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση το μπλόκο στον Κασιδιάρη
Συμφωνούν στον στόχο, δηλαδή τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές, αλλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν για τη νομική φόρμουλα και τη διατύπωση. Ο λόγος για την τροπολογία που...
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας