Συμφωνούν στον στόχο, δηλαδή τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές, αλλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν για τη νομική φόρμουλα και τη διατύπωση. Ο λόγος για την τροπολογία που απαγορεύει στο πρωτόδικα καταδικασθέν πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές.
Η διάταξη κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αύριο Τρίτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται πιθανότατα νέα συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαιρέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη «λευκή απεργία» που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ψηφοφορίες της Βουλής, μέχρι να προκηρυχτούν οι εκλογές.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης στην επίμαχη ρύθμιση, επιχειρώντας μέχρι την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει τη συναίνεση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ώστε με αυξημένη πλειοψηφία να σταλεί «μήνυμα» στον Αρειο Πάγο για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μέχρι στιγμής μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται θετικό να υπερψηφίσει την τροπολογία, θέτοντας ωστόσο την προϋπόθεση να πάρει το συνταγματικό «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Εχουν προηγηθεί επαφές μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη με τον συνταγματολόγο και γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτη Δουδωνή και ορισμένες παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκαν στην τελική διάταξη.
Επιφυλακτικά ως αρνητικά εμφανίζονται τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μια γενικόλογη διατύπωση περί δράσεων που «δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές αυθαιρεσίες και απαγόρευση και άλλων κομμάτων στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του τροπολογία, με την οποία προβλέπεται ρητά ότι η διάταξη πρέπει να αφορά εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο. Η Κουμουνδούρου διαφωνεί έντονα και με την υπερεξουσία στον Αρειο Πάγο, ο οποίος θα μπορεί να κρίνει αν ένα κόμμα είναι δημοκρατικό ή όχι και υπογραμμίζει την ανάγκη η τελική διάταξη να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Την ξεκάθαρη διαφωνία τους έχουν δηλώσει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Για αντισυνταγματική διάταξη έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος (Focus FM), αναφέροντας ότι «άλλο διαφωνώ με τους ναζί και άλλο στερώ από τον λαό το δικαίωμα να επιλέξει». Ενστάσεις για τη γενικόλογη διάταξη έχει εκφράσει και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, προτείνοντας να υπάρχει απλώς η διατύπωση ότι αποκλείονται κόμματα με υποψήφιους βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ανοιχτός στην πρόταση Αλιβιζάτου εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας