Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα η διαφημιζόμενη εδώ και καιρό διάταξη της κυβέρνησης που θα βάλει «μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.
Τα περισσότερα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ επί της αρχής για μια τέτοια ρύθμιση, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει δική του πρόταση για τροποποιητική διάταξη.
Τώρα ζητούν συναίνεση
Ο πρωθυπουργός ζήτησε και σήμερα «διακομματική στήριξη» της συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ κυβερνητικές πηγές σήμερα το βράδυ (ΕΡΤ) άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αλλαγές στη ρύθμιση, διαρρέοντας ότι ο λόγος που κατατέθηκε σήμερα ήταν για να υπάρξουν πέντε μέρες συζητήσεων.
Διαβάστε την κυβερνητική τροπολογία
Την ίδια στιγμή, όμως, με προεξάρχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση και η Ν.Δ., πασχίζοντας να αλλάξουν την ατζέντα από το ορυμαγδό σκανδάλων που χτυπούν το Μαξίμου (με αποκορύφωμα τις υποκλοπές), επιδίδονται σε μπαράζ επιθέσεων με προκλητικό τρόπο, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Για ακόμη μια ημέρα, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο και τις πρωινές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, το Μαξίμου επιχειρεί να παρουσιάσει ως αντιδημοκρατικό και εχθρό του κοινοβουλευτισμού, στον απόηχο της απόφασης να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις ψηφοφορίες της Βουλής, εκτός της συγκεκριμένης για το κόμμα Κασιδιάρη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να περάσει η τροπολογία απαιτείται απλή πλειοψηφία και θα περάσει με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.
Όλα αυτά σε μια ημέρα κατά την οποία η βουλευτής της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή επιχείρησε να μεταφέρει στην «επίσημη» δημόσια σφαίρα τις χυδαιότητες των «γαλάζιων» τρολ του Διαδικτύου κατά του Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποιώντας τον θάνατο των δύο πιλότων από την πτώση του Phantom. Η κίνησή της αυτή, προκάλεσε μια απαράδεκτη αντίδραση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο και έφερε πόλεμο ανακοινώσεων, αλλά μάλλον γύρισε μπούμερανγκ στην Νέα Δημοκρατία.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Μια από τις βασικές διαφωνίες που έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση εδώ και καιρό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο, ενώ για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και από μερίδα του νομικού κόσμου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, έχει ήδη καταθέσει εδώ και καιρό δική της πρόταση και αναμένεται να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν τη συγκεκριμένη τροπολογία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι περιγράφει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για το «μπλόκο» σε κόμματα με ρατσιστικό και ναζιστικό λόγο.
Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει μετωπικά στη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή.
Οι δύο βασικοί πυλώνες τις τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Αναμένει γνωμοδότηση περί συνταγματικότητας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας «εμαστε θετικοί στο σκοπό της ρύθμισης. Ο νεοναζισμός, ο φασισμός και η ρητορική μίσους νικιούνται στην κοινωνία και στην καθημερινή πολιτική ζώσα πραγματικότητα, όμως πρέπει να έχουμε τα θεσμικά εργαλεία να αποσοβήσουμε την επανάληψη του νοσηρού φαινομένου μετά το 2012», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μία απαιτητική νομική και πολιτική άσκηση. Η διάταξη να είναι και συνταγματικά και νομικά ανεκτή, αλλά και αποτελεσματική ώστε πράγματι να πετύχουμε το στόχο μας»
«Δεν θα έπρεπε, βέβαια, η Κυβέρνηση να περιμένει να φτάσουμε την παραμονή των εκλογών και να έχει δοθεί στον Χ καταδικασμένο έγκλειστο η δυνατότητα να κάνει δωρεάν προεκλογικό αγώνα μέσα από τον Κορυδαλλό μέσω του YouTube. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η στάθμιση κόστους-οφέλους από την Κυβέρνηση τόσα χρόνια μετά την καταδίκη», πρόσθεσε.
Όχι από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, θα εξετάσει η Ελληνική Λύση
Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ τάσσεται κατά της τροπολογίας υπογραμμίζοντας ότι «εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές», ενώ ασκεί κριτική και στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά
Για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές
Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με την ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση.
Αντίστοιχα, με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.
Αντίστοιχα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.
Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.
Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει.
Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε τροπολογία, ενώ από την Ελληνική Λύση αναφέρουν ότι θα εξετάσουν την κυβερνητική διάταξη και θα επανέλθουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας