• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.8°C / 21.2°C
    2 BF
    64%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.2°C / 19.5°C
    1 BF
    81%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.0°C / 21.3°C
    1 BF
    69%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 15.0°C
    1 BF
    90%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 18.0°C
    0 BF
    82%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.0°C / 17.6°C
    2 BF
    80%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 14.0°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 17.4°C / 17.4°C
    2 BF
    84%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.6°C / 19.8°C
    3 BF
    72%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.4°C
    4 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    3 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    0 BF
    82%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.6°C
    0 BF
    94%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 15.5°C / 19.4°C
    2 BF
    74%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 19.3°C
    3 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 20.5°C
    1 BF
    65%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    0 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 17.0°C / 18.3°C
    2 BF
    100%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.1°C / 13.1°C
    1 BF
    88%
Eurokinissi

Αυτοθαυμασμός, παραποίηση και καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό

  • A-
  • A+
Άκρως προκλητικός ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Τα ανερυθρίαστα ψέματα για τις παρακολουθήσεις και όχι μόνο • Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Άκρως προκλητικός ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να επαναλάβει από το βήμα της Βουλής τα γνωστά ψέματα προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του σχετικά με τις υποκλοπές και να υπεραμυνθεί του νόμου - συγκάλυψης που πέρασε το κόμμα του.

Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας πως υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών σε μερίδα του Τύπου, πριν την πρόταση μομφής και την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα από την ΑΔΑΕ.

Προσπαθώντας να κάνει, για πολλοστή φορά, το μαύρο - άσπρο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει ότι είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε διαρρέοντάς τα είτε γνώριζε από πριν τα πρόσωπα.

«Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω, βγάλτε τα συμπεράσματά σας» είπε ανερυθρίαστα ο άνθρωπος, που έχει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ. «Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι. που διέρρεαν εμπιστευτικά στοιχεία μέσα από την υπηρεσία» πρόσθεσε.

Διστάζοντας παράλληλα να στραφεί ευθέως των φιλοκυβερνητικών μέσων κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στήνει κατασκευτική ιστορία στα μέτρα του σκηνοθετώντας αποκαλύψεις, που έγιναν πρώτα με διαρροές στοιχείων στα δικά σας φίλια μέσα».

«Στην επιστολή Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα»

Χαρακτήρισε δε ως «λανθασμένες» τις ενέργειες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που αφού ερεύνησε ως όφειλε την υπόθεση ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, και «εμφανώς εκτός του νομικού πλαισίου, του Συντάγματος και του εκτελεστικού νόμου» τη διαδικασία.

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία ενημέρωσης ήταν εκτός νομικού πλαισίου» και ότι η γενική πρόβλεψη σχετικά με ενημέρωση για θέματα απορρήτου «κάθε άλλο παραπέμπει στην δημοσιοποίηση ονομάτων και προσωπικών δεδομένων».

«Ποτέ στην ιστορία της Αρχής δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει γιατί ονόματα δεν υπήρχαν στην συγκεκριμένη επιστολή» σημείωσε αφού έψεξε τον κ. Τσίπρα γιατί έκανε φέιγ βολάν τον «απόρρητο» φάκελο που έλαβε από πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Υπήρχαν τα ονόματα ή δεν υπήρχαν στην επιστολή του προέδρου; Αν δεν υπήρχαν τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο» είπε για να προσθέσει ότι «στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Έστειλε άλλες επιστολές σε εσάς;... Στην επιστολή που μου έστειλε με αυτούσια την επιστολή, που σας έστειλε, δεν υπάρχουν ονόματα».

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην Αρχή με κατάλογο να ρωτήσω αν εσείς παρακολουθούσατε πολιτικούς αρχηγούς» είπε ενώ ισχυρίστηκε ότι οι επισυνδέσεις είναι νόμιμες και επανέλαβε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι πολιτικά αποδεκτή.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ με Ειδικά Δικαστήρια και Μάτι

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αφιέρωσε στην επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για ένα κόμμα με «βεβαρυμένο ιστορικό» και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από το μείζον σκάνδαλο.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί την αναστήλωση του αφηγήματος περί σκευωρίας της Νovartis με τη διαρροή του ονόματος του 51χρονου, που συνελήφθη ως μέλος σπείρας που εξαπατούσε επιχειρηματίες, ήταν βασικός προστατευόμενος μάρτυρας πολύκροτη υπόθεση και πρώην διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν μπορεί να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας» ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υποτίθεται πως «οργάνωσε την σκευωρία της Novartis και κάνει πως δεν ξέρει τον Σαράφη».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του Νίκου Παππά, ο οποίος δικάζεται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, όπως οι εξής:

  • «Καλύπτεται τον Νίκο Παππά, που δικάζεται για το στημένο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες;»
  • «Που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;»
  • «Τι εμπλοκή είχε στην υπόθεση ο μυστηριώδης κ. Αρτεμίου;»
  • «Μπορείτε να πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;»

Συνέστησε... προσοχή στον κ. Τσίπρα, επειδή χρησιμοποίησε τη φράση «ο πρωθυπουργός δεν είναι βλαξ, είναι όμως ένοχος» λέγοντας ότι την είχε πει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας για το σκάνδαλο Κοσκοτά, «αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον κ. Ματζουράνη που σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Παππά».

«Δικαστές δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς και κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι» είπε αναφερόμενος στα δύο Ειδικά Δικαστήρια, για τις υποθέσεις των Παπαγγελόπουλου και Παππά, και εξαπέλυσε πυρά και για τις πολύνεκρες πυρκαγιές μιλώντας για στημένες συνεντεύξεις Τύπου, όταν όλοι γνώριζαν το μέγεθος της τραγωδίας. 

Αυτοαποθέωση κόντρα στην πραγματικότητα με το βλέμμα στην κάλπη

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είδε τη σημερινή συζήτηση ως ευκαιρία «ευκαιρία για σύγκριση» των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωση του λαού για άλλες υποθέσεις της επικαιρότητας.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ετυμηγορία των πολιτών στις κάλπες θα είναι ίδια με την κυβερνητική ψήφο κατά της πρότασης μομφής υποστηρίζοντας ότι ο λαός θα δώσει «ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Σε αυτό το πλαίσιο διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί «άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, γιατί μειώσαμε φόρους, την ανεργία, αυξήσαμε επενδύσεις. Και έρχονται όλα αυτά με ένα πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης. Δεν σας είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την ελληνική επιχειρηματικότητα στα χρόνια της πανδημίας; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

«Επί υπουργίας Τσακαλώτου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ουραγοί στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες στο πετσί τους. Πόση είναι η ανάπτυξη τα 4 χρόνια που κυβερνούμε εμείς; Διπλάσια και ενιότε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Στις εξαγωγές μας έχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις - ας πει κάποιος στην εκπρόσωπό σας ότι τις αναβαθμίσεις τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι - είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε.

«Και μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο "μαξιλάρι", αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δις; 40 δις είναι σήμερα και δεν είναι «μαξιλάρι» αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα. «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ως αποτέλεσμα της ακρίβειας» ανέφερε.

Ντροπιαστική αναφορά για τη μικρή Μαρία - Παραδοχή για τους 38 του Έβρου

Αξίζει να σημειωθεί πως για δεύτερη φορά από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ανερυθρίαστα το θάνατο του πεντάχρονου προσφυγόπουλου στον Έβρο, παρά τα ντοκουμέντα και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για fake news και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ζήτησε... συγγνώμη για το «διασυρμό της πατρίδας για το δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας». «Γιατί ήμασταν σίγουροι από την πρώτη στιγμή;» διερωτήθηκε ρητορικά. 

«Γιατί έχουμε υπηρεσίες που μπορούν να μας προσφέρουν τέτοια δεδομένα» απάντησε προχωρώντας έτσι επί της ουσίας σε παραδοχή για το γεγονός ότι οι αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη των 38 προσφύγων στη νησίδα και επέλεξαν να μην τους βοηθήσουν.


Μετά το τέλος της διαδικασίας στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για όφελος της κυβέρνησης από την συζήτηση και την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, «με υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις από τους υπουργούς και τους βουλευτές και επιστέγασμα την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε η δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην 4ετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ για όλα: οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου».

Ισχυρίζονται μάλιστα πως το θέμα με τις παρακολουθήσεις τέθηκε στη «σωστή του διάσταση, με καθαρά θεσμικό τρόπο και φάνηκε πολύ καθαρά και από την τοποθέτηση του κ.Τσίπρα ότι δεν περίμενε καμία ΑΔΑΕ αφού είχε πλήρη πληροφόρηση από την αρχή για όλη αυτή την υπόθεση μέσω δικών του δικτύων, πληροφόρηση που δεν είχε η κυβέρνηση».

Μιλούν επίσης για «πολύ τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα» από τον πρωθυπουργό και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο  σχετικά με το «γιατί δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η ΑΔΑΕ». Σημειώνουν επίσης ότι «δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής».

Αναφέρουν επίσης ότι «είναι ενδεικτική του τοξικού κλίματος με το οποίο θα πάμε στις εκλογές, η συνεχής διακοπή της ομιλίας του Πρωθυπουργού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δείγμα άγχους και ηττοπάθειας. Αντιθέτως ήταν σαφής η διαφορά συγκρότησης και ποιότητας, όπως καταγράφηκε και στις ομιλίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας», λησμονώντας προφανώς ομιλίες όπως αυτές του Αδ. Γεωργιάδη και του Δημ. Μαρκόπουλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
«Είστε ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά»
Για εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον πρωθυπουργό μίλησε ο Α. Τσίπρας, κατακεραυνώνοντας τον Κ. Μητσοτάκη για το βαρύ σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Είστε ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
«Μάξιμος Σαράφης»: «Έργο του παρακράτους της Ν.Δ. η σύλληψή μου»
Στο κείμενο που διένειμε, μιλά για «κολλητούς», «παρατρεχάμενους» και «πρακτοράκια», με στόχο να τον παγιδεύσουν και μάλιστα υποστηρίζει ότι πίσω από αυτή την επιχείρηση βρίσκονται η Νέα Δημοκρατία και στελέχη...
«Μάξιμος Σαράφης»: «Έργο του παρακράτους της Ν.Δ. η σύλληψή μου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος ο Λευτέρης Κρέτσος για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες
Ομόφωνα αθώο έκρινε το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, τον πρώην υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Αθώος ο Λευτέρης Κρέτσος για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Βαθιά θεσμική κρίση με την υπογραφή Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον υπεύθυνο στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός «στην πραγματικότητα δηλώνει επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, όταν λέει ότι δεν...
«Βαθιά θεσμική κρίση με την υπογραφή Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος
Για γραμμή-«μπουφέ» στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις υπουργών είναι «τεράστιο πλήγμα για τη Δημοκρατία».
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος
ΒΟΥΛΗ
Ομολογία ενοχής και... λάσπη στον ανεμιστήρα
Θλιβερή προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και συμψηφισμού από τον πρωθυπουργό • Οι οργισμένες αντιδράσεις • Τι δεν είπε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ομολογία ενοχής και... λάσπη στον ανεμιστήρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας