• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 18.5°C
    1 BF
    71%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 14.7°C / 19.1°C
    2 BF
    53%
  • Πάτρα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 13.3°C / 15.9°C
    2 BF
    91%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    3 BF
    55%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.9°C / 17.9°C
    2 BF
    63%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.5°C / 19.0°C
    1 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 15.4°C
    0 BF
    41%
  • Αγρίνιο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 13.5°C / 13.5°C
    1 BF
    94%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 19.8°C / 22.5°C
    5 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    4 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.2°C / 17.7°C
    3 BF
    55%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Λάρισα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    16°C 15.9°C / 16.1°C
    0 BF
    67%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.5°C / 15.5°C
    1 BF
    80%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.2°C / 18.8°C
    4 BF
    69%
  • Χαλκίδα
    Ψιχάλες μικρής έντασης
    16°C 15.4°C / 18.8°C
    0 BF
    72%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.3°C
    1 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 15.7°C / 17.2°C
    2 BF
    49%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    1 BF
    63%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

  • A-
  • A+
Εν αναμονή των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών • Τι υποστηρίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. • Το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση που θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής

Μεγάλη ένταση, βαρείς χαρακτηρισμοί, αλλά και αποκαλύψεις είχε η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για δημοκρατική εκτροπή και εργαλειοποίηση της εθνικής ασφάλειας.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία περίπου στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς το πρωί θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. «Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας είπαν κατά τις δύο πρώτες μέρες της συζήτησης το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, και η Ελληνική Λύση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε προχθές τα αδιάσειστα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε ως εγκέφαλο παρακρατικού μηχανισμού. 

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης  (Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Για τη Ν.Δ., όλα νόμιμα

Τα κυβερνητικά στελέχη από την αρχή της διαδικασίας προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης, είτε εκθειάζοντας το έργο της κυβέρνησής τους είτε επιλέγοντας έωλους συμψηφισμούς, εκμεταλλευόμενα τις δίκες Παππά και Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, είτε ακόμη και τη σύλληψη ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες από την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, του γνωστού με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».

Κοινή επωδός τους ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο πολιτικής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπερασπίζονται τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ως νόμιμες. Επίσης, συνεχίζουν να επιτίθενται στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε εκτός πλαισίου, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να υποστηρίξουν ότι κινείται με κομματικά κριτήρια.

 Εντύπωση κάνουν οι ισχυρισμοί του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων είπε ότι «Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις» και πως «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».

Από τη δική του πλευρά, ο Κωστής Χατζηδάκης, θύμα ο ίδιος των «νόμιμων επισυνδέσεων» επί οκτώ μήνες, έκανε μια θλιβερή απόπειρα να αθωώσει τον πρωθυπουργό για το σοβαρό ζήτημα της παρακολούθησής του, μιλώντας για «Κλουζώ» εντός της ΕΥΠ. Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει την εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτεσης «τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν το κρύβει άλλωστε. Και γι' αυτό στοχοποιεί τον πρωθυπουργό».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση και μια αποκάλυψη

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σφυροκόπησαν την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μια «βόμβα» έριξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αποδεικνύοντας ότι τα πλοκάμια του Predator, φαίνεται πώς απλώνονται και εισβάλλουν έμπρακτα στην ιδιωτική ζωή των πολιτών. Όπως αποκάλυψε, πολίτης «δέχτηκε SMS με παραποιημένη από το Predator διεύθυνση που παραπέμπει στη διεύθυνση emvolio.gov.gr». Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το SMS έφτασε από την πλατφόρμα στο κινητό του πολίτη, λίγες ημέρες πριν τον ραντεβού που είχε κλείσει για τον εμβολιασμό του.

Στην αποκάλυψη αυτή και στο ερώτημα αυτοί που χειρίζονται το Predator «πώς γνώριζαν το ραντεβού;», ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έριξε τις ευθύνες στους «40.000 γιατρούς, φαρμακοποιούς και ΚΕΠ», που μπαίνουν στην πλατφόρμα...

Από την πλευρά του, και σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε ότι η νομιμότητα των επισυνδέσεων ελέγχεται και από την ΑΔΑΕ. 

«Εσείς έχετε κάνει το παν να εμποδίσετε το έργο της», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εμπόδισε και την έρευνα από την εξεταστική επιτροπή και τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ εξελίσσεται μια ευθεία επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ. 

«Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι ‘αποκλείεται να με παρακολουθούσε ο κ. πρωθυπουργός, γιατί είναι φίλος μου'. Δεν το δέχομαι. Όμως είναι καλύτερο ότι υπάρχουν αυτά τα ‘ρυπαρά δίκτυα' που δεν ξέρουμε ποιος παρακολουθεί ποιον;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία.

Από την πλευρά της η Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στην ομιλία Βορίδη τόνισε ότι «αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση –η οποία γι' αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ».

Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Θα ήταν μεγαλειώδης πράξη, αν ο πρωθυπουργός έλεγε έκανα λάθος, μου ξέφυγαν πράγματα και ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό, δεν θα επαναληφθεί και εγώ ο ίδιος μαζί με όλη την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, θα κάνω ότι μπορώ να διορθώσω τα πράγματα. Θα ήταν μεγαλειώδης ηθική και πολιτική πράξη» είπε ο Χάρης Καστανίδης στην τοποθέτησή του αργά το βράδυ.

Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή Ν.Δ.»

Το ΚΚΕ

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1»! και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, «είναι υποταγμένη στην επόμενη εκλογική μάχη. Και ευθύνη έχουν όλοι». Εξέφρασε το φόβο της ότι απέναντι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων του ΚΚΕ «υπάρχει, το λιγότερο, ανοχή». Τόνισε, πως «η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα». Σχετικά με το εάν θα επιδράσει ή όχι στο πολιτικό σκηνικό, είπε «δεν ξέρω, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, πάντως είναι χρησιμοποιήσιμο» και ζήτησε «αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο λαός είναι πως το πεδίο της μάχης για αυτόν είναι στους τόπους δουλειάς και στην κοινωνία».

Το ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας» αλλά και «λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της». 

«Καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η μομφή κατά της κυβέρνησης είναι «ένα πρώτο βήμα» για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας.
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
ΒΟΥΛΗ
Ψάρευε ψήφους στη Βουλή!
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για... εκτροπή ● «Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες, σας υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
Ψάρευε ψήφους στη Βουλή!
ΒΟΥΛΗ
Πορεύονται προς τις εκλογές έχοντας νομιμοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ν.Δ. να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές.
Πορεύονται προς τις εκλογές έχοντας νομιμοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών
ΒΟΥΛΗ
Αυτοθαυμασμός, παραποίηση και καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό
Άκρως προκλητικός ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Τα ανερυθρίαστα ψέματα για τις παρακολουθήσεις και όχι μόνο • Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Αυτοθαυμασμός, παραποίηση και καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό
ΒΟΥΛΗ
«Είστε ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά»
Για εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον πρωθυπουργό μίλησε ο Α. Τσίπρας, κατακεραυνώνοντας τον Κ. Μητσοτάκη για το βαρύ σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Είστε ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας