Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απαγορεύσει ουσιαστικά στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει επισήμως τη Βουλή για τα ευρήματα της έρευνάς του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. H αντιπολίτευση κάνει λόγο ανοιχτά για εκτροπή και κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη με κάθε τρόπο.
Μετά την επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ προς την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζητά να την ενημερώσει σε απόρρητη συνεδρίαση για «ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής», η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε τόσο διά των βουλευτών της στην επιτροπή, όσο και διά του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι δεν προτίθεται να τον καλέσει, συστήνοντας στην αντιπολίτευση να κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5 στην επιτροπή Θεσμών προκειμένου να κληθεί ο κ. Ράμμος.
Και όλα αυτά μετά τις συνεχείς προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από πλευράς κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής όσο και Δικαιοσύνης, με την πολύμηνη κωλυσιεργία και την «έρευνα» τυφλά και αποσπασματικά. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για ένα κορυφαίο σκάνδαλο και το κυβερνών κόμμα διά της πλειοψηφίας του λέει όχι.
Ενδεικτικό της προκλητικής αντιμετώπισης από πλευράς Ν.Δ. είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ.), δήλωσε χθες ανερυθρίαστα ότι την επιστολή Ράμμου, που την έλαβε από το βράδυ της Τρίτης (17/1/2023), δεν τη διάβασε, ούτε τη μοίρασε στα κόμματα μέχρι τη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης, γιατί δεν πρόλαβε επειδή είχε τη… γιορτή του. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ., με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να κατηγορεί τον κ. Ράμμο ότι «κινείται εκτός συνταγματικών ορίων» και να λέει με νόημα ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητος τόσο από την κυβέρνηση «όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Αντίστοιχα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορούν να υποκαθιστούν ούτε τους εισαγγελείς, ούτε τη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υποδεικνύει ο ίδιος πότε θα έρθει».
Η άρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που σύσσωμη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) τάχθηκε υπέρ του να γίνει η ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, χωρίς ωστόσο να γίνει καν ψηφοφορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Γιώργου Κατρούγκαλου, κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους τη «συνομωσία συσκότισης που θέλει η επιβάλει η κυβέρνηση στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών» και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για θλιβερή ημέρα στη Βουλή.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι δεν τιμούν τον κοινοβουλευτισμό όσα έχουν γίνει αυτό το διάστημα, καθώς «κάποιοι έδωσαν την κάλυψη για να ακούμε επί 4 μήνες ασύστολα ψεύδη ή επικλήσεις του απορρήτου». Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα Ράμμου κόντρα σε όσους επιδιώκουν την αμνησία και την ατιμωρησία.
Για «νέο βήμα συνταγματικής εκτροπής από την πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη» έκανε λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, προκειμένου «να συγκαλύψουν όλα τα έκτροπα και τα ατοπήματά τους από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα με κάθε τρόπο». Για τον λόγο αυτό υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται «με κάθε θεσμικό μέσο ευθέως απέναντι στο σκοτάδι που επιβάλλει ο κ. Μητσοτάκης -του όλα στο φως- στη χώρα και τη δημοκρατία. Η αλήθεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί».
Την πλήρη στήριξή του στον Χρ. Ράμμο εξέφρασε ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας ότι εκτελεί άψογα τα καθήκοντά και καλώντας κυβέρνηση και κόμματα να κάνουν αποδεκτό το αίτημά του.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, όπως και το ΜέΡΑ25 στήριξαν μεν το αίτημα Ράμμου, ωστόσο ο Περισσός έκανε λόγο για «άθλια συμπαιγνία Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για το θάψιμο της υπόθεσης των συνακροάσεων στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ», το οποίο ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών. Αντίστοιχα και το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση του προέδρου της Βουλής και επέκρινε ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπεκφεύγει για τις υποκλοπές στο ΚΚΕ επί των ημερών του.
«Να ανταποκριθεί άμεσα η Βουλή στο αίτημα Ράμμου»
Να ανταποκριθεί άμεσα η Βουλή στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να την ενημερώσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασής της. «Η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες.
Παράλληλα κάλεσε τη Ν.Δ. να επανεξετάσει τη στάση της ζητώντας ομοφωνία, καθώς η κλήση του κ. Ράμμου μέσω της δυνατότητας που έχει η αντιπολίτευση ως μειοψηφία «θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».
Εμμεση απάντηση στα όσα του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ακολουθώντας κατά γράμμα την κυβερνητική επιχειρηματολογία. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτείνεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία» σημείωσε.
«Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι» έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρηγοριά στο... ΚΚΕ ψάχνει η Ν.Δ.
Την κατάθεση των εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση των συνακροάσεων στο ΚΚΕ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Ν.Δ. κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «σκοτεινά παιχνίδια» και ότι αποχώρησε από την επιτροπή Θεσμών για να μην αναλάβει την ευθύνη του, επειδή το συγκεκριμένο αδίκημα έγινε από κακούργημα πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 και πλέον έχει παραγραφεί. Η Κουμουνδούρου σημείωσε με γλαφυρό τρόπο ότι δεν μπορεί κανείς να απαντήσει στα σοβαρά σε όσα λέει η Ν.Δ. Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών οι εισαγγελείς ξεκαθάρισαν ότι στην περίπτωση του ΚΚΕ δεν υπήρχε υποκλοπή ή επισύνδεση από την ΕΥΠ, ούτε λογισμικά τύπου Predator, αλλά παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου που «κακόβουλα παρακολουθούσαν κάποιοι, κοινώς κάνοντας κάποιες φάρσες, αφού φυτεύτηκε κάτι με κάποιο τρόπο». Ο έλεγχος των τηλεφωνικών αριθμών που εμπλέκονται, κυρίως από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ήταν πρακτικά αδύνατος, όπως είπαν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας