Αντί να σπάσει την «ομερτά» που καλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να δώσει πειστικές εξηγήσεις, όπως οφείλει ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδρασε και χθες από τη Βουλή, τη στιγμή μάλιστα που κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί με παραίτηση, εάν αποδειχθεί ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας στο κορυφαίο σημείο της συζήτησης, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκοπτε τη δευτερολογία του, προκειμένου να αποσπάσει ευθεία δήλωση από τον πρωθυπουργό σχετικά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, εγείροντας μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ζητώντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή του πως θα παραιτηθεί του αξιώματος, εάν τεκμηριωθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε με το Predator πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, δημοσιογράφους και αξιωματικούς.
Στο κρίσιμο αυτό σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φυγαδεύτηκε» κυριολεκτικά με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας, αποδεικνύοντας ότι, ύστερα από πέντε εβδομάδες (όσες και οι αναπάντητες επίκαιρες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.) φυγομαχίας, εμφανίστηκε στη Βουλή μόνο και μόνο για να παρουσιάσει την πολύκροτη υπόθεση ως σκευωρία τύπου «Νοvartis 2» και για να αποδομήσει τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του εγχώριου αλλά και διεθνούς Τύπου, μιλώντας για μεθοδευμένο και εβδομαδιαίο «σίριαλ αθλιότητας» που ικανοποιεί, εν τέλει, την «άλλη πλευρά του Αιγαίου».
«Σας ζήτησα να μας απαντήσετε εάν υπάρχει διάταξη που αφορά την παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, υπουργών και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαντήσατε ότι “δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ!” Δηλαδή, εάν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών…», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. «Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο; Αντιλαμβάνεστε πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία; Απαντήστε, είναι κρίσιμο για την εθνική μας ασφάλεια! Δεν θα παίζουμε κρυφτό!», είπε και απομακρύνθηκε πρόσκαιρα από το βήμα της Ολομέλειας, περιμένοντας ξεκάθαρη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εκλεισαν το μικρόφωνο
Τα «επί της διαδικασίας» τερτίπια που ακολούθησαν –με την ευγενική χορηγία του προέδρου της Βουλής– πέτυχαν, με έναν τρόπο, να «κλείσουν το μικρόφωνο» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, διευκόλυναν τον πρωθυπουργό να δραπετεύσει. Δίνοντας ο ίδιος το σήμα για τον χειρισμό της συζήτησης, σηκώθηκε για τριτολογία, αλλά, εκνευρισμένος, ξανακάθισε στη θέση του, αναφωνώντας μάλιστα «α, όχι!», καθώς ο κ. Τσίπρας διευκρίνιζε ότι παραχωρούσε στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα άμεσης απάντησης, αλλά θα συνέχιζε την τοποθέτησή του, αφού δεν είχε ολοκληρώσει τη δευτερολογία του.
«Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός…», έλεγε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εν μέσω θύελλας διαμαρτυριών. «Τι φοβάστε;», φώναζε από την πτέρυγά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Τον κορονοϊό…», απαντούσε ο πρόεδρος της Βουλής (σ.σ. με αφορμή το κρούσμα στο στενό του περιβάλλον), υποβαθμίζοντας με άστοχο χιούμορ τη σοβαρότητα της αντιπαράθεσης.
«Ο,τι είχατε να πείτε, το είπατε!», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φωνάζοντας ταυτόχρονα «δεν ντρέπεστε!» στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης. Σαφείς απαντήσεις δεν έδωσε -περιορίστηκε στην αντιφατική δήλωση πως ποτέ δεν υπήρξε αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας, «πλην των επίσημων καναλιών της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια». Φράση που από κύκλους της αντιπολίτευσης ερμηνεύθηκε ως έμμεση παραδοχή της παρακολούθησης του Κ. Φλώρου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών που φέρονται ως «θύματα» του Predator. Αποκάλεσε «ψεύτη» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., χαρακτήρισε ως «ακτιβισμούς επιπέδου γυμνασίου» τις θεσμικές παρεμβάσεις του, ζήτησε για άλλη μια φορά τις «αποδείξεις» από τους καταγγέλλοντες και εγκατέλειψε την αίθουσα της Ολομέλειας.
«Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού για τόσο κρίσιμα ζητήματα θα τον ακολουθεί για πάντα!», είπε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας τη βαθύτατη ανησυχία του. «Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορούμε να παίζουμε. Ισως να φοβήθηκε, επειδή του έθεσα ζήτημα παραίτησης…», σχολίασε.
Προκλητικός
Στη χθεσινή, θυελλώδη συζήτηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, προκλητικός αλλά και εμπρηστικός στην προσπάθειά του να αποφύγει τις ευθύνες του. Τήρησε πιστά το αφήγημα συγκάλυψης που εξελίσσεται από το Μαξίμου, αναμόχλευσε πρόσωπα και καταστάσεις άσχετες προς το πολύκροτο σκάνδαλο που τον αφορά, χρησιμοποίησε έως και το χαρτί της «κούφιας» πρόκλησης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής για το θέμα των υποκλοπών –μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή που ενέχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή ήταν η απάντησή του στις αναφορές του κ. Τσίπρα περί συνοχής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως στα «μηνύματα» των Καραμανλή – Σαμαρά περί κάθαρσης.
Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., συνοψίζοντας τον δημόσιο διάλογο. Υποβάθμισε τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας, μιλώντας αόριστα για «υπόθεση Ανδρουλάκη», «αστοχίες» και «νομοθετικά κενά» που εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν (αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ), ενώ έπεσε για άλλη μια φορά σε αντιφάσεις, κάνοντας μάλιστα λογικά άλματα, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του.
Ενώ π.χ. μιλούσε διαρκώς για ψέματα, λάσπη και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, σε αποστροφή της τοποθέτησής του είπε «…στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι ακριβής, φαίνεται να παρακολουθούνται τουλάχιστον πέντε δικοί μου συνεργάτες, η γραμματέας μου... άρα παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου;». Επανέλαβε πως δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, υπουργών και στρατιωτικών –δήλωσε χαρακτηριστικά πως με τον Κωστή Χατζηδάκη γνωρίζονται 30 χρόνια και πως ο Κωνσταντίνος Φλώρος είναι εξαίρετος αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Δεν είπε λέξη όταν ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times για τις αδειοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς την Ιntellexa για πωλήσεις του Predator στο εξωτερικό. Και δεν έκανε κανένα σχόλιο, όταν ρωτήθηκε «εάν εξαπατήθηκε από τον ανιψιό του».
Εναντι όλων αυτών, κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και για την υπόθεση Πιτσιόρλα, μιλούσε για σκευωρίες και ζητούσε αποδείξεις, έφτασε μάλιστα στο προκλητικό σημείο να δηλώσει πως με το νομοσχέδιο αλλάζουν τα απαιτούμενα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να μην είναι, όπως είπε, «ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ» -ο ίδιος ήταν που τα παραμέρισε, προκειμένου να διοριστεί στο τιμόνι της Υπηρεσίας Πληροφοριών ο Παναγιώτης Κοντολέων.
«Θράσος και η δειλία»
«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διερωτώμενος, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ανεπαρκής ή επικίνδυνος». Τον κατηγόρησε πως μετέτρεψε την εθνική ασφάλεια σε «οικογενειακή υπόθεση» και πως εσκεμμένα χρησιμοποίησε αθλιότερα μέσα, ως «σύστημα διακυβέρνησης». Τον προκάλεσε να τραβήξει το πέπλο του «απορρήτου», να απευθυνθεί για αποδείξεις στην ΑΔΑΕ και στους επικοινωνιακούς παρόχους –προειδοποιώντας ταυτόχρονα τις εταιρείες να τηρήσουν τη νομιμότητα, διότι υπάρχουν κυρώσεις– και έκλεισε λέγοντας πως «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Οποιος ασελγεί στις αξίες και στο σώμα της, σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει…».
Κουρέλι το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ
Σειρά ενστάσεων για παραβίαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει αντίθετη με την ΕΣΔΑ την πρόβλεψη ότι το θύμα της παρακολούθησης θα μπορεί να ενημερωθεί τρία χρόνια αργότερα και μάλιστα όχι για την πραγματική αιτία της παρακολούθησής του. Παράλληλα εστιάζει και στην αναιτιολόγητη κρίση της εισαγγελέα για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι παραβιάζονται άρθρα του Συντάγματος για το ακαταδίωκτο των βουλευτών.
Για τον λόγο αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, την οποία στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ως αόριστη και πρόχειρη.
Διμέτωπος από τον Νίκο Ανδρουλάκη:
Παράσταση διχόνοιας και τοξικού λόγου
Με σκληρό διμέτωπο σε Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη θυελλώδη αντιπαράθεση στη Βουλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «παράσταση διχόνοιας και τοξικού λόγου» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «χωρίς ίχνος γενναιότητας καταθέτει ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης των παράνομων ενεργειών της κυβέρνησής του», την ώρα που οι αποκαλύψεις (π.χ. ΝΥΤ) συνεχίζονται.
Ταυτόχρονα κάλεσε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν η επί ημερών του εμπλεκόμενη με το Predator εταιρεία, που ιδρύθηκε με λίγες χιλιάδες ευρώ, να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων με το Δημόσιο και μετά ο γιος του υπουργού που τις υπέγραψε να προσλαμβάνεται εκεί. «Κανείς δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα. Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Νωρίτερα ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης, σημείωνε με νόημα ότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική κοινοβουλευτική δημοκρατία το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.
Δημήτρης Κουτσούμπας:
Κουκούλωμα και ταφόπλακα στις υποκλοπές
Στο θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και στις ευθύνες Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε την κριτική του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ όχι μόνο συνεχίζει τη συγκάλυψη για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές και να «βγει λάδι» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά βρίσκει την ευκαιρία να φέρει «νέα και άλλα αντιδραστικά μέτρα».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέκρινε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ότι κοινή τους επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού οπλοστασίου μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης, παρά τους «υψηλούς τόνους» για τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες τους που δεν αφορούν την ουσία αλλά στο αν και στο πόσα φύλλα συκής θα υπάρχουν στη σημερινή «δυσώδη νομιμότητα».
Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη:
Η συγκάλυψη του εγκλήματος θα σας τελειώσει
«Οταν δεν γαζώνονται από τα μητσοτακικά τάγματα ασφαλείας, οι ζωές των “άλλων” θα παρακολουθούνται από το μητσοτακικό παρακράτος». Με τη φράση αυτή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξαπέλυσε δριμεία προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών, θέτοντας επίμονα το ερώτημα γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Από την ώρα που πιαστήκατε στα πράσα να παρακολουθείτε τον κ. Ανδρουλάκη μιμείστε τον Νίξον επιδιδόμενος σε μια συνεχή επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος που είναι χειρότερη και από το έγκλημα, μια συγκάλυψη που τελικά θα είναι εκείνη που θα σας τελειώσει πολιτικά» υπογράμμισε και κατέληξε: «Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι και μια πληγή για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου, είναι μια ανάσα για το παρακράτος που στήσατε, είναι ένας ακόμα πυροβολισμός στις Ζωές των Αλλων».
Κυριάκος Βελόπουλος:
Πολιτικός χουλιγκανισμός Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ
Για «πολιτικό χουλιγκανισμό» κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσπαθώντας να διασωθεί επικοινωνιακά μετά τη σύγκρουση κορυφής Μητσοτάκη και Τσίπρα. «Η συμπαιγνία Τσίπρα και Μητσοτάκη αποδείχθηκε σήμερα. Ηρθαν να κάνουν σπέκουλα κομματική να ικανοποιήσουν το ακροατήριό τους και να αποχωρήσουν» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα κατηγόρησε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ότι μετέτρεψαν την ΕΥΠ από εθνική σε κυβερνητική υπηρεσία για να παρακολουθούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν νοιάζονται για «σκηνοθετημένες κόντρες».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας