Ηχηρό «όχι» στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης έδωσε χθες στη Βουλή σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την ώρα που κορυφώνονταν στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών ενάντια στη «χαριστική βολή» στο ΕΣΥ, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια κατήγγειλαν την αποκάλυψη της «πραγματικής» ατζέντας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αποσκοπεί στη μετατροπή ενός κοινωνικού κεκτημένου σε αντικείμενο της αγοράς, προς όφελος της «συναλλαγής» του Μαξίμου με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας.
Κι ενώ, κόντρα στην αντίδραση των κομμάτων και στις θυελλώδεις αντιρρήσεις της ιατρικής κοινότητας, ο Θανάσης Πλεύρης διαφήμιζε από βήματος Βουλής το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την αποδοχή, ευρύτερα, του κυβερνητικού έργου από το ίδιο το «γαλάζιο» στρατόπεδο, διέβλεπε την απροθυμία, στα όρια της κομματικής «αγγαρείας», της πτέρυγας να υποστηρίξει το νομοθέτημα επισημαίνοντας πως μόλις 18 από το σύνολο των 156 βουλευτών εγγράφηκαν στον κατάλογο των ομιλητών της χθεσινής συζήτησης.
Αίτημα ονομαστικής
Με αιχμή άλλωστε, τα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου (που προωθούν τη σταδιακή κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την υπό όρους απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα) τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και το ΚΚΕ προκάλεσαν οιονεί τους «γαλάζιους» βουλευτές, καταθέτοντας αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δογματισμό και αναχρονιστικές συνταγές με γνώμονα το ιδιωτικό όφελος εν αντιθέσει με την εδραιωμένη, μετά την πανδημία, πανευρωπαϊκή λογική για ισχυρά δημόσια συστήματα. «Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει τη δυνατότητα κέρδους, ακόμη και σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους, ακόμη και τους κερδοσκόπους της Υγείας, τους εμπόρους της ίδιας της ζωής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπογραμμίζοντας ο ίδιος, σε υψηλούς και καθαρά προεκλογικούς τόνους, ότι μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ. «Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της Ιστορίας» είπε, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για νέο, ισχυρό σύστημα με γενναία κρατική χρηματοδότηση, βελτίωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού (με εισαγωγική αμοιβή στα 2.000 ευρώ), μονιμοποίηση των θέσεων, προσλήψεις κ.ά.
Επιπλέον, κάνοντας αναγωγή στην περίοδο της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για βαθιά υποκρισία υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή αγνοεί επιδεικτικά εκείνους που τότε χειροκροτούσε, δηλαδή τους πρωταγωνιστές, γιατρούς και νοσηλευτές, της μάχης κατά του Covid. «Xρωστάτε εξηγήσεις σ’ αυτούς αλλά και στον ελληνικό λαό. Αλλά δεν νοιάζεστε για τους πολλούς - αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς, αν έχεις μέσο θα βολευτείς, αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς...» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε πως με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η Ελλάδα επιστρέφει στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 και στο μοντέλο του «καλού γιατρού» κόντρα στα προτάγματα της εποχής. «Η σύγχρονη ιατρική δεν βασίζεται πλέον στον “καλό γιατρό”, αλλά στη συνέργεια, στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το “φακελάκι”». Καταλήγοντας επανέλαβε πως μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση που επιδιώκει να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο, η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτάσσει το όραμά της για ένα δίκαιο, ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών.
Ιδιαίτερα αιχμηροί εναντίον του πρωθυπουργού και του Μαξίμου εμφανίστηκαν και οι έτεροι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Μιχάλης Κατρίνης, μάλιστα, δήλωσε πως «εξωθεσμικά κέντρα» που στρέφονται κατά της δημόσιας Υγείας συντάσσουν τα νομοσχέδια με μια κυβέρνηση πρόθυμη να τα συνυπογράψει και να τα ψηφίσει με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας. «Η κυβέρνηση αποδυνάμωσε και υπονομεύει το ΕΣΥ και η πρόθεσή της αυτή αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο» είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
«Με τον ίδιο τρόπο που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις υποκλοπές, έρχεται τώρα να νομιμοποιήσει τα “φακελάκια” και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πλήττει τους πολίτες και το δημόσιο σύστημα, δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων ενώ προσφέρει το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ ως «βορά» και φτηνά εργατικά χέρια στους επιχειρηματίες της Υγείας. «Είναι δεδομένη η δυσανεξία αλλά και η απέχθεια που τρέφει η συντηρητική παράταξη ενάντια στο ΕΣΥ, γιατί αποτελεί έναν εμπνευσμένο θεσμό της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, με τις υπογραφές Γεννηματά και Αυγερινού και γιατί ως αντίληψη και περιεχόμενο διαχωρίζει τη συντηρητική από την προοδευτική παράταξη» είπε.
«Πάρτε το πίσω»
Λάβρος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μη «λερώσουν» τα χέρια τους ψηφίζοντας το νομοσχέδιο. «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά - πολλά το νομοσχέδιο-“έκτρωμα”», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Εχει ήδη απορριφθεί από το σύνολο του ιατρικού και του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως καταδικάζεται από τις ενώσεις και τους φορείς των υγειονομικών, όπως και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. «Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, μόνο τα μεγάλα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε και τις ελάχιστες οικονομίες της ελληνικής οικογένειας. Τέτοια είναι η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στις αλυσίδες της ιδιωτικής Υγείας... Τσίπα δεν έχετε!» είπε.
Για την απαξίωση του ΕΣΥ μίλησε και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας και ότι κατέστρεψε το σύστημα Υγείας.
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως παραμένουν στο 1983 και ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ενώ απευθυνόμενος ειδικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε πως η «πολιτική διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα είναι η αξιοπιστία». Ο Θανάσης Πλεύρης μίλησε για μεταρρυθμιστικό και συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων που αποτελεί τη βάση του νέου ΕΣΥ, «όπως το οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης» που θα οδηγήσει, όπως είπε, τη χώρα στις επόμενες δεκαετίες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας