Αντιμέτωποι με τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήρθε και από το βήμα της Βουλής η κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Μετά τα θεσμικά «χαστούκια» από τις Ανεξάρτητες Αρχές (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας προσωπικών Δεδομένων), το καταγγελλόμενο από πολλές πλευρές ως προβληματικό νομοθέτημα απορρίφθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου που επιφυλάχθηκε για την τελική στάση της.
Η πρώτη συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν ενδεικτική όσων θα ακολουθήσουν, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση των αρμόδιων φορέων και την Πέμπτη η μάχη θα κορυφωθεί στην Ολομέλεια με την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει την παρουσία του, την ώρα που αρνείται πεισματικά να απαντήσει στις πέντε επίκαιρες ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η χθεσινή συνεδρίαση στιγματίστηκε από τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη μεταδοθεί ζωντανά ένα μεγάλο μέρος της μέσω διαδικτύου, κατά που κατήγγειλαν τόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), με τον πρόεδρο της επιτροπής Μάξιμο Χαρακόπουλο (Ν.Δ.) στην αρχή να το αρνείται και τελικά να το παραδέχεται. Δεν έλειψαν και τα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής ότι μετά την απόπειρα κουκουλώματος του σκανδάλου, έπεσε και «μαύρο» στη μετάδοση.
Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η Βουλή δεν θα συζητούσε το νομοσχέδιο αυτό, «αν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν έκθετος και υπόλογος, για το γεγονός ότι παρακολουθούσε σχεδόν όποιον μιλάει ελληνικά». Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών κατηγόρησε το μέγαρο Μαξίμου ότι παρακολουθούσε φίλους, αντιπάλους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους είτε μέσω επίσημης επισύνδεσης από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη ότι η «βαρύτατα εκτεθειμένη» κυβέρνηση έχει παραβιάσει τον νόμο στην υπόθεση των υποκλοπών και σημείωσε ότι με την επίκληση αόριστων λόγων εθνικής ασφάλειας δημιουργείται στην ΕΥΠ μια ανέλεγκτη νησίδα στο εσωτερικό της πολιτείας και παραβιάζεται το Σύνταγμα.
«Μας δουλεύετε;», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, ο οποίος επέκρινε με πολιτικά αλλά και νομικά επιχειρήματα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι οι βαρύτερες περιπτώσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών παραμένουν πλημμελήματα, καθώς και ότι προβλέπονται μικρότερες ποινές σε περιπτώσεις π.χ. που ξένος πράκτορας παρακολουθεί τον πρωθυπουργό. Ειδικά για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων τόνισε ότι πριν από την έγκριση του προέδρου της Βουλής που θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αναλυτικά, θα πρέπει να προηγείται εισήγηση του εισαγγελέα και τριμελούς δικαστικού συμβουλίου. Μη μπορώντας να απαντήσει σε νομικό επίπεδο στον κ. Καστανίδη, τον οποίο επικαλέστηκαν στις τοποθετήσεις τους και ομιλητές άλλων κομμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα εξεταστεί αν ο πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώνεται πριν ή μετά τον εισαγγελέα, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι ο πρόεδρος του Σώματος θα έχει όλα τα στοιχεία.
Η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ) επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προκαλεί, καθώς προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και ταυτόχρονα το αξιοποιεί για να περάσει «πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για παρακολούθηση και καταστολή».
Για «πορεία προς τον καθεστωτισμό» έκανε λόγο η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), λέγοντας ότι πρόκειται για βιαστικό νομοσχέδιο με διάφορα μπαλώματα, σκόπιμες γκρίζες ζώνες, ηθελημένη ασάφεια και την ΕΥΠ να παραμένει κράτος εν κράτει.
(Μη) απαντώντας σε όσα ακούστηκαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «καλύπτουμε τα κενά μιας νομοθεσίας από το 1994» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έκανε τις παρακολουθήσεις από κακούργημα πλημμέλημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας