Διογκώθηκε χθες στη Βουλή η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών με αφορμή τις σκληρές εικόνες από το διαμέρισμα της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου.
Τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου και ψηφίστηκε το βράδυ το μίνι ασφαλιστικό, όσο και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία εξελίσσεται η συζήτηση του προϋπολογισμού, η κυβερνητική πλευρά, προκειμένου να αποκρούσει τα πυρά των κομμάτων, εξακολούθησε να αποποιείται τις ευθύνες της, κατηγορώντας τους προκατόχους της. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους τη «γαλάζια» πτέρυγα για εξόφθαλμα ψεύδη υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ υπενθύμιζαν ταυτόχρονα τον πτωχευτικό νόμο της Ν.Δ.
«Πόσα ψέματα θα πείτε...»
Μετά την προχθεσινή αναφορά του Θόδωρου Σκυλακάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση της Κουμουνδούρου, ακολούθησε δεύτερος γύρος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί τη συμπολίτευση πως επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένου να καλύψει τις εξώσεις και τα αλυσοπρίονα. «Ο κ. Σκυλακάκης μας είπε ότι ο πλειστηριασμός για το διαμέρισμα της κ. Κολοβού δημοσιεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Αναρωτιέμαι πόσα ψέματα θα πείτε! Σας φαίνεται περίεργο που ο πλειστηριασμός έγινε το 2022, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι, γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, υπήρχε προστασία» είπε, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του είχε καταθέσει μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό νόμο. «Αλλά τον κάλυψε η συμπολίτευση, όπως καλύπτει τώρα τις εξώσεις και τα αλυσοπρίονα...» σχολίασε. «Τη λέξη ψεύδος τη χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη ευκολία» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να «μαζέψει» τις πρόσφατες δηλώσεις του. «Εγώ είπα χθες ότι η ημερομηνία δημοσίευσης είναι 20/03/19. Δεν είπα ότι τότε έγινε ο πλειστηριασμός, αναφέρθηκα στη δημοσίευση. Λέτε ψέματα, ακόμα και όταν κατηγορείτε κάποιον ότι λέει ψέματα».
Στη διένεξη αναμείχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας και από την πλευρά του ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ήρθη επί ΣΥΡΙΖΑ. «Υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει πλειστηριασμούς και νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς από το 2017, γιατί όπως έλεγε είναι καλοί για αναπτυξιακούς λόγους» είπε, διαστρέφοντας παλαιότερες σχετικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Σήμερα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» συνέχισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, τυχοδιωκτικά... Οι πολίτες έχουν νωπές μνήμες, έπαθαν και έμαθαν».
Την ίδια στιγμή, ο Κωστής Χατζηδάκης ακολουθούσε την ίδια γραμμή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας, σημειώνεται, οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αφειδώς προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αναφερόμενος στον πλειστηριασμό για το σπίτι της κ. Κολοβού, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως «ναι, εκκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του ‘19, μαζί με άλλους 19.000 πλειστηριασμούς που έγιναν επί των ημερών του», ξεσηκώνοντας θυελλώδεις διαμαρτυρίες στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εχετε κυβερνήσει, υπάρχει κυβερνητικό παρελθόν... Σκεφτείτε γιατί είστε κολλημένοι στις δημοσκοπήσεις, εμείς κερδισμένοι βγαίνουμε...» σχολίασε ο ίδιος.
«Μιλάνε τα νούμερα»
Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος κατηγόρησε τους κυβερνητικούς πως εμφανίζονται ως «μωρές παρθένες» εκστομίζοντας ασύστολα ψεύδη. «Εχετε το θράσος να λέτε ψέματα για το σπίτι της κ. Κολοβού, όταν γνωρίζουν όλοι ότι αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις σκηνές θα τις βλέπαμε δεκάδες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα» τόνισε, επικαλούμενος τις ασφαλιστικές δικλίδες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη προστάτεψαν την πρώτη κατοικία, ενώ εσείς την... απελευθερώσατε: 42.000 πλειστηριασμοί για το τρέχον έτος, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί των πλειστηριασμών «που βοηθούν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».
«Ολα όσα συνέβησαν με την εισβολή στο σπίτι της συνταξιούχου είναι σκηνές που θα δούμε να επαναλαμβάνονται και στο μέλλον, γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει εδώ και καιρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τις πτέρυγες να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας