Σοβαρά εκτεθειμένη βγαίνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς αποδεικνύεται προσχηματική ακόμη και η φερόμενη προσπάθειά της να διορθώσει το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Και αυτό γιατί η καθ’ ύλην αρμόδια και κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν… ρωτήθηκε καν και δεν ενημερώθηκε ποτέ αρμοδίως για το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση.
Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μπαράζ επικρίσεων για κουκούλωμα του σκανδάλου και επιχειρεί να επιδείξει διάθεση βελτίωσης του σκοτεινού τρόπου δράσης της ΕΥΠ, την ίδια ώρα αγνοεί εντελώς την ΑΔΑΕ ακόμη και σχετικά με την κατάρτιση του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν και την ίδια την ανεξάρτητη αρχή.
«Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξή της και τη θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη», αναφέρει σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Αρχή.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση ώς τις 22 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση αυτή η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μέχρι τώρα έχει επιλέξει να μην απαντήσει σε καμία από τις τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για τις υποκλοπές που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.).
Ειδικότερα, μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, τα κακόβουλα λογισμικά, την κυβερνοασφάλεια, κ.ά., η ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, με την οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία τη λειτουργία της ΑΔΑΕ», σημειώνει η Αρχή και προσθέτει μεταξύ άλλων, επιφυλασσόμενη να διατυπώσει τη γνώμη της τις προσεχείς ημέρες μέσα στα ασφυκτικά, όπως λέει, χρονικά πλαίσια:
«Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος».
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μόνος, μη ελεγχόμενος από την κυβέρνηση, κρίκος της θεσμικής αλυσίδας στην υπόθεση των υποκλοπών.
Ο κ. Ράμμος ήταν αυτός που αποκάλυψε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι την ίδια ημέρα που έκανε καταγγελία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ διέγραψε το υλικό της παρακολούθησης με εντολή τού τέως διοικητή Π. Κοντολέοντα, ο οποίος ταυτόχρονα έλεγε ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν παρακολουθεί πολιτικούς. Ο κ. Ράμμος επίσης αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ αρνείται προκλητικά κάθε έλεγχο από την ΑΔΑΕ.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το υποκλοπο-πάρτι
Εκθεση της ΑΔΑΕ δείχνει πώς οι «επισυνδέσεις» από 406 ετησίως το 2005 εκτοξεύτηκαν σε 15.475 το 2021
Σημειώνεται ότι την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, η οποία αποκαλύπτει ότι οι παρακολουθήσεις για λόγους «εθνικής ασφάλειας» έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και ακολουθούν μια περίεργη αλματώδη πορεία τα τελευταία 15 χρόνια (βλ. σχετικό πίνακα). Ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, από 11.680 το 2019 έφτασαν σε 15.475 το 2021.
Η ΑΔΑΕ σημειώνει ότι τα αιτήματα άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν συνοδεύονται από αιτιολογία ούτε από υποχρέωση αναγραφής ονομάτων των ελεγχόμενων προσώπων, κάτι που οδηγεί σε παρακολούθηση αόριστου αριθμού προσώπων και αντίκειται σε όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παράλληλα η ΑΔΑΕ επικρίνει και την τροπολογία του 2021 με την οποία απαγορεύεται η εκ των υστέρων γνωστοποίηση της παρακολούθησης στο θιγόμενο πρόσωπο αν δεν προκύψει τίποτα σε βάρος του, καθώς καθιστά τα ένδικα μέσα για να υπερασπίσει τα δικαιώματά του «προσχηματικά και απατηλά».
Για έκθεση-κόλαφο κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τονίζοντας ότι «αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την αντιθεσμική στάση της κυβέρνησης και τον άκρως επικίνδυνο για τη δημοκρατία ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών».
Οπως υπογραμμίζουν, «είναι πια απολύτως καταφανές με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθεστωτικό κατήφορο και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας