Εκανε πίσω ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τη λογοκρισία σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε για την υπόθεση Μαραβέγια.
Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης είχε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, ζητώντας όλα τα στοιχεία για την έγκριση επιχορήγησης από τον αναπτυξιακό νόμο δύο επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, σε εταιρεία (ΙΚΕ) της συζύγου του γιατρού και βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μαραβέγια, που συστάθηκε φέτος με κεφάλαιο 5.000 ευρώ. Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αίσθηση και αναγκάζοντας τον κ. Μαραβέγια να προβεί σε εξηγήσεις, λέγοντας ότι υπήρξε μεν έγκριση, αλλά τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ γιατί έπρεπε να είχαν δαπανηθεί τα τριπλάσια από ίδιους πόρους.
Προς έκπληξη όλων η ερώτηση Πολάκη και 51 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής λογοκριμένη, καθώς είχαν αφαιρεθεί τόσο το όνομα του βουλευτή όσο και η επωνυμία της εταιρείας και το όνομα της συζύγου του, γεγονός πρωτοφανές και ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά για υπόθεση δημόσιου ενδιαφέροντος. Μετά από έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου, η οποία τελικά χθες ανάρτησε εκ νέου την ερώτηση, έχοντας σβήσει τελικά μόνο το όνομα της συζύγου του κ. Μαραβέγια για λόγους προσωπικών δεδομένων.
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η πρωτοφανής κοινοβουλευτική λαθροχειρία έγινε κατ’ εντολή προφανώς της κυβέρνησης» και τονίζει ότι «είναι τέτοιο το άγχος και τόση η αγωνία της Μητσοτάκης Α.Ε. να μην αποκαλυφθούν οι πολύπλευρες πτυχές της συγκεκριμένης σκανδαλώδους υπόθεσης, που την “ανάγκασαν” να καταφύγει σε λογοκρισία ακόμη και του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Πηγές του προεδρείου της Βουλής έλεγαν στην «Εφ.Συν.», επιχειρώντας να δικαιολογήσουν όσα έγιναν, ότι με ευθύνη ενός υπαλλήλου που αναρτά δεκάδες τέτοια έγγραφα την ημέρα αφαιρέθηκε «καθ’ υπερβολή» το όνομα του βουλευτή, ερμηνεύοντας τυπικά τις γενικές οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που εφαρμόζει η Βουλή. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση και προσθέτουν ότι θα ήταν άσκοπο κάτι τέτοιο για μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Πάντως ο αρμόδιος στη Βουλή για τα προσωπικά δεδομένα (DPO) δεν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως παραδέχεται και το ίδιο το προεδρείο που ρίχνει την ευθύνη σε υπάλληλο, ο οποίος, όπως λένε, δεν σκέφτηκε πολιτικά. Ωστόσο, σε ερώτηση τι θα συνέβαινε αν ο κ. Πολάκης ή ο οιοσδήποτε έλεγε π.χ. το «απαγορευμένο» όνομα σε ομιλία του στη Βουλή ή από πότε το όνομα της συζύγου ενός πολιτικού είναι προσωπικό δεδομένο, δεν υπήρξε πειστική απάντηση. Πάντως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να πείθονται από τις εξηγήσεις και τονίζουν ότι «τέτοιες δήθεν γκάφες δεν έχουν ξαναγίνει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας