Υπό το πέπλο της ακρίβειας και του πολύ υψηλού πληθωρισμού ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για έναν ιστορικό προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για τον πρώτο τα τελευταία 12 χρόνια που γίνεται εκτός μνημονίου ή ενισχυμένης εποπτείας. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ότι «εξακολουθούμε να πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή ύδατα» και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή της ανέρχονται στα 12,4 δισ. ευρώ το 2022 και επικαλέστηκε στοιχεία της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δαπανά τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση, όπως π.χ. με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα μνημόνια.
Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι πέρα από την παγκόσμια κρίση, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας βιώνει μια πρόσθετη κρίση με ένα εκρηκτικό μείγμα των ακραίων τιμών και των αδύναμων εισοδημάτων. «Βιώνει την ακρίβεια Μητσοτάκη. Κάποιοι σωρεύουν ανεξέλεγκτα υπερκέρδη, κερδοσκοπούν σε βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν όχι απλώς τον μήνα, αλλά ούτε το δεκαπενθήμερο», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την αισχροκέρδεια.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδόθηκε σε μια «επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών με ψέματα περί μεγάλου δημοσιονομικού κινδύνου αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε ότι τα αυξημένα κρατικά έσοδα είναι λόγω της ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το 75% των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης εξαιτίας της πολύ υψηλής ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο, υποστήριξε, επιστρέφει στην κοινωνία με δίκαιο τρόπο.
«Η αύξηση εσόδων από ΦΠΑ είναι πάνω από 7 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση εσόδων από τον φόρο επιχειρήσεων. Μην εμπαίζετε τους πολίτες», επανήλθε η κ. Αχτσιόγλου. Για πρωθυπουργό «σε φουλ προεκλογική περίοδο, αναντίστοιχη με την επικοινωνιακή καταιγίδα που τον συνοδεύει» μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας ότι οι μεγαλοστομίες που ακούστηκαν έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Για διπλή παγίδα των λαϊκών στρωμάτων έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), τόσο λόγω ακρίβειας όσο και λόγω των χαμηλών μισθών, κατηγορώντας Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «καλλιεργούν αυταπάτες αλλά και συσκοτίζουν τον πραγματικό υπεύθυνο και εξωραΐζουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε.».
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης προειδοποίησε ότι μπορεί ο υψηλός πληθωρισμός να λειτουργεί ευνοϊκά για τα δημόσια οικονομικά, το δημόσιο χρέος και τα έσοδα, αλλά τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αυξάνουν το κόστος δανεισμού του κράτους και μπορεί να δυσχεράνουν την έξοδο στις αγορές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας