Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πεδίο εσωκομματικής μάχης και το ΕΣΡ

Το «νομικό ζήτημα» που προέκυψε αναβάλλει και τις εξελίξεις για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών για το τέλος Αυγούστου και βλέπουμε...

ΑΠΕ-ΜΠΕ / POOL / IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πεδίο εσωκομματικής μάχης και το ΕΣΡ

  • A-
  • A+

Προς το τέλος Αυγούστου -το νωρίτερο- τοποθετείται η ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ, στο οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αναθέσει τη ρύθμιση του τοπίου στη χορήγηση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Και αυτό, διότι η χθεσινή συνεδρίαση του αρμοδίου oργάνου της Βουλής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της «διαχωριστικής γραμμής» που τράβηξε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το Μαξίμου.

Το αντικείμενο της αντιπαράθεσής της, αυτήν τη φορά με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον χώρο των ΜΜΕ Νίκο Παππά, εκτιμάται πως εδράζεται σε «ειδικό ενδιαφέρον», αφού η διάσταση εκδηλώθηκε στο ζήτημα της παραμονής των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του ΕΣΡ (μεταξύ των οποίων και η μητέρα της, η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου) ή της απομάκρυνσής τους από τη νέα διοικητική σύνθεση του οργάνου.

Με το καλημέρα

Η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε από την έναρξη της συζήτησης, που ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση από την προγραμματισμένη της ώρα (6 μ.μ.) –οι σχετικές πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως εξελίχθηκε και σε υψηλούς τόνους, επιβεβαιώνοντας τον «κανόνα» που διαμορφώθηκε τελευταία, την απόσταση δηλαδή που χωρίζει την πρόεδρο της Βουλής από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της υποστήριξε πως θα έπρεπε η Διάσκεψη να αποφασίσει την αναπλήρωση των τριών κενών θέσεων στο επταμελές Δ.Σ. του οργάνου που εκκρεμεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν έληξε η θητεία του προέδρου του Γ. Λασκαρίδη και δύο μελών του, της Εύης Δεμίρη και του Γ. Παπακώστα.

Εκτοτε, το Συμβούλιο λειτουργεί με τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη του (μεταξύ των οποίων και η Λίνα Αλεξίου που επιτελεί χρέη προέδρου), μέχρι να οριστεί η τακτική του σύνθεση.

Η πρόεδρος της Βουλής, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες πάντα, ισχυρίστηκε πως το ΕΣΡ λειτουργεί κανονικά και εισηγήθηκε την προκήρυξη μόνον των τριών κενών θέσεων –την παράταση δηλαδή της θητείας των τεσσάρων υπηρεσιακών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Αντιθέτως, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως πρέπει να ανανεωθεί συνολικά το όργανο σε επίπεδο προσώπων, θέση που μάλλον προσεγγίζει «έδαφος» στην άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής (το αρμόδιο, εκ νόμου, διακομματικό όργανο), όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις ανεπίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων τους στους δημοσιογράφους. «Εμείς θα στηρίξουμε τις αποφάσεις του “ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου ενός εκ των συμμετεχόντων, όταν ρωτήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι...

Οπως έγινε γνωστό, η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στην άποψή της, εγείροντας νομικό ζήτημα, το οποίο και θα παραπεμφθεί τελικά, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης, στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και στη συνέχεια στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά. Σ’ αυτό κατέληξαν τα μέλη της Διάσκεψης μετά και την παρέμβαση του εκπροσώπου της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της Βουλής, Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να «γεφυρώσει» το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Αμέσως μετά, το ζήτημα θα «επιστρέψει» στη Βουλή, θα συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των προέδρων, η οποία και οφείλει να καταλήξει, με αυξημένη πλειοψηφία -όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό- στις οριστικές της αποφάσεις.

Δεδομένου ότι οι εργασίες της Βουλής θα ανασταλούν κατά το διάστημα από τις 6 (αύριο Πέμπτη) έως και τις 16 Αυγούστου, νωρίτερα από το τέλος του μηνός δεν προβλέπεται να προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης για το θέμα –αφού, όπως αναμένεται, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Βουλή μάλλον θα πρέπει να ασχοληθεί με μείζονος ενδιαφέροντος προτεραιότητες (βλ. συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές).

«Το θέμα πρέπει να θωρακιστεί πολιτικά και νομικά», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του χθες από την Βουλή. Και σχολίασε, προτάσσοντας προφανώς τον χαρακτήρα της «Ανεξάρτητης Αρχής» που φαίνεται πως ευαγγελίζεται για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (κόντρα στις επιδιώξεις μερίδας μιντιαρχών που διακινούν φημολογίες περί του αντιθέτου, αλλά και ενδοκομματικών πολιτικών σκοπιμοτήτων), πως η χθεσινή του παρουσία στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων ήταν «διακοσμητική» έως και «καταχρηστική»...

 

ΒΟΥΛΗ
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή
Στη συνέντευξή της η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας για τις απόψεις του περί του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε των θέσεών της, της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή
ΒΟΥΛΗ
Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες
Σκληρή κριτική, με χαρακτηρισμούς όπως «δικτάτορας» και «υπερκαναλάρχης», δέχτηκε από την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας στην Ολομέλεια για τη χορή­γηση των τηλεοπτικών αδειών ● Στη Βουλή μετατίθεται,...
Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Αρνήθηκε να παραιτηθεί
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος απάντησε χτες στη Βουλή ότι δεν αναγνωρίζει «νομική βάση» (!) στην παραίνεση παραίτησής του που διατύπωσε ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις βαριές ευθύνες για τη μονοφωνία στο...
Αρνήθηκε να παραιτηθεί
ΒΟΥΛΗ
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό του κόμματός τους από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ζητούν να πάρει θέση ο κ. Αθ. Κουτρομάνος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Τελική ευθεία για άδειες και ΕΔΟΕΑΠ
Την κυβερνητική βούληση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού πριν από το τέλος τους έτους επανέλαβε ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των μελών του ΕΣΡ και επιτέθηκε σε μερίδα εκδοτών που...
Τελική ευθεία για άδειες και ΕΔΟΕΑΠ
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υιοθετεί τις προτάσεις του ΕΣΡ για νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες καταθέτοντας σχετική τροπολογία. Τι αφορούν τα σημαντικότερα σημεία της...
Τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας