• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θυελλώδης κόντρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στη Βουλή [ Live ]

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου σχετικά με την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας», το οποίο παρατείνει επίσης τα μέτρα, που είχαν ψηφιστεί στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Oι βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζουν στο κοινοβούλιο τη σφοδρή αντιπαράθεση για την απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων με ολέθριες συνέπειες και για τα συντριπτικά ευρήματα της αποκαλυπτικής μελέτης για τους θανάτους από Covid-19, η οποία αποδεικνύει ότι η εγκληματική πολιτική για αποδυνάμωση του ΕΣΥ κόστισε χιλιάδες ζωές.

Η εκτεταμένη έκδοση της αρχικής μελέτης των καθηγητών Λύτρα-Τσιόδρα έδειξε ότι το υψηλό φορτίο διασωληνωμένων ασθενών, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και η νοσηλεία εκτός Αττικής είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός, αφού εκτός εντατικής πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών (ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που βρήκαν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ πέφτει στο 72,7%). 

Ο πρώτος αποκλείστηκε πρωτοφανώς από την πρόσβαση στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος σχολίασε σήμερα πως «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν, και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη. 

Σημειώνεται ότι από το ΜέΡΑ 25 κατατέθηκε τροπολογία με θέμα την «θεραπεία σοβαρών ελλείψεων στη διαγνωστική διαδικασία για χορήγηση ιατρικού πιστοποιητικού ψυχικής υγείας σε αιτούμενους άδειας οπλοκατοχής: Πρόβλεψη κοινού ιατρικού πρωτοκόλλου- Ηλεκτρονική έκδοση γνωμάτευσης- Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Κατοχής Όπλου - Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής»

Oι εισηγητές πριν τη συζήτηση 

Στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός είπε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν δίνονται μόνο για λόγους πραγματικής ανάγκης, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός νέου σημαντικού κύματος του κορονοϊού, ώστε να είναι ούτως ή άλλως έτοιμο το εθνικό σύστημα υγείας.

«Η ενίσχυση του δημόσιου μηχανισμού σε έμψυχο υλικό, κάθε είδους, και η άμεση εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και των αναγκαίων μέσων είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης πανδημίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «με τις ρυθμίσεις αυτές, διασφαλίζεται η συνέχεια παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού COVID-19 και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την υλοποίηση του εθνικού συστήματος εμβολιασμών, τα εμβολιαστικά κέντρα, τους ιατρούς που απασχολούνται, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά και δεδομένης της εμφάνισης νέων ιδιαιτέρως μεταδοτικών μεταλλάξεων».

Α. Ξανθός: Στοιχεία προσβάσιμα για την επιστημονική κοινότητα

Να δηλώσει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα του ΕΟΔΥ, είναι ανοιχτά και προσβάσιμα από την επιστημονική κοινότητα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. «Υπάρχει η πληροφορία ότι σταμάτησε η πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα που τηρεί ο ΕΟΔΥ», είπε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια και πρόσθεσε: «Καλώ τον υπουργό, τώρα, να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα, σε όλους τους ερευνητές. Είχαμε την πιο αδιαφανή, συγκεντρωτική, πολιτικά ιδιοτελή, διαχείριση στην Ευρώπη, διαχείριση απαξιωτική, για το δημόσιο σύστημα και ευνοϊκή, για τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στην έκθεση του καθηγητή Θ. Λύτρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι η αξία των εμβολίων. Περί αυτού, δεν υπάρχει οιαδήποτε αμφισβήτηση. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα».

Λόγω της αποδιοργάνωσης και της λειτουργικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας, αυξήθηκαν οι θάνατοι, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Υπήρξαν άνθρωποι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αν είχαν επενδυθεί οι αναγκαίοι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και αν δεν είχε γίνει η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος της πανδημίας, να παραμείνει προστατευμένος ο ιδιωτικός τομέας, να υποδέχεται ροή περιστατικών που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να κερδοσκοπούν με προκλητικό τρόπο και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης».

Αν είναι αληθές ότι η κυβέρνηση έβαλε «stop» στην πρόσβαση των επιστημόνων, στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχει μείζον θέμα δημοκρατίας, ανέφερε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια.

«Δεν θα μιλήσετε για την μελέτη Λύτρα; Μας λέει ότι πέθανε κόσμος και κοσμάκης, έξω από τις ΜΕΘ διασωληνωμένος. Αυτό λέει η έκθεση Λύτρα. Το δεύτερο που λέει είναι ότι υπήρξε τεράστια ανισότητα, μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας. Δηλαδή, στα περιφερειακά νοσοκομεία πέθαιναν στο 24ωρο», είπε η κυρία Λιακούλη και απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, λέγοντας: «Σταματήσατε, με το που είδατε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που σας έκαψε, να δίνετε στοιχεία στον ερευνητή από τον ΕΟΔΥ; Είναι αλήθεια αυτό; Είναι αλήθεια αυτό κ. Πλεύρη; Δεν πρέπει να πείτε; Να απαντήσετε θέλουμε. Να απαντήσετε ότι αυτό είναι ένα κακοπροαίρετο σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Διότι εάν στην έρευνα αυτή, έχει βάλει η κυβέρνηση σας στοπ, τότε έχουμε μεγάλο θέμα δημοκρατίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως «τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ, με κριτήριο την ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας. Έχει ενισχυθεί ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται στους επιχειρηματίες της υγείας πληρώνοντας πολλά επιπλέον ποσά από την τσέπη τους». Ο κ. Λαμπρούλης είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο αφορά τη χρονική παράταση των ρυθμίσεων αντιλαϊκής πολιτικής και ότι το επιχείρημα των εκτάκτων αναγκών είναι επιχείρημα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο.

Οι ρυθμίσεις που παίρνουν παράταση

 

Σε σχέση με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της Covid-19, παρατείνεται, εκ νέου, έως τις 31-12-2022, η ισχύς ρυθμίσεων, µεταξύ άλλων, ως προς την υποχρέωση των εργαζόμενων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα επίδειξης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου. Παρατείνονται, επίσης, ρυθμίσεις ως προς τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, τη διενέργεια εμβολιασμών από τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 («Εθνική Εκστρατεία»), µε στόχο τη διαμόρφωση θετικής πεποίθησης και ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό και ρυθμίσεις για τη δυνατότητα διενέργειας από ιδιώτες ιατρούς κατ' οίκον εµβολιασµών κατά του κορονοϊού COVID-19.

Σε σχέση με τα ζητήματα του προσωπικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19 παρατείνονται, εκ νέου, έως τις 31-12-2022:

 • - Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των ιατρών που έχουν τοποθετηθεί κατ' εφαρμογή των από 20-3-2020 και 30-3-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της σχέσης εργασίας.
 • - Η ισχύς των ρυθμίσεων περί διενέργειας προσλήψεων επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού.
 • - Η ισχύς διατάξεων περί µετακίνησης του πάσης φύσεως προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως προσωπικού από Τοπικές Μονάδες Υγείας, του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας, του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως προσωπικού Τοπικών Ομάδων Υγείας, όπως και του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κατ' άρθρο δεύτερο παρ. 1 της από 25-2-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Ορίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται, έως τις 31-12-2022, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων του EOΔΥ για την υλοποίηση της Πράξης «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID-19».
 • Παρατείνονται, εξάλλου, εκ νέου, έως τις 31-12-2022:
 • - Η ισχύς των υφιστάμενων συμβάσεων, υπό τους ίδιους όρους, των παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιωτών παιδιάτρων, η µηνιαία αποζημίωση των οποίων για το χρονικό διάστημα από 1-10-2022 έως 31-12-2022 ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
 • - Η δυνατότητα παροχής, κατ' οίκον ή εξ αποστάσεως, ιατρικών υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους µε τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς και τους ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό COVID-19.
 • - Η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, όπως και του προσωπικού φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας.
 • - Η ισχύς του άρθρου 169 του ν. 4876/2021 ως προς την εργασία καθ' υπέρβαση του ωραρίου των υπηρετούντων στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) και στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.
 • - Η ισχύς των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στους προνοιακούς φορείς τής από 14-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

 • Σε σχέση με τα θέματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοιού COVID-19, παρατείνονται, µεταξύ άλλων, εκ νέου, έως τις 31-12-2022:
 • - Οι συμβάσεις έργου και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διάφορων ειδικοτήτων και διοικητικού προσωπικού, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης τους.
 • - Η ισχύς του ν. 4737/2020 ως προς τη δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού από τον ΕΟΔΥ, καθώς και οι συμβάσεις έργου και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διάφορων ειδικοτήτων, και διοικητικού προσωπικού, διάρκειας τεσσάρων µηνών, που έχουν συναφθεί.
 • - Η ισχύς του ν. 4790/2021 ως προς την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού του ΕΟΔΥ.
 • - Η ισχύς του ν. 4764/2020 ως προς τη δυνατότητα διάθεσης του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΔΥ, µε πείρα στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων, αποκλειστικά σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
 • - Η δυνατότητα ανάθεσης από τον ΕΟΔΥ, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, της εξέτασης δειγμάτων σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια).
 • - Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχει συνάψει ο ΕΟΔΥ για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης και καθαριότητας των κτιρίων της ευθύνης του και των περιβαλλόντων αυτά χώρων, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών εστίασης και σίτισης.

Ορίζεται, εξάλλου, ότι µε αιτιολογημένη απόφαση του ΕΟΔΥ παρατείνονται από τη λήξη τους, για έξι µήνες, οι συμβάσεις που έχει συνάψει ο ΕΟΔΥ µε ιατρούς υπό το καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, για την κάλυψη των αναγκών των δομών της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016.

Παρατείνονται, εκ νέου, έως τις 31-12-2022:

 • - Η ισχύς του άρθρου 73 του ν. 4761/2020 ως προς τη διενέργεια ελέγχων φορείας του κορονοϊού COVID-19 για επιδημιολογικούς λόγους.
 • - Η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα µε το άρθρο 33 παρ. 1-2 του ν. 4368/2016, µέλη των οποίων χρήζουν νοσηλείας, ανεξαρτήτως της φύσης της ασθένειας, όπως και η δυνατότητα ένταξης των άπορων και ανασφάλιστων ασθενών µε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες µε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) µονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα, για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων.
 • - Η ισχύς της από 13-4-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ως προς τη δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία υπό το καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
 • - Η ισχύς της από 25-2-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ως προς την ένταξη, στο δυναµικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των νοσοκομείων και κάθε οργανικής µονάδας του ΕΣΥ εθελοντικού ή αναγκαστικά διατιθέμενου ιατρικού, νοσηλευτικού, πάσης φύσεως Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης βοηθητικού προσωπικού και πάσης φύσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας και ως προς την αποζημίωση του εν λόγω προσωπικού.
 • - Η ισχύς του ν. 4753/2020 ως προς την απασχόληση στο ΕΣΥ συνταξιούχων ιατρών, και συγκεκριμένα, παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19.
 • - Η ισχύς του ν. 4812/2021 ως προς τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR) για τις ανάγκες της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και εκτός Ελλάδος από ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτουν οι ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς, σύμφωνα µε τα ειδικότερα οριζόμενα.
 • - Η ισχύς του ν. 4790/2021 ως προς τη διενέργεια µοριακού ελέγχου ανίχνευσης κορονοϊού COVID-19 (PCR) στους υπόχρεους προς κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό COVID-19, αντίστοιχα

Παρατείνονται, εξάλλου, εκ νέου, έως τις 31-12-2022:

 • - Η ισχύς του ν. 4737/2020 ως προς τους όρους χρήσης, από φυσικά πρόσωπα ως τελικούς χρήστες, ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) προκειμένου για τη µέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται µε τον κορονοϊό COVID-19, και η υποχρέωση καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, ιδίως, των στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, και του αποτελέσματος του ελέγχου (θετικού ή αρνητικού).
 • - Η ισχύς της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ως προς την προμήθεια ταχέων µοριακών ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) από τους ΟΤΑ α' βαθμού.
 • - Η ισχύς του ν. 4790/2021 ως προς τη διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, καθώς και η ισχύς των διατάξεων ως προς την πρόβλεψη επιπλέον σημείων διάθεσης στους δικαιούχους, µε κρατική µέριµνα, αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
 • - Η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων, εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, από τους θεράποντες ιατρούς σε νοσούντες από τον κορονοϊό COVID-19.
 • - Η δυνατότητα αποστολής, αυθημερόν, φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται υπό περιορισμό.
 • - Η εισαγωγή από τρίτες χώρες µετουσιωµένης αιθυλικής αλκοόλης αποκλειστικά για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην ελληνική επικράτεια, καθώς και η προς το υπουργείο Υγείας δωρεάν διάθεση αιθυλικής αλκοόλης από νόμιμους κατόχους και από τα αποθέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προς χρήση από νοσοκομεία, θεραπευτήρια και λοιπά ιδρύματα του Δημοσίου για ιατρικούς σκοπούς ή για την παρασκευή αντισηπτικών.
 • - Η µετατροπή της χρήσης κλινών νοσηλείας των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
 • - Η αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών ΜΕΘ, επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παροχών υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, καθώς και ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ιδιωτικών παρόχων υγείας.
 • - Η ισχύς του ν. 4812/2021 ως προς την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας, οι οποίες προέκυψαν από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19.
 • - Η δυνατότητα επίταξης ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, µέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων.
 • - Η διάθεση, η οικειοθελής προσφορά και η επίταξη αεροσκαφών για τη διενέργεια αεροδιακοµιδής ασθενών σε περιοχές, στις οποίες δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών αεροδιακοµιδής ή αεροµεταφοράς ασθενών µε τα υπάρχοντα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εναέρια µέσα.
 • - Η διάθεση, η οικειοθελής προσφορά και η επίταξη πλωτών µέσων για τη διακοµιδή, διά θαλάσσης, ασθενών νοσούντων µε κορονοϊό COVID-19 σε γεωγραφικές περιοχές της επικράτειας, στις οποίες δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών διακοµιδής ή µεταφοράς ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό COVID-19.
 • - Η διάθεση ειδικού νοσοκομειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ΜΕΘ και ΜΑΦ από οποιοδήποτε νοσοκομείο, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ της εποπτείας του, καθώς και η έκτακτη ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε οποιοδήποτε νοσοκοµείο της εποπτείας του υπουργείου Υγείας ή σε οποιονδήποτε άλλο αναγκαστικά δεσμευμένο ή µισθωµένο χώρο ή χώρο που χρησιμοποιείται από το ελληνικό Δηµόσιο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.
 • - Η άνευ αντιτίμου διάθεση στο Δημόσιο εγκαταστάσεων, θαλάμων, κλινών νοσηλείας, κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).
 • - Η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και µέσων προστασίας, έκτακτης προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αντιδραστηρίων (τεστ) για τη διάγνωση της νόσησης από κορονοϊό COVID-19, αγοράς ανταλλακτικών ασθενοφόρων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Εθνικό Κέντρο Άµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων.
 • - Η ισχύς των συμβάσεων µεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων του που αφορούν, µεταξύ άλλων, την παροχή υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ακουστικών βαρηκοΐας, ορθοπεδικών και αναπνευστικών συσκευών/ειδών, όπως και διαιτητικών τροφίμων που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Εν προκειμένω, ρυθμίζονται ζητήματα δημοσίων συμβάσεων της ανώνυμης εταιρείας «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ» (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών, ζητήματα δημοσίων συμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ), όπως και ζητήματα διενέργειας προμηθειών από ΥΠΕ ως Κεντρικές Αρχές Αγορών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.
 • - Η διαδικασία αποδοχής από τον υπουργό Υγείας δωρεών ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού πάσης φύσεως, µέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων πάσης φύσεως από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, η διαδικασία χρηματικών δωρεών για απευθείας προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού, η αποδοχή δωρεών προς τον ΕΟΔΥ που µπορεί να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση των σκοπών της ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 για την καταπολέμηση του κορονοϊού COVID-19, και η αποδοχή δωρεών από τον υπουργό Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19, καθώς και η διαδικασία αποδοχής, από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, δωρεών κινητών, υπηρεσιών και έργων ψηφιακής υποστήριξης προς επίτευξη της ασφαλούς φύλαξης, αποθήκευσης και µεταφοράς φαρμάκων, καθώς και της διενέργειας εμβολίων κατά του COVID-19 από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • - Η δυνατότητα των δήμων και των περιφερειών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) να προβαίνουν σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού, οικίσκων για διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης COVID-19, ιατροφαρµακευτικού υλικού, συµπεριλαµβανοµένων των τεστ διάγνωσης κορονοϊού, σε νοσοκομεία, λοιπές δημόσιες υγειονομικές µμονάδες, ΝΠΔΔ, ιδρύματα και αστικές µη κερδοσκοπικές εταιρείες κοινωφελούς σκοπού που εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα εντός των ορίων τους.

Επιπλέον, παρατείνονται, από τη λήξη τους και µέχρι τις 31-12-2022, οι ρυθμίσεις τής από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ως προς τη διαδικασία επανέκδοσης γνωματεύσεων στο πληροφοριακό σύστημα υποβολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ e-dapy, οι προθεσμίες του ν. 4683/2020 ως προς τη θεώρηση παραπεμπτικών κατά την περίοδο διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, η ισχύς του ν. 4737/2020 ως προς τη διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έγκρισης φαρμάκων µέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, καθώς και η ισχύς του ν. 4764/2020 ως προς τις µηνιαίες και επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις των χρονίως πασχόντων ασθενών.

Παρατείνεται, εξάλλου, εκ νέου η θητεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που συγκροτήθηκε µε απόφαση του γγ του υπουργείου Υγείας, έως την έκδοση απόφασης του υπουργού Υγείας για την εκ νέου συγκρότησή του και, πάντως, για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Έγγραφο-«κόλαφος» του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κριτική της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. 7 στους 10 έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ και ο Θ. Πλεύρης το...
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΒΟΥΛΗ
Σφυροκόπημα στον Πλεύρη, που τα «έριξε» στην παραλλαγή Δέλτα
«Βαρκάρη του Αχέροντα» και «death minister» αποκάλεσε τον υπ. Υγείας ο Π. Πολάκης, αφού παρουσίασε στοιχεία για τους αυξημένους θανάτους επί Πλεύρη.
Σφυροκόπημα στον Πλεύρη, που τα «έριξε» στην παραλλαγή Δέλτα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετο το Μαξίμου απ' τη μελέτη Λύτρα, «υγειονομικό έγκλημα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τα νέα στοιχεία της μελέτης Λύτρα για την πανδημία είναι αμείλικτα για την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ, ακόμα και στη δεύτερη φάση της πανδημίας.
Έκθετο το Μαξίμου απ' τη μελέτη Λύτρα, «υγειονομικό έγκλημα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτις
«...Ο αριθμός καθημερινά των θανάτων πλησιάζει τους 100. Δεν γνωρίζουμε αν μειώθηκε η διασπορά γιατί μειώθηκαν τα τεστ. Μιλάμε για πλήρη αδιαφορία για την υγεία του πληθυσμού».
Ούτις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ(μ-λ): Οι νεκροθάφτες πάντα «απεχθανόντουσαν» την... τυμβωρυχία!
«Εσείς, έχετε στοιχεία;... Φέρτε τα....» (από ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή για το θέμα της πανδημίας και των ΜΕΘ) Πριν λίγες μέρες, ο...
ΚΚΕ(μ-λ): Οι νεκροθάφτες πάντα «απεχθανόντουσαν» την... τυμβωρυχία!
ΒΟΥΛΗ
Η επιστημονική έρευνα αμφισβητήθηκε και από τη Μίνα Γκάγκα
Την απολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, περιμένει στη Βουλή η αντιπολίτευση προτού δοθεί η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνησή του.
Η επιστημονική έρευνα αμφισβητήθηκε και από τη Μίνα Γκάγκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας