• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.5°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.0°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  79%

Φωτογραφία αρχείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τον Ν. Ανδρουλάκη

 • A-
 • A+

Εν μέσω των διαρροών απ' την Εξεταστική Επιτροπή και από τον Τύπο, ακόμα και τον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, ότι ο φάκελος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί, ήρθε μια σημαντική παρέμβαση απ' την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Με ανακοίνωσή της, πριν από λίγες ημέρες, η ανεξάρτητη Αρχή διατάσσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν την καταστροφή δεδομένων που αφορούν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Το αίτημα αφορά τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς και απευθύνεται στις εταιρείες WIND, VODAFONE και COSMOTE.

Μερικές ημέρες μετά την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ήρθε και η αποκαλυπτική κατάθεση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου, που φέρεται να είπε ότι η καταστροφή του ηλεκτρονικού φακέλου Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου με εντολή του πρώην διοικητή Παναγιώτη Κοντολέοντος. Δηλαδή την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την ΑΔΑΕ τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την Εξεταστική, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας φέρεται να είπε ότι η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία.

Απόφαση του Προέδρου της Αρχής αριθ. 2/2022 (Μονοπρόσωπο όργανο)

Ο Πρόεδρος της Αρχής ως μονοπρόσωπο όργανο κατά τα άρθρα 17 παρ. 1 του ν. 4624/2019 (ΦΕΚ Α΄ 137), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στα άρθρα, 4 παρ. 3 περ. α΄ και 10 παρ. 4 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αρχής (ΦΕΚ Β΄879/25.02.2022) και των εξουσιών που προβλέπονται στο άρθρο 15 παρ. 4 περ. γ’ και 8 του ν. 4624/2019 σε συνδυασμό με το άρθρο 58 παρ. 2 στ΄ του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ), εξέτασε την υπόθεση που αναφέρεται κατωτέρω στο ιστορικό της παρούσας απόφασης.

Η Αρχή έλαβε υπ’ όψιν της τα παρακάτω:

1. Επειδή με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/9312/03-08-2022 αναφορά/καταγγελία του ο Α κατέθεσε στην Αρχή έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας του … από την οποία προκύπτει ότι την … έλαβε στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου με μοναδικό αριθμό συνδρομητή “…” σύντομο γραπτό μήνυμα (SMS), το οποίο εμφανίζεται πως έχει αποσταλεί από τον αριθμό “…” και δια του οποίου ο Α προσκαλείτο να επισκεφθεί ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα γινόταν εγκατάσταση κατασκοπευτικού λογισμικού στην τερματική του συσκευή.

Η Αρχή εξετάζει τόσο την εν λόγω αναφορά όσο και αυτεπάγγελτα την εγκατάσταση λογισμικού σε τερματική συσκευή χρήστη χωρίς συγκατάθεση και τη σχετιζόμενη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2. Επειδή κατά την αποστολή και χρήση SMS παράγονται και τυγχάνουν επεξεργασίας δεδομένα κίνησης και θέσης τα οποία, εφόσον αναφέρονται σε φυσικό πρόσωπο, αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, υπό την έννοια του άρθρου 4 παρ. 7 του ΓΚΠΔ και τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας για διαφόρους σκοπούς, μεταξύ των 2 οποίων και η τήρηση για τους σκοπούς που περιγράφονται στο Κεφ. Α’ του ν. 3917/2011.

3. Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3917/2011 τα τηρούμενα για τους σκοπούς του νόμου αυτού δεδομένα διατηρούνται για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία της επικοινωνίας και καταστρέφονται στο τέλος του χρονικού διαστήματος διατήρησης με αυτοματοποιημένη διαδικασία από τον πάροχο, εκτός από εκείνα στα οποία έχει αποκτηθεί νομίμως πρόσβαση. Συνεπώς, τα δεδομένα που έχουν παραχθεί κατά την αποστολή στις … του ανωτέρω σύντομου γραπτού μηνύματος και τηρούνται για τους σκοπούς του νόμου αυτού πρέπει να καταστραφούν μετά τις … .

4. Επειδή η Αρχή έχει με βάση το άρθρο 15 παρ. 4 περ. γ’ και 8 του ν. 4624/19 σε συνδυασμό με το άρθρο 58 παρ. 2 στ’ ΓΚΠΔ την αρμοδιότητα να εκδώσει αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή για άμεσο ολικό ή μερικό, προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας.

5. Επειδή η διαγραφή ή η καταστροφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί μορφή επεξεργασίας με βάση το άρθρο 4 περ. 2 του ΓΚΠΔ.

6. Επειδή προκειμένου η Αρχή να ασκήσει τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων του υποκειμένου των δεδομένων παρίσταται αναγκαία η διατήρηση και μη διαγραφή των ανωτέρω δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (δεδομένων κίνησης και δεδομένων θέσης).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΑΡΧΗ Διατάσσει τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Β.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και COSMOTE - ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, όπως αναστείλουν την επεξεργασία της καταστροφής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία σχετίζονται με τους τηλεφωνικούς 3 αριθμούς που αναφέρονται παραπάνω και έχουν παραχθεί ή καταστεί αντικείμενο επεξεργασίας κατά την αποστολή του προαναφερθέντος σύντομου γραπτού μηνύματος την …, μέχρι εκδόσεως νέας απόφασης της Αρχής.

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
«Έδωσε» Δεμίρη και Βλάχου για την άρνηση πρόσβασης της ΑΔΑΕ στα στοιχεία
Κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή ο διοικητής της ΑΔΑΕ φέρεται να κατήγγειλε «παρακώλυση του ελεγκτικού ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής».
«Έδωσε» Δεμίρη και Βλάχου για την άρνηση πρόσβασης της ΑΔΑΕ στα στοιχεία
ΒΟΥΛΗ
Εσκασε η «βόμβα» των υποκλοπών
Βαριά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι ο φάκελος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ καταστράφηκε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την ΑΔΑΕ τη διερεύνηση της...
Εσκασε η «βόμβα» των υποκλοπών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρουλάκης: Ενιαίο το κέντρο των υποκλοπών - Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο
Μπαράζ κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Ενιαίο το κέντρο των υποκλοπών - Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο
ΒΟΥΛΗ
Ο «εξαφανισμένος μέτοχος » της Intellexa και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική
Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σκιά του σκανδάλου υποκλοπών, την κλήση του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο «εξαφανισμένος μέτοχος » της Intellexa και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική
ΒΟΥΛΗ
Στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη
Με διαδικαστικά ζητήματα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών με επίκεντρο την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του...
Στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη
ΒΟΥΛΗ
Επόμενος σταθμός η Εξεταστική
Θέσεις μάχης παίρνουν τα κόμματα ενόψει της έναρξης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επόμενος σταθμός η Εξεταστική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας