• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 29.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  76%

Άδωνις Γεωργιάδης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Στυγνός εκβιασμός Γεωργιάδη με μοχλό πίεσης τους εργαζομένους στα ναυπηγεία

 • A-
 • A+

Ευθεία απειλή για απολύσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας να αποσπάσει εκβιαστικά την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο νομοσχέδιο για την εξυγίανσή τους.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Το σχέδιο νόμου αυτό προβλέπει την εξουσιοδότηση στον υπουργό στο να υπογράψει την εκπροσώπηση του Δημοσίου στο δικαστήριο για την έγκριση ή όχι του σχεδίου εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας». Και πρόσθεσε ότι εάν το σχέδιο νόμου δεν υπερψηφιστεί και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους, «εγώ δεν θα προσφύγω στο δικαστήριο και δεν θα καταθέσω το αίτημα. Και θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση» και ο «καθένας μας θα πάρει την ευθύνη του. Τελεία και παύλα». 

Και συνέχισε: Εάν όμως το Ναυπηγείο κλείσει, «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν πως υποχρεωτικά θα απολυθούν και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παρά μόνο όσα προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή, δύο εκατομμύρια από τα 40.439.346 ευρώ που θα πάρουν με αυτήν τη συμφωνία».

«Άλλο σχέδιο δεν υπάρχει» είπε, σημειώνοντας πως αυτό άλλωστε «το ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και εκείνος έψαξε να βρει επενδυτή και άλλον από την ONEX δεν βρήκε. Και αυτή είναι η πρόταση της ONEX που είχε επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ κατέληξε μετά από τη διαπραγμάτευση».

Τα λόγια αυτά του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσαν εύλογα τις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μίλησαν για «εκβιασμό».

Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «το σχέδιο αυτό για να μπορέσει να έχει τις πλήρεις πιθανότητες επιτυχίας, κρίσιμη παράμετρος είναι και η ευρεία πολιτική του στήριξη. Εάν τα αξιότιμα κόμματα της αντιπολίτευσης κρίνουν ότι δεν είναι καλό το σχέδιο αυτό, εγώ θα προσχωρήσω στη δική τους γνώμη και δεν θα το εφαρμόσω», και ισχυριζόμενος ότι είναι «η πρώτη φορά που ακούω ότι ένας υπουργός που λέει ότι δεν θα οχυρωθεί πίσω από την πλειοψηφία, αλλά θα δεχθεί την άποψη της μειοψηφίας, αυτός να λέγεται ότι είναι εκβιαστής». 

«Να ξέρει κι ο επενδυτής»

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρέπει «να υπάρχουν καθαρές κουβέντες, ώστε και ο επενδυτής να γνωρίζει ότι ξεκινάει και αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει αύριο διάφορους δολιοφθορείς του σχεδίου, που θα το τινάξουν στον αέρα», εάν αύριο ο ελληνικός λαός αποφασίσει να αλλάξει την πλειοψηφία.

Υποστήριξε ότι είναι δύο οι λόγοι που φέρνει αυτό το σχέδιο νόμο στη Βουλή και δεν προχωράει με απόφασή του στην προσφυγή στο Δικαστήριο.

Ο πρώτος, είπε, είναι γιατί τα ποσά είναι «είναι θηριωδώς μεγάλα και ετέθη από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, κυρίως του υπουργείου Άμυνας, αύριο κάποιος και να καταθέσει μια μήνυση για απιστία».

Ο δεύτερος, γιατί «στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία, καθώς ο χρηματοδότης του σχεδίου εξυγιάνσεως είναι η αμερικανική κυβέρνηση».

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι οι καταβολές στους εργαζόμενους προβλέπεται να γίνουν τμηματικά, απάντησε πως έτσι έγινε και στο σχέδιο των Ναυπηγείων της Σύρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνουμε και εμείς στην Ελευσίνα, αλλά εδώ τα νούμερα αλλάζουν γιατί είναι πολύ μεγάλα. Για το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των εργαζομένων και του επενδυτή, τόνισε πως είναι μια συμφωνία που έκαναν αυτά τα δύο μέρη και δεν εμπλέκεται κανένας τρίτος και έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το νομότυπό της και μόνο.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε πως όσες «περισσότερες φορές διαβάζουμε το νομοσχέδιο, τόσο πιο πολλά ερωτηματικά μας γεννώνται. Και ενώ περιμέναμε οι απαντήσεις στα ερωτηματικά αυτά να βρίσκονται έστω στις συνοδευτικές εκθέσεις, δεν βλέπουμε καμία απάντηση, πουθενά! Μας ζητάτε να βάλουμε πλάτη, αλλά αρνείστε πεισματικά να μας αποκαλύψετε σε τι θα βάλουμε πλάτη!».

Χαρακτήρισε εξόχως «αντικοινοβουλευτική» και «εκβιαστική» την θέση του υπουργού ότι εάν δεν ψηφίσει η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο, τότε δεν θα προχωρήσει στο σχέδιο εξυγίανσης.

Εστίασε σε τέσσερα σημεία:

 1. Ότι δεν είναι σαφές εάν έχει ζητηθεί ή και εάν απαιτείται έγκριση από εθνική ή την ενωσιακή αρχή προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, για το κατά πόσο τίθεται ή όχι ζήτημα κρατικών ενισχύσεων με τα όσα ρυθμίζονται με το σχέδιο νόμου, με συνέπεια η εθνική αντιπροσωπεία να μην έχει ούτε ένα τεκμήριο για το ότι το σημερινό σχέδιο, δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
 2. Ότι δεν είναι γνωστό το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή, το οποίο οφείλει να τηρεί για όσο διάστημα είναι σε ισχύ η συμφωνία εξυγίανσης, ούτε καν το εάν έχουν διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι κεφαλαιακής επάρκειας.
 3. Δεν είναι γνωστή η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως και ότι δεν παρατίθενται τα οικονομικά στοιχεία στη βάση των οποίων κρίνεται πως η εξυγίανση είναι εφικτή.
 4. Δεν είναι γνωστό αν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη λύση και κατάργηση της εργασιακής σχέσης, καθώς και αν συμφωνούν με τον όρο οι νέες εταιρείες να μην αποτελούν διάδοχο εργοδότη.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά σχετικά με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και των απαιτήσεών τους. 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Απόστολος Πάνας, τόνισε πως κεντρική θέση του κόμματός του «είναι η ανάγκη ολικής επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου με όρους βιωσιμότητας. Τούτο, λοιπόν, είναι απαραίτητο τόσο για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Το σχέδιο εξυγίανσης, ανέφερε «θα πρέπει να είναι βιώσιμο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να εξασφαλίσει την καταβολή σε λογικό χρόνο των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους στους εργαζόμενους και να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συλλογική σύμβαση εργασίας». 

Όπως επισήμανε, στο νομοσχέδιο υπάρχουν ενδεικτικοί όροι της συμφωνίας εξυγίανσης. Η αποπληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων ανάγεται σε αόριστο χρονικό σημείο και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των νέων εταιρειών. Δεν έχει κατατεθεί η διμερής συμφωνία εργαζομένων και ONEX. Το νομοσχέδιο δίνει λευκή επιταγή στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να υπογράψει κάθε πιθανό όρο. Εμείς, είπε «ζητάμε καθαρούς όρους οποιασδήποτε συμφωνίας γίνεται».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντεργατικό έκτρωμα» και «πιλότο για άλλες περιπτώσεις» με «τερατώδεις εξαιρέσεις, ακόμα και από αυτή την πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία». Προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, ενώ «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, καταβολής όλων των δεδουλευμένων και των απαιτήσεων των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ είπε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μη δεχθούν τετελεσμένα και εκβιασμούς, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τις δουλειές τους, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ναυπηγείων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επενδυτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε πως «εμείς ανεπιφύλακτα, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», καθώς φέρνει απολύσεις των εργαζομένων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αποπληρωμή των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους. Δεν έχουμε καμία δέσμευση της ONEX για το ποσό που θα επενδύσει το ναυπηγείο και αν η επένδυση αυτή είναι ανεξάρτητη των αναθέσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για μια λεόντεια σύμβαση καθαρά εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και για αυτό έρχεται στη Βουλή με νόμο, ώστε να αποποιηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μελλοντικές ευθύνες.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση φορέων και στη συνέχεια η επί των άρθρων συζήτηση. Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου ορίσθηκε να διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τις ψήφους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης πριν αυτό κατατεθεί στο δικαστήριο....
Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τις ψήφους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε η (ν)τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την τροπολογία η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία πέρασε με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά.
Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε η (ν)τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ Χατζηδάκη, 190 ψήφοι στις fast track συντάξεις
Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», που δέχθηκε σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ Χατζηδάκη, 190 ψήφοι στις fast track συντάξεις
ΒΟΥΛΗ
Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. παραβιάζει το Σύνταγμα και εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη
Σφοδρή είναι η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από την αρχική από κοινού πρόταση νόμου τεσσάρων κομμάτων της Βουλής για τη...
Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. παραβιάζει το Σύνταγμα και εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη
ΒΟΥΛΗ
Στην ολομέλεια ολοκληρώνεται η κυβίστηση της Ν.Δ. για τη φαρμακευτική κάνναβη [live]
Λίγες ώρες απέμειναν για να ολοκληρωθεί ακόμη μια επική κυβίστηση από την κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη.
Στην ολομέλεια ολοκληρώνεται η κυβίστηση της Ν.Δ. για τη φαρμακευτική κάνναβη [live]
ΒΟΥΛΗ
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!
Μόνο τα... φίλια πυρά από τη Μαριέττα Γιαννάκου για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας κατάλαβε ο Κ. Τσιάρας ● Δεν απάντησε όμως στις αιχμές της για λόμπι με πολύ χρήμα πίσω από την εμμονή στις απαράδεκτες...
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας