• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 25.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.7°C / 27.7°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  85%

Κρ. Αρσένης: Να σταματήσει ο κοινωνικός «Αρμαγεδδώνας» των αποκοπών ρεύματος

 • A-
 • A+

Τη χιονοστιβάδα των μαζικών αποκοπών ρεύματος σε νοικοκυριά στο Χαϊδάρι, αλλά και σε όλη τη χώρα, έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. 

Στα πρακτικά κατατέθηκε επιστολή του δημάρχου Χαϊδαρίου με μία περίπτωση χαρακτηριστική του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πατέρας στην περιοχή περιθάλπει τον καρκινοπαθή άνεργο γιο του, ζουν επί χρόνια με σύνταξη 660 ευρώ, και απειλούνται με διακοπή ρεύματος καθώς αδυνατούν να καταβάλουν την προκαταβολή που απαιτεί η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για να γίνει διακανονισμός.
 
«Προστατεύονται, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση και με μη αποκοπές ηλεκτροδότησης. Έφτιαξε, μας είπε ο κ. Σκρέκας, πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον "αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης". Να το κάνουμε εικόνα: Άνθρωπος που πρέπει να επιβιώσει με 600 ευρώ εισόδημα τον μήνα -γιατί με παραπάνω δε θεωρείται ευάλωτο νοικοκυριό- και ζει με υποστήριξη οξυγόνου, του κόβουν το ρεύμα ("παύση εκπροσώπησης" το λένε) και πρέπει να καλέσει τον πενταψήφιο αριθμό πληρώνοντας για την κλήση ενώ μπορεί να μην έχει ούτε μονάδες στο κινητό του. Και να στέλνει, είπε ο υπουργός, ο αριθμός σήμα στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, και αυτή να στέλνει σήμα στον ΔΕΔΔΗΕ για άμεση επανασύνδεση. Και ο ασθενής να περιμένει. Αυτή είναι η "αλληλεγγύη" της κυβέρνησης.
 
Αλλά ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν εξασφαλισμένο ότι δε θα τους γίνει αποκοπή ρεύματος -μόνο για τον μισό χρόνο ισχύει η απαγόρευση αποκοπής. Για έξι μήνες -από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο, και από Απρίλιο μέχρι και Ιούνιο- δεν ισχύει η απαγόρευση αποκοπής ρεύματος επειδή κρίνεται ότι δεν υπάρχουν "αυξημένες ανάγκες". 36 βαθμούς είχαμε στην Αθήνα αυτές τις μέρες, αρχές Ιουνίου, αλλά με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, σε ένα σπίτι με εισόδημα 600 ευρώ τον μήνα, αν ο άνθρωπος που κατοικεί δε μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό, δε θα μπορεί ούτε ανεμιστήρα να χρησιμοποιεί. Αυτή είναι η "αλληλεγγύη" της κυβέρνησης.
 
"Εκείνους που είναι πραγματικά αδύναμοι ερχόμαστε και τους καλύπτουμε και τους στηρίζουμε εμείς", είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος στην κοινωνία. Για το υπουργείο και την κυβέρνηση εκείνος που παίρνει μισθό 600 ευρώ τον μήνα δεν είναι "πραγματικά αδύναμος". Θα δώσουν, λένε, ενίσχυση από 18 ως 600 ευρώ από τον Ιούλιο -ενώ οι εταιρείες ζητάνε ποσά των 1.200 και 2.000 ευρώ. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ λένε ότι τους έρχονται οι εντολές διακοπής από εταιρείες-παρόχους, και αν δεν τις εφαρμόσουν τους κάνει μήνυση η εταιρεία.
 
Το ΜέΡΑ25 ζητάει τέσσερα πράγματα:

 1. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι αποκοπές ρεύματος μέχρι να δοθεί η επιδότηση που εξαγγέλθηκε για τον Ιούλιο, και να γίνουν επανασυνδέσεις στα νοικοκυριά
 2. Να εφαρμοστεί αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανάλογα με τις αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και αγαθών που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να ζήσει
 3. Να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ
 4. Να καταργηθεί το "Χρηματιστήριο Ενέργειας".

 
"Στηρίζει", μας είπε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση τους πολίτες και αυτό "έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη στους λογαριασμούς. Το λένε οι άνθρωποι γύρω σας". Δεν ξέρουμε πού κινείται ο υπουργός και με ποιους μιλάει. Εμείς μιλάμε με τους καθημερινούς ανθρώπους στις γειτονιές, στις δουλειές και στους δρόμους. Απελπισμένους με τους λογαριασμούς του ρεύματος στο σπίτι να λένε ότι δε βγάζουν τον μήνα. Αλλά και οργισμένους. Ο τελικός λογαριασμός θα έρθει για την κυβέρνηση -και θα είναι βαρύς- μέχρι τότε όμως κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στον κοινωνικό "Αρμαγεδδώνα" που ισοπεδώνει γειτονιές στη δυτική Αθήνα και σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ερωτήματα προκαλεί νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του «εμίρη»
Να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί υπογράφηκε απόφαση να διανοιχτεί δασικός δρόμος κατηγορίας Α΄ στη θέση Ναυάγιο στον Δήμο Ζακύνθου, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης.
Ερωτήματα προκαλεί νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του «εμίρη»
ΒΟΥΛΗ
Καταγγελία ΜέΡΑ25: Ανεμογεννήτριες περικυκλώνουν πλήρως τον Καφηρέα
Ερώτηση-καταγγελία στη Βουλή από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη Νότια Εύβοια, για το οποίο η χώρα παραπέμπεται στο...
Καταγγελία ΜέΡΑ25: Ανεμογεννήτριες περικυκλώνουν πλήρως τον Καφηρέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις «μουλωχτές» αυξήσεις της ΔΕΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την αισχροκέρδεια» κατήγγειλε ο Ν. Ηλιόπουλος, με αφορμή τις νέες αυξήσεις που ανακοίνωσε στο σταθερό της τιμολόγιο η ΔΕΗ. Για αδιανόητη κίνηση κάνει λόγο και ο Μ. Κριθαρίδης.
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις «μουλωχτές» αυξήσεις της ΔΕΗ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τον αριθμό δημοσιογράφων στην αίθουσα
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για τη δίκη του Δ. Λιγνάδη.
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τον αριθμό δημοσιογράφων στην αίθουσα
ΒΟΥΛΗ
Φέρνουν την καταστροφή για να έρθουν ιδιώτες
Με βολές εκατέρωθεν ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το θέμα της ΔΕΗ. «Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί στη Δικαιοσύνη», ήταν η...
Φέρνουν την καταστροφή για να έρθουν ιδιώτες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο;
Να εφαρμοστεί η οδηγία 1999/2022 που προβλέπει το κλείσιμο ενός ζωολογικού κήπου όταν δεν πληροί τις νόμιμες απαιτήσεις, ζήτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 μετά την πρόσφατη θανάτωση του χιμπατζή.
Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας