Στην Ολομέλεια μεταφέρεται η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.
Όπως γράφουμε στην «Εφ.Συν.» η συμφωνία προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα. Εχει πενταετή διάρκεια και κατόπιν θα ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν καταγγελθεί από μία από τις δύο πλευρές με προειδοποίηση δύο ετών.
Τη συμφωνία στηρίζει, εκτός της κυβερνώσας Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση).
Η αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκίνησε με το «καλημέρα».
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Γ. Κουμουτσάκος, υπερασπίστηκε τη συμφωνία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας και ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση.
«Οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, στο καλύτερο σημείο, τα τελευταία 20-30 χρόνια», υπογράμμισε (ΑΝΤ1) εκτός Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
► Η ψήφιση της συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και της ψυχρολουσίας που υπέστη η ελληνική διπλωματία με την αποκάλυψη της Wall Street Journal πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού υπέρ της Τουρκίας.
«Σε ό,τι αφορά τα F-16 προς το παρόν παρακολουθούμε κάποια δημοσιεύματα. Υπήρχε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών χθες, η οποία δεν σχολίαζε δημόσια τίποτα απ’ όλα αυτά», σχολίασε αμήχανα (ΑΝΤ1) σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου.
«Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε από τα έδρανα του Κοινοβουλίου ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος.
Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση.
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στις «απαιτήσεις» των ΗΠΑ να απομακρυνθούν αμυντικά συστήματα από τα νησιά μας εκτιμώντας πως «οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Ελλάδα να έχει με την Τουρκία τις σχέσεις που εκείνες επιθυμούν».
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι συμφωνία έρχεται σε μια πολύ άσχημη συγκυρία για τη Ν.Δ. αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την αποκάλυψη της Wall Street Journal.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας