Mε ηχηρά εσωκομματικά μηνύματα προς τον Αντώνη Σαμαρά και τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. επέλεξε να συνοδεύσει την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπερασπιζόμενος την πενταετή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που ψηφίζεται στη Βουλή πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Δύο ημέρες μετά τη δυναμική παρέμβαση Σαμαρά στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ., με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε τον σημερινό να μην προχωρήσει σε «Πρέσπες του Αιγαίου» και να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, ο μετριοπαθής Νίκος Δένδιας απέρριψε τα περί πατριωτικών τοποθετήσεων, λέγοντας αιχμηρά ότι στο παρελθόν «ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η απραξία, ο στρουθοκαμηλισμός, η λογική πίσω στα κανόνια δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών». Και στην κατεύθυνση αυτή πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ένα εργαλείο για την Ελλάδα να αισθανθεί ασφαλής και να μην επανέλθει σε φοβικά σύνδρομα. Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θεωρεί τεράστιας στρατηγικής σημασίας τη μετατροπή της Θράκης σε ενεργειακό κόμβο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Θέλουμε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτό ακριβώς ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Γεωπολιτικά η κρίση στην Ουκρανία επιβεβαίωσε αυτό που κάνουμε», τόνισε ο κ. Δένδιας, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση συζήτησε και τη δεκαετή επέκταση της συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον θέλει να θίξει τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα πρέπει να θίξει και τα αμερικανικά. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα δίνει περισσότερα απ’ όσα παίρνει, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «όλο αυτό δεν είναι ένα “ανατολίτικο παζάρι”, σου δίνουμε αυτά, δώσε μας τα χι, ψι, ωμέγα όπλα», προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις στην Ολομέλεια για αναβάθμιση συγκεκριμένων υποδομών. Στην κριτική περί προβλέψιμου εταίρου, απάντησε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος», ειδικά σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «γενικότερη πλειοδοσία» απέναντι στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έδωσαν στους Αμερικανούς κάτι που κανείς άλλος δεν τους είχε δώσει: την παραμονή επ’ αόριστον των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. «Δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα τού “δώσ’ τα όλα”, της πλειοδοσίας πίστης;», αναρωτήθηκε.
Εντονη αντίδραση
Η φράση του «κάντε κάτι και για την Ελλάδα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος στην κριτική του Δημήτρη Βίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) ότι η Αλεξανδρούπολη κατέστη στόχος της Τουρκίας, απάντησε ότι με τον τρόπο αυτό θα κάνει δεύτερες σκέψεις όποιος είχε άλλες επιδιώξεις. Υπέρ της συμφωνίας αλλά με αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.), τονίζοντας πως «άλλο σύμμαχοι, άλλο δορυφόροι».
Για «κατάπτυστη, επικίνδυνη και επιθετική συμφωνία με την οποία διατηρούνται επ’ αόριστον και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι αμερικανικές βάσεις», έκανε λόγο ο Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ). «Αγαπάτε την υποτέλεια», τόνισε ο Αντ. Μυλωνάκης (Ελλ. Λύση). Για ασύμμετρη συμφωνία υπέρ των ΗΠΑ μίλησε η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).
Η συμφωνία πέρασε χθες από την Επιτροπή με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Αύριο κυρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και μετά από ονομαστική ψηφοφορία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας