• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 17.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.0°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  78%

Καταγγελία ΜέΡΑ25: Ανεμογεννήτριες περικυκλώνουν πλήρως τον Καφηρέα

 • A-
 • A+

Ερώτηση-καταγγελία στη Βουλή από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη Νότια Εύβοια, για το οποίο η χώρα παραπέμπεται στο δικαστήριο της Ε.Ε. καθώς τα έργα γίνονται δίπλα σε διπλή ζώνη Natura.

Στην ερώτησή του, ο Κρίτων Αρσένης επισημαίνει ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές άδειες για τις ανεμογεννήτριες στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα. 

Όπως είπε, τα έργα «είναι στο στάδιο της βεβαίωσης παραγωγού, ενώ στην πραγματικότητα και για τους δέκα αιολικούς σταθμούς του έργου με 61 ανεμογεννήτριες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Όλες οι άδειες έχουν δοθεί. Δεν το γνωρίζει το υπουργείο;»

Και πρόσθεσε:

«Έγινε η λεγόμενη "Δέουσα Εκτίμηση" -όπως ρητά ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για έργα εντός ζωνών Natura-, και από ποιον; Η γνωμοδότηση στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έλαβε υπόψη το "στοιχείο 61" είπε ο κ. Ταγαράς. Όμως το "στοιχείο 61" μιλά για "έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περ/κού Σχεδιασμού/ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο γνωμοδοτεί αρνητικά για το σύνολο του έργου". Δέουσα εκτίμηση σημαίνει ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, το έργο δεν προχωρά καν σε στάδιο περιβαλλοντικής μελέτης. Πρέπει να απορριφθεί αυτόματα. Και αυτός που πρέπει να κρίνει είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ανεξάρτητη Υπηρεσία. Που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γιατί αν υπήρχε θα έπρεπε τα περισσότερα έργα μέσα σε ζώνες Natura να απορρίπτονται. Θα έπρεπε να έχει απορριφθεί και το συγκεκριμένο έργο στο όρος Όχη -το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανάγει σε "Στρατηγική Επένδυση". Τότε γιατί το έργο κατασκευάζεται; Ακριβώς γι΄αυτό η χώρα παραπέμπεται ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
 
Όπως επισήμανε, η Δημοτική Ενότητα Καφηρέα στην Κάρυστο «κινδυνεύει να βρεθεί "πνιγμένη" από ανεμογεννήτριες: 168% υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής σχεδιάζουν στην κυβέρνηση και τα έργα έχουν ήδη αρχίσει. Γιατί έδωσε άδεια η ΡΑΕ για τέτοια υπέρβαση; "Δανείστηκε" ποσοστά από όμορες περιοχές απάντησε ο υφυπουργός κ. Ταγαράς. Όμως ο υπουργός του, ο κ. Σκρέκας, έχει επανειλημμένα πει ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου. ".. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ρητά δηλώνει την αντίθεση του σώματος στην εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών". Ούτε μία ακόμα ανεμογεννήτρια λέει το δημοτικό συμβούλιο, συμφωνούν, λέει ο υπουργός. Έτσι προχωρά το έργο, με την τοπική κοινωνία αντίθετη».
 
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι δεν τηρούνται ούτε οι αποστάσεις από οικισμό και επαρχιακή οδό, είπε ο Κρίτων Αρσένης. 

Δε γνωρίζω για να σας απαντήσω με λεπτομέρεια, αλλά αν ισχύει θα απορριφθεί η αδειοδότηση, ήταν η απάντηση του υφυπουργού -"ξεχνώντας" ότι η αδειοδότηση έχει ήδη γίνει. Μα αυτό ήταν το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης -κατατέθηκε προς το υπουργείο για να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ για ακριβώς αυτό το ζήτημα. Και, πώς γίνεται να γνωρίζουμε εμείς και να μη γνωρίζει το υπουργείο ότι ο υποσταθμός είναι σε απόσταση 250 μέτρων από τον Οικισμό Ευαγγελισμός, ενώ το προβλεπόμενο είναι 500 μέτρα; Πώς γίνεται να μη γνωρίζει το υπουργείο ότι ανεμογεννήτριες είναι σε κοντινή απόσταση από τον δρόμο που διέρχεται ως επαρχιακή οδός μέσα από το χωριό Ευαγγελισμός; Τα αυτοκίνητα δηλαδή θα περνούν κάτω από τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, κάτι που απαγορεύεται για λόγους ατυχήματος», πρόσθεσε.
 
Επισήμανε δε ότι ο υφυπουργός δήλωσε άγνοια «και για την καταγγελία -που έχει λάβει- του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας για παράνομο λατομείο. Δε γνωρίζει για διανοίξεις δρόμων στο δάσος πολύ πάνω από το νόμιμο πλάτος των πέντε μέτρων, δε γνωρίζει για μπαζώματα ρεμάτων, για εγκατάσταση κινητού εργοστασίου παρασκευής σκυροδέματος μέσα σε ρέμα, δε γνωρίζει ότι στη θέση "Σαμάρι" λειτουργεί προσωρινό λατομείο».
 
Όπως είπε, «με τις πολιτικές της κυβέρνησης απειλείται μια τοπική κοινωνία, απειλείται ένα πολύτιμο φυσικό οικοσύστημα, απειλείται η χώρα με παραπομπή».
 
«Οι κανονισμοί είναι δεδομένοι για όλους, είπε στη βουλή ο κ. Ταγαράς, "και το διάβασμα είναι ίδιο από όλους". Καθόλου δε συμφωνούμε -ο καθένας "διαβάζει" ανάλογα με το ποια συμφέροντα υπηρετεί. Σε ένα από αυτά που είπε συμφωνούμε όμως με τον υφυπουργό. "Δε μπορεί να κρύψει κανείς την παρανομία". Έτσι είναι. Η παρανομία στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα δε θα κρυφτεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το ζήτημα των χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία»
Με ερώτηση του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 φέρνει προς των ευθυνών του τον υπουργό Υγείας, την ώρα που το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν πραγματοποιεί τακτικά χειρουργεία, ελλείψει προσωπικού.
Στη Βουλή το ζήτημα των χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία»
ΒΟΥΛΗ
Κρ. Αρσένης: Να σταματήσει ο κοινωνικός «Αρμαγεδδώνας» των αποκοπών ρεύματος
Τη χιονοστιβάδα των μαζικών αποκοπών ρεύματος σε νοικοκυριά στο Χαϊδάρι, αλλά και σε όλη τη χώρα, έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.
Κρ. Αρσένης: Να σταματήσει ο κοινωνικός «Αρμαγεδδώνας» των αποκοπών ρεύματος
ΒΟΥΛΗ
Ερωτήματα προκαλεί νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του «εμίρη»
Να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί υπογράφηκε απόφαση να διανοιχτεί δασικός δρόμος κατηγορίας Α΄ στη θέση Ναυάγιο στον Δήμο Ζακύνθου, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης.
Ερωτήματα προκαλεί νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του «εμίρη»
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τον αριθμό δημοσιογράφων στην αίθουσα
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για τη δίκη του Δ. Λιγνάδη.
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τον αριθμό δημοσιογράφων στην αίθουσα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Παίρνετε το οξυγόνο από τους εργαζόμενους
Την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων - δυστυχημάτων και τους θανάτους εργαζόμενων από Covid-19, λόγω της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
Κρ. Αρσένης: Παίρνετε το οξυγόνο από τους εργαζόμενους
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση Βαρουφάκη: Καταγγέλλουμε τη «Μητσοτάκης ΑΕ» για απάτη στην τιμή του ρεύματος
Παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «μεγάλη απάτη όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του...
Παρέμβαση Βαρουφάκη: Καταγγέλλουμε τη «Μητσοτάκης ΑΕ» για απάτη στην τιμή του ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας