Κώδωνα κινδύνου για την περιστολή της πολυφωνίας και τη δυσανάλογη εκπροσώπηση των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ έκρουσαν για νιοστή φορά οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Με βάση την τελευταία Εκθεση Πεπραγμένων (του 2020) του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οι βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Αθανάσιο Κουτρομάνο ισχυρό ΕΣΡ και άμεσες πρωτοβουλίες, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της αναλογικής παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων, σε αντίθεση με την μονομερή προβολή της κυβερνητικής γραμμής, ως αποτέλεσμα των υποδείξεων του Μαξίμου σε συνδυασμό με τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των μέσων. Με αφορμή, δε, τις διεθνείς αναφορές για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, επανέλαβαν πως εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα χειραγώγησης των ΜΜΕ σε βάρος της πλουραλιστικής ενημέρωσης.
«Η χώρα μας έχει γίνει μαύρο πρόβατο διεθνώς για διαπλοκή, χειραγώγηση, φίμωση και διώξεις δημοσιογράφων» δήλωσε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μάριος Κάτσης, αναφερόμενος στις έρευνες της συνομοσπονδίας MFRR και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019 -2022 που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγο για ορμπανοποίηση της Ελλάδας, αλλά για μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας!» σχολίασε ο ίδιος, ενώ την ίδια ώρα στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιάννης Ραγκούσης, εξαπέλυε εξίσου σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση επικαλούμενος έκθεση της UNESCO.
Ο Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταλόγισε στο ΕΣΡ πως δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά πουθενά και επικέντρωσε στο συνολικό τηλεοπτικό τοπίο, υποστηρίζοντας ότι η πρωινή ζώνη κυριαρχείται από «αποκρουστικά κοινωνικά κουτσομπολιά» και η βραδινή από «τηλεοπτικά σκουπίδια». Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ μίλησε για μιντιακό αυταρχισμό τονίζοντας πως το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και ιδιοκτησιακό, ενώ η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως «η 4η εξουσία όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά λόγω ισχυρής διαπλοκής δεν διακρίνεται καν από την εκτελεστική εξουσία».
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΕΣΡ επανέλαβε πως η θεσμική και ισορροπημένη προσέγγιση που θα διασφαλίσει την πολυφωνία δεν είναι «εύκολη» υπόθεση λόγω των νομικών ζητημάτων και ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να υπερβεί τον ρόλο του και τα όρια της δικαιοδοσίας του. «Προτροπές του τύπου "βγείτε μπροστά, πάρτε πρωτοβουλίες" δεν έχουν νομική βάση» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το όργανο δεν είναι απλός και αμέτοχος «παρατηρητής» των ΜΜΕ. Ενημέρωσε μάλιστα πως σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για το θέμα της πολυφωνίας με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΕΣΗΕΑ.
Σημειώνεται, τέλος, πως λόγω των αναφορών που έγιναν στη διαχείριση του θέματος της Πάτρας, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανακοίνωσε πως έχουν ήδη σχηματιστεί πέντε φάκελοι εις βάρος ισάριθμων καναλιών. «Ο καθένας θα κριθεί από τα έργα του, υπάρχουν ράμματα για όλες τις γούνες πλέον…» σχολίασε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας