• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.8°C / 39.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.0°C / 38.8°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.0°C / 38.7°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 36.1°C / 36.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.3°C / 41.0°C
  3 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 37.1°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.2°C / 38.8°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 39.3°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 36.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  0 BF
  30%

«Αφωνία» Μητσοτάκη για τις συντάξεις και πληρωμένη απάντηση

 • A-
 • A+

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που επιφύλασσε προς τους ανέργους, αλλά και για το γεγονός ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα καίριο ζήτημα των τελευταίων ετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην πει ούτε μια λέξη για την τροπολογία Χατζηδάκη για συντάξεις fast track, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και να πετάξει το μπαλάκι στους ίδιους τους πολίτες, αλλά και στην… επόμενη κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασχολίαστο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά γιατί δεν θέλει να εκτεθεί.

«Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στο βήμα για να δικαιολογήσει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και τις τιμωρητικές διατάξεις εναντίον του πιο ευάλωτου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη για την τροπολογία για τις συντάξεις fast track. Προφανώς δεν θέλει να εκτεθεί κ. Χατζηδάκη. Επειδή μας προκαλέσατε θα καταθέσω στοιχεία. Καταθέτω στη Βουλή τα στοιχεία που έχει επικαιροποιήσει ο ΕΦΚΑ επισήμως τον Γενάρη του '22, που αναφέρουν ότι την 31η/1 είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις 152.345, οι εκκρεμείς επικουρικές 124.300, οι εκκρεμείς εφάπαξ συντάξεις 45.000 συν 55.000 που οι αλχημείες και η δημιουργική λογιστική του Υπ. Εργασίας προκειμένου να δείξει τη μεγάλη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, είναι οι συντάξεις οι παράλληλες, δηλαδή εκεί που οι συνταξιούχοι περιμένουν τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Σύνολο εκκρεμών συντάξεων: 376.645», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία, επειδή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αλλά υπετριπλασίασε - με στοιχεία του ΕΦΚΑ - τις εκκρεμείς συντάξεις, και τώρα μεταθέτει την ευθύνη στους συνταξιούχους» είπε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα»

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε «δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας».

η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη των μισθών, όταν με το νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επέβαλε 2 ώρες απλήρωτη εργασία, κατέλυσε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μας είπε ότι καλεί τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν την αύξηση των μισθών. Επί δύο χρόνια η Ελλάδα είχε παγωμένο τον κατώτατο μισθό. Έκανε μια αύξηση 1η Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, 13 ευρώ μικτά το μήνα και όταν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού πριν το πόλεμο είναι 15%», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε: «Εδώ και μήνες, εμείς μιλάμε για την ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε το εισόδημα των εργαζομένων που έχει χαθεί αυτούς τους 8 μήνες και πολύ περισσότερο να αναπληρώσει τις συνθήκες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απέφυγε να πει γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει στη φορολόγηση της αισχροκέρδειας της αγοράς ενέργειας ενώ σήμερα αρνήθηκε η ΝΔ να κληθεί η ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών επειγόντως, πριν το Πάσχα». «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στο βήμα για να δικαιολογήσει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και τις τιμωρητικές διατάξεις εναντίον του πιο ευάλωτου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης συναντά το ν/σ που συζητείται στη βουλή. «Νεοφιλελεύθερης κοπής», με «τιμωρητικές διατάξεις», το χαρακτηρίζουν τα κόμματα.
Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ
ΒΟΥΛΗ
Κοινό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Ομαδικά πυρά συγκέντρωσε το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που βάζει στο στόχαστρο μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Κοινό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποιος πληρώνει;
Θέλησε να κάνει μια εκδήλωση -και μάλιστα στου Νιάρχου: για να τονώσει λίγο το προφίλ του. Παρουσία του πρωθυπουργού, που πήγε να τον επιβραβεύσει, τώρα που ολοκληρώθηκε με το ν/σ για τον ΟΑΕΔ η «βρόμικη»...
Ποιος πληρώνει;
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ Χατζηδάκη, 190 ψήφοι στις fast track συντάξεις
Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», που δέχθηκε σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ Χατζηδάκη, 190 ψήφοι στις fast track συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας