• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 38.2°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 29.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  65%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της βίας με πρόσχημα τον αθλητισμό

 • A-
 • A+

Επερώτηση προς τα υπουργεία Πολιτισμού-Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη με θέμα την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με πρόσχημα τον αθλητισμό κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, επισημαίνουν ότι «όλα τα στοιχεία συντείνουν στο εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα ότι τo φαινόμενο της βίας, με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα». 

Προσθέτουν δε ότι «σύμφωνα με καταγγελίες μαζικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου, σε κάποιες Λέσχες Φιλάθλων φέρεται να έχουν εισχωρήσει ακροδεξιές ομάδες που δρουν κατά το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας».

Το κείμενο, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αθλητισμού και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θάνου Μωραΐτη, σε συνεργασία με τους Τομεάρχες Χρήστο Σπίρτζη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, και τη συνυπογραφή της Γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη, θέτει τα εξής ερωτήματα:

 • Αν λειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρονται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
 • Αν η αρμόδια αστυνομική αρχή γνώριζε την ύπαρξη της λέσχης και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία.
 • Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων στις λέσχες φιλάθλων και την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας.
 • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.
   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ερωτηματικά για τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών σχετικά με τη λειτουργία της λέσχης φιλάθλων στην οποία φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας με αφορμή τον αθλητισμό».

Προς του κ.κ. Υπουργούς: Πολιτισμού και Αθλητισμού - Προστασίας του Πολίτη

Ο χώρος του αθλητισμού και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θρηνούν για την αποτρόπαια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ενός νέου ανθρώπου που απλά αγαπούσε την ομάδα του και τον αθλητισμό.

Όλα τα στοιχεία συντείνουν στο εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα ότι τo φαινόμενο της βίας, με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες μαζικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, σε κάποιες Λέσχες Φιλάθλων φέρεται να έχουν εισχωρήσει ακροδεξιές ομάδες που δρουν κατά το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας.

Επειδή τα εκ των υστέρων κατασταλτικά μέτρα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών με το «ιδιώνυμο», καθώς και οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αθλητική νομοθεσία που εξήγγειλε για ακόμη μια φορά ο κ. Αυγενάκης, αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξάλειψη της βίας με αφορμή τον αθλητισμό και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων.

Επειδή σύμφωνα με τη παρ. 6 του α. 12 του ν.4809/2021 «οι λέσχες ή τα παραρτήματά τους μπορούν να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής...» και όταν συντρέχουν μια σειρά προϋποθέσεων που προβλέπονται από το νόμο.

Επειδή τα οικεία αθλητικά σωματεία υποχρεούνται να ασκούν εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες φιλάθλων που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 41Β ν.2725/1999.

Επειδή σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρου 41Β ν.2725/1999 με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τους όρους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία του ελέγχου και της εποπτείας των αθλητικών σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε. επί των λεσχών τους.

Επειδή η εποπτεία για την πιστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διά του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι τώρα, προκειμένου να σπάσει οριστικά το απόστημα της βίας, που εκδηλώνεται με αφορμή ή με πρόσχημα τον αθλητισμό.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Λειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και στην οποία, μετά από έλεγχο των αστυνομικών αρχών, βρέθηκε σωρεία επικίνδυνων αντικειμένων, που εμπίπτουν στις διατάξεις περί της αθλητικής βίας; Πότε και από ποια αρχή έλαβε τη σχετική άδεια;

2. Εάν η εν λόγω λέσχη φιλάθλων λειτουργούσε παρανόμως χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις, γνώριζε η αρμόδια αστυνομική αρχή την ύπαρξή της και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία;

3. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών και των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

4. Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη ύστερα από την πρόσληψη 4.500 ειδικών Φρουρών και την υπερστελέχωση των υπηρεσιών των μονάδων τήρησης της τάξης; Πώς οι ανωτέρω προσλήψεις και η υπερστελέχωση συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας με αποκορύφωμα την τραγική δολοφονία του Άλκη Kαμπανού;

5. Τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα προβαίνουν σε ελέγχους των λεσχών Φιλάθλων ή περιορίζονται μόνο σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση;

6. Ποιος ο απολογισμός των ελέγχων των αστυνομικών τμημάτων αν γίνονται; Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλώ να μας προσκομίσετε τις κοινοποιήσεις των βεβαιώσεων στο οικείο αστυνομικό τμήμα των εν λόγω λεσχών φιλάθλων σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ ΔΕΑΕΑ/ 373500/21704/ 3694/2015 - ΦΕΚ 2903/Β/31-12-2015.
 
Οι επερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου - Παναγιού Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ – Μπέτυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα κατά της οπαδικής βίας με καθυστέρηση και με... εγκώμια για την ΕΛ.ΑΣ
Τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την οπαδική βία, η ουσία των οποίων συνίσταται στη γνωστή συνταγή της αυστηροποίησης των ποινών.
Μέτρα κατά της οπαδικής βίας με καθυστέρηση και με... εγκώμια για την ΕΛ.ΑΣ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη βία στα γήπεδα
Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κοντονής τόνισε προς τις ομοσπονδίες του επαγγελματικού αθλητισμού ότι το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί «μέχρι κεραίας». Προβληματισμός ΑΝ.ΕΛΛ. για το άρθρο 15. Νέα επιστολή της UEFA,...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη βία στα γήπεδα
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο - «σκούπα» που εισήγαγε το πρωί στην Ολομέλεια η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες θα ψηφίσουν οι βουλευτές της απόψε.  
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα πόθεν έσχες των πολιτικών
Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στην κυβέρνηση όμως δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες απορρίπτοντας την τροπολογία που...
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα πόθεν έσχες των πολιτικών
ΒΟΥΛΗ
Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε
Η αντιπολίτευση αναρωτιέται αιχμηρά, αν πρόκειται για μια νέα προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης του Τύπου και ζητά εξηγήσεις γιατί η τροπολογία δεν αφορά άλλα ΜΜΕ, όπως κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες.
Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας