• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.6°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.2°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.3°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 25.5°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  75%

Ανδρέας Ξανθός

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Το Παίδων Πεντέλης, απόδειξη της αλλοπρόσαλλης διαχείρισης της πανδημίας»

 • A-
 • A+

Σφοδρή ήταν η επίθεση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, στην κυβέρνηση για την αναστολή των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης, αλλά και για την εν γένει διαχείριση της πανδημίας. Όπως τόνισε, «η ουσία είναι πως το Παίδων Πεντέλης αυτή την στιγμή είναι εκτός εφημεριών αλλά και δεν επιτελεί τον ρόλο του ως Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο». 

Και τόνισε ότι η αναστολή των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης «είναι παράδειγμα μιας εντελώς αλλοπρόσαλλής διαχείρισης που γίνεται αυτή την περίοδο και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πανωλεθρίας, φιάσκου στις πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου που αυξάνονται οι νοσήσεις παιδιών». 

«Αποφασίσατε την αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει το λεκανοπέδιο, για να προστεθούν επιπλέον 6 εμβολιαστικές γραμμές και οι τέσσερις που υπήρχαν να γίνουν δέκα», αντί όπως υποστήριξε πως επιλεγεί μια άλλη εναλλακτική λύση, όπως να γίνει ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας και να στηριχθεί με προσωπικό από το ΕΣΥ, στο πρότυπο του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου στο Μαρούσι.

Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μια - δύο εμβολιαστικές γραμμές επιπλέον στα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικές κλινικές και να ενθαρρυνθούν ιδιώτες γιατροί, οι οικογενειακοί παιδίατροι να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο ακόμα και να επιταχθούν εάν χρειαστεί για να στελεχώσουν κάποιες ώρες ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. 

«Εσείς, όμως - είπε ο κ. Ξανθός - επιλέξατε τη χειρότερη επιλογή και μάλιστα την κάνατε με αυταρχικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, οι αποφάσεις για το Παίδων Πεντέλης είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου «συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ενισχύουν τις ανησυχίες ότι πάτε να κάνετε μια παρέμβαση μετασχηματισμού απαξίωσης και απώλειας χαρακτήρα ενός δημόσιου νοσοκομείου». 

Για τον λόγο αυτό, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, οι εμβολιαστικές γραμμές του «Παίδων Πεντέλης» από δέκα να γίνουν πέντε και να επαναλειτουργήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου από τις 2 Φεβρουαρίου.

Αναφέρθηκε δε και στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που «κάνει την επιδημιολογική επιτήρηση» και «κάνει κινήσεις που είναι αλλοπρόσαλλες που δημιουργούν δικαιολογημένα αντανακλαστικά και των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

«Κατά την άποψή μου», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, «αυτά δεν είναι τυχαία αλλά είναι σχέδιο που σιγά - σιγά απαξιώνουν κρίσιμες δομές» που ετοιμάζονται «με το νέο χάρτη του ΕΣΥ» σημειώνοντας ότι οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ λίγοι, καθώς αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού ποσού όταν μεσοσταθμικά οι χώρες της ΕΕ δίνουν το 10% για δομές Υγείας. 

Όπως υπογράμμισε, το θέμα δεν είναι η αναβάθμιση μόνο των υποδομών του ΕΣΥ «αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους που αποδυναμώνεται καθημερινά και έχουμε φτάσει να έχουμε 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι και δεν έχετε κανένα σχεδιασμό γι’ αυτό».

Πλεύρης: «Οι δεσμεύσεις μας παραμένουν»

Από την πλευρά του, απαντώντας στον Ανδρέα Ξανθό ο υπουργός Υγείας, αρνήθηκε ότι υπάρχει «άλλος σχεδιασμός» και υποστήριξε ότι το Παίδων Πεντέλης «θα επαναλειτουργήσει κανονικότατα. Το μέγιστο της αναστολής των εφημεριών του νοσοκομείου που είχε τεθεί ήταν οι 6 εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδικός εμβολιασμός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σχεδιασμός ή καμία άλλη σκέψη». 

Θάνος Πλεύρης

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Υποστήριξε ότι «57 άτομα προσωπικό έχουν προστεθεί στο Παίδων Πεντέλης, άρα το νοσοκομείο θα μπορέσει να επανέλθει στις εφημερίες ίσως ακόμα και πιο γρήγορα και από τις 6 εβδομάδες». Είπε μάλιστα ότι η επιλογή του Παίδων Πεντέλης έγινε «καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαζόντουσαν οι νοσηλείες καθώς και ότι οι εφημερίες του μπορούσαν να καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που έτσι και αλλιώς εφημερεύουν παράλληλα όταν εφημερεύει το Παίδων Πεντέλης».

Ισχυρίστηκε πως «η λύση της αναστολής των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης επιλέχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα και δεν ξεκίνησε για να παραταθεί ή οτιδήποτε άλλο. Αυτή η δέσμευση παραμένει. Το απώτατο όριο αναστολής των εφημεριών ήταν και είναι οι έξι εβδομάδες».

Υποστήριξε δε ότι γίνονται και ενισχύονται οι παιδιατρικές γραμμές εμβολιασμού στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Προμηθέα και στο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Όσον αφορά την εμπλοκή του Μαξίμου στον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι υπάρχει «κεντρικός σχεδιασμός» για τους εμβολιασμούς και πως «δεν θεωρεί κακό να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της πανδημίας. Είναι δυνατόν να μην ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο κεντρικό θέμα; και προφανώς με τον πρωθυπουργό έχουμε δύο και τρείς φορές την εβδομάδα συσκέψεις εάν χρειαστεί για θέματα πανδημίας».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη στελέχωση του ΕΣΥ, είπε ότι ΜΕΘ «δεν είναι τα κρεβάτια και τα μηχανήματα αλλά ότι πρέπει οι κλίνες ΜΕΘ να μπορεί και να στελεχώνονται γι’ αυτό και φτιάχτηκαν 1.000 κλίνες ΜΕΘ μόνο επιπλέον» και υποστήριξε ότι «για να ξαναγίνει ελκυστικό το ΕΣΥ για να το προτιμούν οι γιατροί επεξεργαζόμαστε κίνητρα που θα είναι οικονομικά αλλά και εξέλιξης που σύντομα θα παρουσιαστεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Άμεση επιστροφή στο ΕΣΥ ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητούν με ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές ζητούν «να τεθούν άμεσα εντός ΕΣΥ και πάλι οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με τα υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που προβλέπονται, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη...
Άμεση επιστροφή στο ΕΣΥ ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητούν με ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρώθηκε η σύμβαση για το Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη κυρώθηκε στο Κοινοβούλιο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής...
Με τις ψήφους Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρώθηκε η σύμβαση για το Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Α. Ξανθός: «Η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση»
Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης».
Α. Ξανθός: «Η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφήνουν ανοιχτή τη διαγραφή των προστίμων σε όσους άνω των 60 εμβολιαστούν
Την πιθανότητα να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιαστούν άφησε ο υπ. Υγείας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η άρση των μέτρων συνδέεται με την...
Αφήνουν ανοιχτή τη διαγραφή των προστίμων σε όσους άνω των 60 εμβολιαστούν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αποκλιμάκωση και άνοιγμα στον τουρισμό
Στους πανηγυρισμούς σχετικά με την πανδημία επέστρεψε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να σέρνει πρώτος τον χορό, προαναγγέλλοντας επιστροφή του ΕΣΥ στην περίοδο προ της κλιμάκωσης των σχετικών δεικτών.
Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αποκλιμάκωση και άνοιγμα στον τουρισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Χαριστική βολή θα φέρουν στο ΕΣΥ οι απολύσεις 5.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών» 
«Αν υλοποιήσει τις απειλές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας σε μαζικές απολύσεις μονίμων δημοσίων λειτουργών» τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας
«Χαριστική βολή θα φέρουν στο ΕΣΥ οι απολύσεις 5.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών» 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας