Μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να εγκαταλείψει το casus belli ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός ελληνοτουρκικός διάλογος έστειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γείτονα χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής στην αρχική του δημόσια τοποθέτηση, πριν κλείσει η μετάδοση για τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γείτονα να αποδείξει πως ενδιαφέρεται για έναν διάλογο που δεν είναι προσχηματικός ή βασισμένος σε γενικότητες. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «αυτονόητη προϋπόθεση της επιτυχίας ενός διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος, το casus belli, και αποδοχή του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου».
Το casus belli «είναι ένα τεράστιο ζήτημα», τόνισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι «η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα έναντι νόμιμου δικαιώματός της». Αυτή η απειλή, είπε ο κ. Δένδιας, «θα πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό θα είναι και προς το δικό της όφελος, το να αρθεί το casus belli».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν κινείται σε αντίστιξη με την Τουρκία και το τι αυτή πράττει και λέγει. Είναι μια αυτόνομη και αυτοδύναμη σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική υπό τη βάση του εθνικού συμφέροντος». Οσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για τα Βαλκάνια αναφέρθηκε στις προσπάθειες ένταξης στην Ε.Ε. της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι, αλλά και στην περιοδεία του στα κράτη της Αφρικής.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τέλμα και στασιμότητα και προειδοποιώντας για εγκατάλειψη του αμυντικού δόγματος της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναρωτήθηκε για τη στάση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε ενστάσεις τόσο για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής όσο και για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με τις συνεχείς αφίξεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε εκ νέου απαράδεκτο το να μην έχουν κυρωθεί ακόμη τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Με αφορμή αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' γύρου των εσωκομματικών εκλογών, εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με τη Συνθήκη των Πρεσπών καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της και ζητώντας να μην εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο στα ελληνοτουρκικά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας