• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.3°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρωτήστε τις διαφημιστικές!

 • A-
 • A+
Αφήνοντας «εκτός κάδρου» την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», Αλέξης Σκαναβής, καταθέτοντας χθες, ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις λίστες Πέτσα, δήλωσε πλήρη άγνοια για τα κριτήρια διανομής στα ΜΜΕ των κονδυλίων της καμπάνιας ● Για πρώτη φορά εξετάστηκαν μάρτυρες, χωρίς προηγουμένως να έχουν δοθεί όλα τα επίσημα έγγραφα που ζήτησε ως απαραίτητα η αντιπολίτευση.

Πλήρη άγνοια για τα κριτήρια διανομής στα ΜΜΕ των κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών των εφημερίδων, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις λίστες Πέτσα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», Αλέξης Σκαναβής, ανοίγοντας, ως πρώτος μάρτυρας, την κύρια διαδικασία των καταθέσεων, επικρότησε την κυβερνητική εκστρατεία ενημέρωσης την πρώτη περίοδο της πανδημίας, υποβάθμισε το κόστος της, ενώ στο βασικό ερώτημα της αντιπολίτευσης, για εφαρμογή ή μη αντικειμενικών κριτηρίων στην κατανομή των χρημάτων ή στον αποκλεισμού ορισμένων Μέσων, παρέπεμψε στις διαφημιστικές εταιρείες που εκτέλεσαν το έργο, αφήνοντας «εκτός κάδρου» την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

«Οι μηχανισμοί και οι κατάλληλοι άνθρωποι πρέπει να βάζουν τα κριτήρια, δεν έχει δουλειά ο υπουργός…», δήλωσε διερωτώμενος, μάλιστα, στη συνέχεια: «Εάν ένας δικηγόρος βάλει έναν υπουργό να υπογράψει για να πάνε 600 εκατομμύρια σε μια βλακεία, έχει ευθύνη ο υπουργός και όχι το σύστημα ή ο μηχανισμός; Δεν διοικούνται έτσι ούτε τα κράτη ούτε οι επιχειρήσεις…». «Ο υπουργός δεν έχει ευθύνη όταν υπογράφει; Δηλαδή εσείς, ως ιδιοκτήτης εφημερίδας, όταν εκταμιεύετε χρήματα, δεν έχετε ευθύνη;», ρώτησε έκπληκτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Διον. Καλαματιανός, οπότε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ αναδιπλώθηκε, απαντώντας λακωνικά «βεβαίως έχει ευθύνη και ο υπουργός και όλοι…».

Ο κ. Σκαναβής απάντησε καταφατικά στις ερωτήσεις - διαπιστώσεις της εισηγήτριας της Ν.Δ., Αικ. Παπακώστα – Παλιούρα, για την επείγουσα αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής καμπάνιας και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, και δήλωσε πως θεωρεί επιβεβλημένη μια αντίστοιχη εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα ΜΜΕ θα επιτελούσαν τον ρόλο τους και αφιλοκερδώς.

«Θα μπορούσε το κράτος να το κάνει όπως θέλει, να πληρωθεί η καμπάνια ή να μην πληρωθεί», είπε. «Προσωπικά, πιστεύω ότι καλώς έγινε όπως έγινε, διότι τα ΜΜΕ υποφέρουν πολύ», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ύψος της δαπάνης «δεν ήταν κάτι το φοβερό». Ενώ δήλωσε κατηγορηματικά «όχι», όταν ρωτήθηκε επίσης από τον βουλευτή της «γαλάζιας» πτέρυγας, Β.- Α. Υψηλάντη, εάν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, που αποτελεί και το αντικείμενο της διερεύνησης.

Αντιφατικός ωστόσο, εμφανίστηκε, όταν κλήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει εάν τέθηκαν, επομένως και εάν τηρήθηκαν κριτήρια για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Υποθετικά μιλώντας, υποστήριξε πως υπήρξαν κριτήρια, τα οποία ωστόσο ο ίδιος, όπως δήλωσε, δεν ήταν σε θέση να αναφέρει και υπέδειξε σχετικά ως αρμόδιους τους διαφημιστές. «Υπάρχουν κριτήρια, θα τα ξέρουν οι διαφημιστικές, φαντάζομαι ότι φαίνονται και από τις συμβάσεις…», είπε. «Τις διαφημιστικές θα ρωτήσω ή αυτούς που τους ανέθεσαν τη δουλειά;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου, επικρίνοντας τον μάρτυρα: «Παρότι εκπροσωπείτε τα ΜΜΕ, δεν δίνετε καθαρές απαντήσεις…», σχολίασε.

Τα έγγραφα

Σημειώνεται πως στην έναρξη της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Γ. Ραγκούσης, διαμαρτυρήθηκε, καταλογίζοντας στο προεδρείο της επιτροπής ολιγωρία στην εισροή των επίσημων εγγράφων που ζητήθηκαν ως απαραίτητα. «Λειτουργούμε που λειτουργούμε χωρίς τους υπουργούς και με μονοκομματικό προεδρείο, αν θέλετε να λειτουργήσουμε και χωρίς έγγραφα, πείτε το…», σχολίασε. Ενώ η Μ. Κομνηνάκα, που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, επανέφερε το θέμα της κατάθεσης των αρμόδιων υπουργών. «Αναλαμβάνετε την ευθύνη», επανέλαβε προς την πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωνε στην Ολομέλεια την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από την Εξεταστική, καταγγέλλοντας «κοινοβουλευτική ομερτά», λόγω του αποκλεισμού των ιδιοκτητών των ΜΜΕ από τον κατάλογο των μαρτύρων. «Προτείναμε μάρτυρες, αλλά απερρίφθησαν όλοι», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να υποβαθμίσει την Εξεταστική, καλώντας τους ανθρώπους που αν πουν την αλήθεια θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί πολιτικούς. Εμείς ζητήσαμε να έρθουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Απερρίφθησαν οι προτάσεις μας. Αποχωρούμε, γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη θεσμική - κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες».

Επί τρία τα χρήματα!

Ολα καλά τα βρήκε, λοιπόν, με τη λίστα Πέτσα ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) Αλέξης Σκαναβής, ο ιδιοκτήτης του «Ελεύθερου Τύπου», αλλά και της εταιρείας που έκλεισε τον αλήστου μνήμης «Επενδυτή», στέλνοντας στην ανεργία, απλήρωτους και χωρίς αποζημιώσεις δεκάδες εργαζόμενους. Αναμενόμενο, θα λέγαμε, από τη στιγμή που η εφημερίδα του και το site του «Ελεύθερου Τύπου» έλαβαν 124 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή ο κ. Σκαναβής πήρε τρεις φορές περισσότερο από τα χρήματα που εισέπραξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ας έχει η εφημερίδα του μικρότερη κυκλοφορία από τη δική μας τις περισσότερες μέρες (το Σαββατοκύριακο έχει το 30% της κυκλοφορίας μας, το πολύ).

Πώς το δικαιολογεί άραγε αυτό ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ; Ποιο είναι το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ο «Ελεύθερος Τύπος» πήρε τριπλάσιο ποσό από την «Εφημερίδα των Συντακτών», από τη στιγμή που η κυκλοφορία του είναι μικρότερη; Μήπως διαθέτει περισσότερους εργαζόμενους; Ή, μήπως, επειδή υποστηρίζει την κυβέρνηση; Ο κ. Πέτσας είναι αρμόδιος να απαντήσει, το γνωρίζουμε. Αλλά δεν μπορεί, κάποια άποψη θα έχει και ο κ. Σκαναβής. Οσο για την αξιοπιστία του ως μάρτυρα, δεν ξέρουμε πόσο τα μέλη της εξεταστικής πήραν υπόψη τους τούς περίπου 80 μήνες φυλάκισης που έχει συσσωρεύσει μαζί με τους συνεταίρους του για απλήρωτες αμοιβές σε εργαζόμενους ή τις δικαστικές διενέξεις του με το Δημόσιο για φορολογικές οφειλές που είναι αδύνατο να γραφτούν... στο χιόνι.

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αυτοαθωώθηκε το Μαξίμου!
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα, με το πόρισμα της πλειοψηφίας, που ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., να παραδίδεται στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής • Στο δικό του...
Αυτοαθωώθηκε το Μαξίμου!
ΒΟΥΛΗ
Αθωώνει τον εαυτό της η Ν.Δ.
Ολα εντάξει με τη μοιρασιά των χρημάτων της λίστας Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής ● Βάσιμες ενδείξεις ποινικών ευθυνών επισημαίνει το πόρισμα του...
Αθωώνει τον εαυτό της η Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Αποστάσεις από την Αντωνιάδου
Στην αναζήτηση των κριτηρίων που προσδιόρισαν τη συμμετοχή ή την εξαίρεση ΜΜΕ από τις λίστες Πέτσα συνεχίζει να επιδίδεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αφού ούτε και η πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών...
Αποστάσεις από την Αντωνιάδου
ΒΟΥΛΗ
Η Εξεταστική μπαίνει στο ζουμί
Στο κύριο σκέλος της εξέτασης των μαρτύρων εισέρχεται, εκτός απροόπτου, από αύριο η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε από την αντιπολίτευση για να ελέγξει τυχόν υπαιτιότητα της κυβέρνησης σε...
Η Εξεταστική μπαίνει στο ζουμί
ΒΟΥΛΗ
Αυτοαθωώνεται η Ν.Δ για την αμαρτωλή λίστα Πέτσα
Χωρίς να δώσουν καμιά απάντηση για τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε η κατανομή των χρημάτων στα ΜΜΕ, θεωρούν ότι όλα ήταν προσπάθεια «σπίλωσης» της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοαθωώνεται η Ν.Δ για την αμαρτωλή λίστα Πέτσα
ΒΟΥΛΗ
Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα: Στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ από τη Ν.Δ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τη διαβίβαση όλων των στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, βλέπουν ενδείξεις και ποινικών ευθυνών.
Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα: Στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ από τη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας