• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.3°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 7.3°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 2.8°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 11.2°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 5.8°C / 13.2°C
  0 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.3°C / 12.5°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 8.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αόρατη δωρεά των Σαουδαράβων πάει Βουλή

 • A-
 • A+
Με ερώτησή τους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν την πλήρη διερεύνηση του θέματος με την κατάθεση δωρεάς προς την Ελλάδα 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία σε τραπεζικό λογαριασμό στελέχους της ιδιωτικής εταιρείας PwC.

Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Δωρεές με απευθείας... κατάθεση», «Εφ.Συν.» 23.9.2021) για την -αποτυπωμένη σε μνημόνιο- αόρατη σαουδαραβική δωρεά των 10 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Υγείας, σε τραπεζικό λογαριασμό στελέχους της ιδιωτικής εταιρείας Price Waterhouse and Coopers, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η αμήχανη ανεπίσημη απάντηση την επόμενη ημέρα («Νέα ερωτήματα για την αόρατη δωρεά») αρκεί για να κλείσει το θέμα.

Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του ε.τ. πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη προς τον πρωθυπουργό, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ δεν την... είδαν παρά το ότι τους είχε αποσταλεί. Αντίθετα προτίμησαν όλοι να εξάρουν τις καλές επιχειρησιακές σχέσεις της Σ. Αραβίας με την Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη και των ΗΠΑ, που μέσω της πρεσβείας τους στην Ελλάδα συγχαίρουν (στις 14.9) την αποστολή της ελληνικής πυροβολαρχίας PATRIOT στη Σαουδική Αραβία, αν και φαίνεται ότι μέχρι ώρας η ελληνική δύναμη δεν έφυγε ακόμα από την Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά η εταιρεία PwC από την 1.12.2020 με απευθείας ανάθεση έχει αναλάβει το έργο: «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19». Στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2019 πρόστιμο 150.000 ευρώ με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αμέσως μετά η Pricewaterhousecoopers Business Solutions Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι ενεργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και βάσει των αρχών διαφάνειας, αποδίδοντας την επιβολή προστίμου σε νομική ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων. Νεότερη ανακοίνωση για το θέμα του προστίμου δεν υπήρξε.

Ανεξάρτητα από το θέμα της ελληνικής αποστολής, των διακρατικών σχέσεων και της συγκεκριμένης ανάθεσης έργου, παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα της δωρεάς. Χθες κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τις αποκαλύψεις της δωρεάς με αίτημα την πλήρη διερεύνηση του θέματος από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει το δημοσίευμα και την ανοιχτή επιστολή με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021 «που περιέχει στοιχεία του “Memorandum of Financial Contribution” (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του “Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman” (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την “παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19”, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

Ερωτήματα

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές: «Από το παραπάνω γεγονός προκαλούνται ερωτήματα σε σχέση με τη διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών», όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση -ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις στις παραπάνω καταγγελίες, ρωτούν τους υπουργούς:

■ Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

■ Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Η «εγκληματοφοβία» τελευταία ανακάλυψη του Μ. Χρυσοχοΐδη
Ο υπερυπουργός δανείστηκε για λίγο την καραμέλα Μητσοτάκη περί λαϊκισμού αποδεικνύοντας και αυτός ότι η έννοια έχει πάρει δικούς της δρόμους στη χώρα μας.
Η «εγκληματοφοβία» τελευταία ανακάλυψη του Μ. Χρυσοχοΐδη
ΒΟΥΛΗ
Από 50 σε 120 αυξάνονται οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής
Μικρή υποχώρηση από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που γνωστοποίησε ότι θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των βουλευτών που συμμετέχουν στην Ολομέλεια.
Από 50 σε 120 αυξάνονται οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Αρσεις ασυλίας χωρίς… ενδείξεις
183 βουλευτές από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν την άρση ασυλίας του βουλευτή Στ. Αραχωβίτη, επειδή ένας υπάλληλος ασφαλείας της Folli Follie αναφέρει το όνομά του σε ένα email προς τον εργοδότη...
Αρσεις ασυλίας χωρίς… ενδείξεις
ΒΟΥΛΗ
Βουλευτές για τον απεργό πείνας
Με τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα να κρέμεται από μια κλωστή, βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 υπογραμμίζουν την κυβερνητική αναλγησία και απαιτούν να εφαρμοστεί ο νόμος
Βουλευτές για τον απεργό πείνας
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το φιάσκο με τη «Μήδεια» – μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση
Στην καταδίκη της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για όσα συνέβησαν κατά τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε πρόσφατα στη χώρα, προχώρησαν τα κοινοβουλευτικά...
Στη Βουλή το φιάσκο με τη «Μήδεια» – μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή η δικογραφία για τη Folli Follie
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση της Folli Follie, στο σκέλος που εμπλέκει τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση.
Στη Βουλή η δικογραφία για τη Folli Follie

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας