• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  6 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%

Από διαμαρτυρία πολιτών για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερώτηση στη Βουλή για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου

 • A-
 • A+

Στη Βουλή φέρνουν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (22.9.2021, «Καταστροφή και εξαπάτηση») που αναφερόταν στη συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ, της Αττικό Μετρό Α.Ε με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για εργασίες ανασκαφής, απόσπασης και ανάδειξης των αρχαίων στον σταθμό της Βενιζέλου.

Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Πολιτισμού, καθώς αφενός η απόσπαση των υφιστάμενων αρχαιοτήτων προχωρά χωρίς έγκριση των τροποποιητικών μελετών απόσπασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αφετέρου η «επανατοποθέτηση» της μίας αρχαίας πλατείας στη νότια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας καταγγέλλεται ως «μείζων αρχαιολογική και αναστηλωτική απάτη».

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη ρωτούν τους υπουργούς: 1) Τι προβλέπει η συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ των εταιρειών Αττικό Μετρό Α.Ε. (Α.Μ.) και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ; 2) Σε τι ποσό ανέρχονται οι αποζημιώσεις, τις οποίες έχει μέχρι σήμερα καταβάλει η εταιρεία Α.Μ. Α.Ε.; και 3) Πόσο είναι το ακριβές ποσό της ανασκαφής, απόσπασης, μεταφοράς, φύλαξης και επανατοποθέτησης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου;

Στην ερώτηση σημειώνουν ότι «η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου έχει κατακριθεί από την επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων, στην πλειονότητά της και όχι μόνο», ενώ «σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, όπως ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, έχουν ταχθεί υπέρ της in situ ανάδειξης των αρχαίων, με μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το κόστος αυτής της επιλογής δεν είναι πολύ υψηλότερο από την απόσπασή τους».

Θυμίζουν ότι «τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με πρωτοβουλία των κοσμητόρων οκτώ Σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: “Το επιχείρημα της άποψης ότι η κατά χώρα παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι δαπανηρότερη λύση από αυτήν της απόσπασης του αποκαλυφθέντος μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου, θα μπορούσε να αποδειχθεί, αν είχαν εκπονηθεί αντίστοιχες συγκριτικές μελέτες και για τις δύο περιπτώσεις, βάσει των οποίων να προκύψουν οι οικονομικές εκτιμήσεις”».

Αναδύεται λοιπόν το εύλογο συμπέρασμα ότι «δυστυχώς χωρίς καμία συγκριτική μελέτη η “πανάκριβη” κατά τη Ν.Δ. κατασκευαστική λύση της παραμονής των αρχαίων, που θα κόστιζε 32 εκατ., σήμερα θα κοστίσει επιπλέον 22 εκατ. για ένα έργο που κυριολεκτικά θα είναι καταστροφικό για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης».

Προς επίρρωσιν αυτών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι «ο πρόεδρος της Α.Μ. τον Σεπτέμβριο του 2019 δήλωνε ότι η παραμονή in situ των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου θα κόστιζε επιπλέον 40 εκατ., καθώς θα κατασκευαζόταν ένα υπαίθριο Μουσείο! 1.600 τ.μ. και ως εκ τούτου θα ήταν “τρομακτικό το κόστος αυτό”» και σχολιάζουν δηκτικά: «Τι αλήθεια λέει σήμερα, όπου όχι μόνο δεν έγινε ένα υπόγειο, μοναδικό στον κόσμο, μουσείο που θα αναδείκνυε την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης από τον 6ο αιώνα αλλά η “οικονομικότερη” λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων θα κοστίσει τελικά 54 εκατ.; Δηλαδή, ακόμα και με τους διογκωμένους υπολογισμούς του προέδρου, 14 εκατ. επιπλέον;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΚΕ: Απερίφραστη καταδίκη ζήτησαν από την κυβέρνηση
Την ξεκάθαρη καταδίκη της φασιστικής επιδρομής εναντίον μαθητών και φοιτητών στη Σταυρούπολη ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από την κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΚΕ: Απερίφραστη καταδίκη ζήτησαν από την κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Καπέλο» 42 εκατ. στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης με κυβερνητική ευθύνη
Το πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» επισημαίνουν οι τομεάρχες Πολιτισμού και Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ....
ΣΥΡΙΖΑ: «Καπέλο» 42 εκατ. στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης με κυβερνητική ευθύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eπικοινωνιακή καταιγίδα με το βλέμμα στη Βενιζέλου
Δυο ολόκληρα χρόνια μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) προσπαθούν να εμφανιστούν ως αρχαιολάτρες εφαρμόζοντας...
Eπικοινωνιακή καταιγίδα με το βλέμμα στη Βενιζέλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
Ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Απόστολος Σοφιαλίδης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθούν και έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής για άμεση απαγόρευση κάθε εργασίας και...
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρές πάνω σε αυριανά συντρίμμια
Επιδίωξαν με όλα τα μέσα και πέτυχαν μια νίκη στο ΣτΕ που τους απονομιμοποίησε ηθικά και τώρα δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι να κάνουν με τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Χαρές πάνω σε αυριανά συντρίμμια
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση στη Βουλή για τα κρούσματα στην Πιερία
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη και άλλοι 12 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις καταγγελίες για μαζικά κρούσματα κορονοϊού στον νομό Πιερίας.
Ερώτηση στη Βουλή για τα κρούσματα στην Πιερία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας