• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.2°C / 37.4°C
  2 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.4°C
  4 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 31.9°C
  1 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  3 BF
  23%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 34.5°C
  4 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.8°C / 37.6°C
  5 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  6 BF
  34%

Μητσοτάκης «Όχι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

 • A-
 • A+
Με «πρόσθετη ταλαιπωρία» και συνεχή εργαστηριακά τεστ απειλεί τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας, ωστόσο, τους ανεμβολίαστους ότι θα «υποστούν μια πρόσθετη ταλαιπωρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θέλησε να δείξει ότι πήρε πάνω του την απόφαση και σημείωσε πως «αποφάσισα ότι αυτή (σσ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός) η λύση δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη».

Τόνισε ότι ένα ποσοστό άνω του 70% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πειστούν και οι υπόλοιποι να λάβουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός, όμως, προειδοποίησε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι υπόχρεοι να κάνουν συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Τόνισε, μάλιστα, τον όρο «εργαστηριακά» θέλοντας να το διαχωρίσει από τα self test, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες ότι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αναπληρώσεις εκπαιδευτικών εάν εκείνοι αρρωστήσουν μαζικά, ενώ επισήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν ευθύνη απέναντι στις οικογένειές τους και απέναντι στα παιδιά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μια καμπάνια υπεράσπισης του νέου νομοσχεδίου βλέποντας «το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας που θα διακινεί ανοικτή γνώση σε χαρούμενους μαθητές με απελευθερωμένους και δημιουργικούς τους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία σε κάθε παιδί. Το σχολείο οφείλει να είναι απαιτητικό, τόσο προς τους λειτουργούς του όσο και προς τους μαθητές του».

«Η σχολική διαδρομή πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η γόνιμη διαδρομή του παιδιού και εφήβου προς το σταθμό του ώριμου και ολοκληρωμένου πολίτη» σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:«.Η γνώση του σήμερα δεν ξέρουμε αν θα ανταποκρίνεται στα επαγγέλματα του αύριο. Δεν αρκεί ο μαθητής να γνωρίζει πληροφορίες. Πρέπει να μάθει πώς να μαθαίνει, πώς να προσαρμόζεται σε μία ομάδα. Εκεί έγκειται η δύναμη των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων που θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μας αυτά τα ζητουμενα. Τα σχολεία θα έχουν επίσης την ελευθερία να συγκροτούν τα δικά τους προγράμματα, να δημιουργούν ομίλους, να συνεργάζονται με άλλους φορείς. Ο διευθυντής αναλαμβάνει το ρόλο που δηλώνει ο τίτλος του. Διευθυνει , συνεργάζεται και αξιολογού τους υφισταμένους του. Ο προϊστάμενος κάθε μονάδας πια αποκτά και καινούργιους συνεργάτες. Θα συνδράμουν το διευθυντή οι υποδιευθυντές και άλλοι θεσμοί όπως οι ενδοσχολικοί συντονιστές και οι υπεύθυνοι διασύνδεσης στα επαγγελματικά λύκεια. Η θητεία του διεθυντή αυξάνεται από τα 3 χρόνια στα 4. Η αξιολόγηση απαραίτητο αντίβαρο που πρέπει να υπάρχει. Είναι μια απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή προνομιακών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων αλλα και κατάχρησης μιας ηγετικής θέσης. Είναι εργαλείο διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Εφαρμόζεται παντού στον αναπτυγμένο κόσμο. Η αξιολόγηση αφορά δύο επίπεδα, τη σχολική μονάδα και τους λειτουργούς της. Κάθε σχολείο θα έχει τη δική του ιστοσελίδα και η πρόοδος προγραμμάτων θα αποτυπώνεται σε ανώνυμα τεστ αξιολόγησης των μαθητών».

Στρέφοντας τα βέλη του προς την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το τραγικό μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την υπουργό Παιδείας σημειώνοντας «αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω που σας αρέσει να αποκαλείτε εκδημοκρατισμό, στερεί από τα παιδιά το βασικό όπλο. Τα εθίζει στην ήσσονα προσπάθεια. Γι'αυτό ζητώ να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά. Που ακούστηκε ότι δεν χρειάζεται τάχα να ενισχυθεί η κατάρτιση σε μία χωρα η οποία με ανεργία 15% έχει έλλειψη από εξειδικευμένους και καλοπληρωμένους επαγγελματίες; Κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες που σύντομα σβήνουν αλλά προοπτικές που ανάβουν το μέλλον τους».

Είναι καιρός κ. Τσίπρα να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμα δεν αντέχουν να σας ακούν . Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται».

Τελειώνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε: «Ξανασκεφτείτε αυτή την τόσο άτοπη υπόσχεση ότι δήθεν θα κρατούν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους. Δεν είναι κάτι που αντίκειται στην ακεραιότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κατάφωρη αδικία των μαθητών του επόμενου χρόνου.

Αν θέλετε να είστε συνεπής με ό,τι εννοείτε , τότε τολμήστε το. Προτείνετε τη διατήρηση της ελάχιστης βάσης αλλά να μπαίνουν μόνο όσοι δεν την πιάνουν. Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής. Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 να μην μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού.

Αντί να τους κλείνετε με απύθμενο λαικισμό το μάτι, με ψηφοθηρική λογική που ανήκει σε άλλο αιώνα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο σχολείο. Ζητώ την υποστήριξη όλων. Η δημόσια παιδεία είναι υπόθεση εθνική. Παρά τις αντιπαραθέσεις , θα ζητήσω να χαμηλώσουμε τους τόνους, να ξαναδιαβάσετε το νομοσχέδιο και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το προοδευτικό πνεύμα που το διαπνέει.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε ίσως να ακούσετε συμβουλή που διατυπώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο εμβληματικός ηγέτης της Ιταλικής αριστεράς Ενρίκο Μπεριλικουέρ έλεγε «σύντροφοι είναι ώρα να αναπτύξουμε μια ιδιότητα που μας λείπει. Να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας». Εγώ σας ζητώ ενστικτωδώς να πάψετε να λέτε καληνύχτα όταν οι άλλοι σας λένε καλημέρα».

Νεοφιλελεύθερο παραλήρημα για την εκπαίδευση

Πήρε… φόρα κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, κατά την οποία αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι υπερασπιζόμενος ξανά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κουνώντας το δάχτυλο προς τους μαθητές που δεν πιάνουν υψηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η απόφαση για τις ΕΒΕ είναι δύσκολη και έχει πολιτικό κόστος γιατί ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης, όμως τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» και σχολίασε «πόσο χρήσιμο είναι να μπαίνει κάποιος σε σχολή που δεν είναι προτίμησής του με χαμηλό βαθμό μόνο και μόνο για να ισχυρίζεται ότι πήγε στο πανεπιστήμιο».

«Όταν αλλάξεις στερεότυπα θα πρέπει να συγκρουστείς με καταστάσεις, με θάρρος γιατί ξέρω ότι κάνουμε το σωστό για τη νέα γενιά» θριαμβολόγησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να εκτοξεύσει βέλη προς την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για τροπολογίες βουλευτών του, κατά την κυβερνητική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, για να ανοίξου πανεπιστημιακά τμήματα στις περιφέρειές τους.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ψέξει εκείνους που γράφουν χαμηλές βαθμολογίες κατηγορώντας τους ότι περιφρονούν το σύστημα και την προσπάθεια των άλλων.

«Όταν έχει γράψει 3 συνιστά μια περιφρόνηση. Δε με νοιάζει τι θα γράψω, αλλά θα μπω με τον οποιοδήποτε βαθμό. Η δημόσια εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Ο φοιτητής έχει δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στην προσπάθεια όλων των υπολοίπων.

Ζούμε σε έναν σκληρό κόσμο και δεν θα πρέπει να κλείνουμε το μάτι στα παιδιά γενικά σε λογικές ήσσονος προσπάθειας. Δε νομίζω ότι τους κάνουμε καλό. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος και να κάνω παρεμβάσεις για το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε αναφορά και στις διαμαρτυρίες μαθητών που δεν μπήκαν στις σχολές επιλογής τους επειδή δεν έγραψαν την ΕΒΕ στο βασικό μάθημα. 

Έδειξε, ως ένα σημείο, να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, δηλώνοντας «εδώ είμαστε να δούμε τις όποιες στρεβλώσεις», όμως επισήμανε ότι «και τα παιδιά αυτά θα εισαχθούν σε σχολές, αλλά όχι στη σχολή που επέλεξαν. Κάποιοι έγραψαν καλύτερα, κάποιο έγραψαν χειρότερα και δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια». 

Τέλος, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ρητορική και οι ενέργειες της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν είναι διχαστικές και εγκάλεσε την αντιπολίτευση για την κριτική που του ασκεί.

ΒΟΥΛΗ
Δώρο-πρόκληση σε πανεπιστημιακούς από Κεραμέως
Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας παραγράφει χρέη «κακοπληρωτών» καθηγητών με επιχειρηματική δραστηριότητα ● Την απώλεια εσόδων για τα ταμεία των ΑΕΙ επιβεβαιώνει και η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου...
Δώρο-πρόκληση σε πανεπιστημιακούς από Κεραμέως
ΒΟΥΛΗ
Αδιάκοπο σφυροκόπημα στο πολυνομοσχέδιο για το «νέο» σχολείο [ Live ]
Μετά από ξεχωριστά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα ξεκινήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση» του σχολείου και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Αδιάκοπο σφυροκόπημα στο πολυνομοσχέδιο για το «νέο» σχολείο [ Live ]
ΒΟΥΛΗ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Ολομέλεια
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Σφοδρά πυρά δέχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Το βράδυ η ψηφοφορία.
Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
Με την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ευνοεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των διδασκόντων.
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής. Νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα σε Προπύλαια και Σύνταγμα.
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας