Με θολά επιχειρήματα και κυρίως επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο της για την Παιδεία, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του Αλέξη Τσίπτρα, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος.
Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προκειμένου να υπερασπιστεί την αλλαγή με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους, η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφηνε να μπουν στα πανεπιστήμια με 0,6, με 1 και με 2.
Είπε ακόμα ότι έχει αυξηθεί σε 40% από 30% το μέρος των φοιτητών που δεν αποφοιτούν και ότι ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες, αλλά αποφοίτους» είπε και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Απαντώντας για τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός και τα κενά, η υπουργός υποστήριξε ότι είναι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι που δεν πληρούν ελάχιστες προϋποθέσεις εισόδου. Μόνο που αν τα προσθέσει κανείς με τους περσινούς που έμειναν εκτός, το άθροισμα βγαίνει στον αριθμό περίπου που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Η Ν. Κεραμέως απάντησε και στις κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα για «ντιλάρισμα» με τα ιδιωτικά κολλέγια, υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση Φίλη το 2016 για πρώτη φορά απόφοιτοι κολεγίων μπορούν να μπουν στο δημόσιο σύστημα παιδείας, παραβλέποντας βέβαια πως δεν θεσμοθετήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης η εξίσωση των επαγγελματικών τίτλων. Η υπουργός μίλησε για υποκρισία και είπε ότι ήταν ενωσιακή υποχρέωση.
Ακόμα επικαλέστηκε δημοσκόπηση που λέει ότι «το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής».
Καυγάς με Τσακαλώτο
Τα αίματα άναψαν όμως όταν αναφέρθηκε με ειρωνείες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πού έχει σπουδάσει.
Σε αυτά που έχετε φοιτήσει εσείς κ. Τσακαλώτε για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο ορίζει τα κριτήρια εισαγωγής, είπε απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ νωρίτερα υποστήριξε ότι εμείς «για πρώτη φορά δώσαμε λόγο στα πανεπιστήμια».
«Ντρέπομαι ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τσακαλώτος παίρνοντας τον λόγο και χαρακτήρισε την Ν. Κεραμέως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας στα 200 χρόνια Ελληνισμού.
«Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» της είπε και δήλωσε «πεπεισμένος ότι η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια αυτής της υπουργού». Ο κ. Τσακαλώτος την επέκρινε γιατί μεταξύ άλλων δεν ανέφερε σκοπίμως πόσοι φοιτητές μπήκαν σε σχολές με 2 ή 2,5 και επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται, αλλά και πόσοι κόβονται απ' τη σχολή πρώτης επιλογής.
«Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια στην Αγγλία». Για πείτε μας εκεί μπαίνει κανένας με 0,6; του απάντησε η υπουργός και επανέλαβε: «Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας όχι για να μας δίνουν ψήφους, αλλά να αποφοιτούν».
Πόση απαξίωση για τη δημόσια κατάρτιση; διερωτήθηκε κατηγορώντας τον ότι δεν μίλησε για κατάρτιση αλλά ότι υποστήριξε πως η διεθνής τάση είναι να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια.
Μάλιστα συνέχισε την ειρωνεία, λέγοντας ότι μπορεί εκείνος από την Οξφορδη να κοιτάζει προς τα κάτω, αλλά ότι υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ που κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας