Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει ήδη μπει στο τέταρτο κύμα, με οδηγό δυο μεταλλάξεις: την ινδική ή Δέλτα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, και τη νοτιοαφρικανική. Ειδικότερα, η μετάλλαξη Δέλτα πλέον αφορά και επισήμως το 50% των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη παρουσιάζει έκρηξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα νέα δεδομένα παρουσίασαν χθες στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος.
«Το στέλεχος “Β” της νοτίου Αφρικής είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση, που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους “Δ”» , τόνισε ο κ. Θάνος.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν και αρκετά δείγματα από τα νησιά, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι κυριαρχεί. Π.χ. σχεδόν όλα τα δείγματα από την Ιο που ελέγχθηκαν στο ειδικό εργαστήριο του ΙΙΒΕΑΑ αφορούσαν τη Δέλτα.
Πάντως, σημείωσε ότι το τρίτο κύμα αφορούσε κατά κύριο λόγο τη μετάλλαξη Α (βρετανική) και την 318 που είχε ονομαστεί λανθασμένα ως «αθηναϊκή», τις οποίες εκτοπίζει τώρα η Δέλτα στο τέταρτο κύμα.
Σχετικά με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις, ο κ. Θάνος τόνισε ότι «είναι αποτελεσματικά, απλώς πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%». Πλέον όμως, πρόσθεσε, οι επιστήμονες μπορούν να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα δημιουργώντας μια νέα γενιά εμβολίων και, αν χρειαστεί, να χορηγηθεί και τρίτη δόση στους νυν εμβολιασμένους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη έχει μεγαλύτερη παρουσία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και αυτό φαίνεται να οφείλεται τόσο στις τουριστικές ροές όσο και στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι είναι ένα «ελπιδοφόρο μέσο» στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, στα αρχικά της στάδια, και αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να μη νοσήσουν βαρύτερα. Τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν άδεια από τον ΕΜΑ, έχουν μεγάλο κόστος και άγνωστες για την ώρα παρενέργειες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας