Με τη σφραγίδα της «γαλάζιας» πλειοψηφίας η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες το βράδυ την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελλ. Λύση) και η τροπολογία που απαγορεύει στα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής να κατέβουν ως αρχηγοί ή στελέχη κομμάτων στις επόμενες εκλογές.
Στη διήμερη συνεδρίαση κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε το 2019, ενώ δεν έλλειψαν και οι αναφορές στα θέματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες τής Greek Mafia. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπερασπίστηκε πλήρως τη νέα διάταξη για εκλογή με 43% από τον α΄ γύρο, χαρακτηρίζοντάς την «ηθικώς και πολιτικώς επαρκή», καθώς, όπως είπε, «παντρεύουμε την αντιπροσωπευτικότητα με την αποτελεσματικότητα».
Στον αντίποδα ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε τον υπουργό ότι «καταργεί τη δύναμη και την εξουσία της πλειοψηφίας και των πολλών του 50% + 1 και τη μεταβιβάζει στη μειοψηφία και στους λίγους του 43%». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μια ακραία αντιδημοκρατική και καλπονοθευτική νομοθετική επιλογή και μια ακόμη νομοθετική ταλαιπωρία της δημοκρατίας και των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη». Απαντώντας στην κριτική ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την αντιπολίτευση να μην αποκαλεί αντιδημοκρατικό ένα σύστημα, επειδή δεν είναι απλή αναλογική.
«Οταν λέμε ότι σε μείζονα ζητήματα αποδεχόμαστε, όχι το 43%, αλλά το 38-39% για να φτιαχτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση. Είναι δικαίωμά σας να έχετε απόψεις που κατέστρεψαν τους δήμους» τόνισε ο κ. Βορίδης, καλώντας τον κ. Ραγκούση, να εξηγήσει γιατί όλοι οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ αποκαλούν καταστροφή την απλή αναλογική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στη συζήτηση παρενέβη και η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέει «όχι» στην απλή αναλογική που οδηγεί σε παζάρια, αλλά και όχι στην παραποίηση της λαϊκής ψήφου που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες διατάξεις που εισάγει. «Πρέπει να συνδυαστούν η δημοκρατία και κυβερνησιμότητα» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν δίνει εξουσίες στους ΟΤΑ για να τους ελέγχει και να τους υποτάσσει στο βαθύ πελατειακό κράτος της.
«Αυτή ήταν πάντα η πολιτική της Δεξιάς, αυτοί ήσασταν, αυτοί είστε και δεν έχετε αλλάξει καθόλου από τότε που η παράταξή σας ήθελε τους δημάρχους μόνο για τα σκουπίδια και τα νεκροταφεία» είπε χαρακτηριστικά και επέκρινε τόσο τη Ν.Δ. όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση: «ΣΥΡΙΖΑ και γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές. Αυτές είναι βαθιά συντηρητικές πολιτικές τού χθες».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε τις νέες διατάξεις αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές, μιλώντας ταυτόχρονα για «κολοβή» απλή αναλογική που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε τη Ν.Δ. για το όριο του 3% με στόχο, όπως είπε, να πετάξει έξω από τα συμβούλια κάθε ριζοσπαστική φωνή και έκανε λόγο για «καλπονοθευτικό και ανήθικο σύστημα που δημιουργεί πλαστές πλειοψηφίες και χειραγωγεί τη συνείδηση του λαού με πλαστά διλήμματα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας