• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.6°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.6°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 35.9°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.9°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 29.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.4°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  45%
EUROKINISSI

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

 • A-
 • A+

Tο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς υπερψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη, στις αρμόδιες επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου).

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Κατά την ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, υπήρχε συμφωνία -στην πλειοψηφία τους- για τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.

«Το νομοσχέδιο κινείται σε εκσυγχρονιστικό πνεύμα, με πρόθεση λειτουργικότητας»,παρατήρησε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Καρύδης.

«Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται τα παιδιά δεύτερης γενιάς ότι η Πολιτεία τα βλέπει και τα αναγνωρίζει και ότι θα πάψουν να είναι αόρατα και είναι σημαντικό να έχουν την αίσθηση του ανήκειν από την πρώτη ημέρα που πηγαίνουν σχολείο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο Γρηγόρης Τσιούκας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστήριξε ότι «η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερέβη την αρμοδιότητά της και τον ακυρωτικό ρόλο του δικαστηρίου, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα ποιος ορίζει τη σύσταση του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους και η απόφαση ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση της ελληνικής Βουλής που είναι ο εκφραστής της λαϊκής ετυμηγορίας».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Σιαμάτρας, ζήτησε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν έχουν τις κατάλληλες δομές για να υποδεχτούν τόσο κόσμο. Στην υπηρεσία του, όπως εξήγησε, εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις που πρέπει να εξεταστούν με βάση τις νέες ρυθμίσεις. Από αυτές, το 40% αφορούν παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και το 60% παιδιά που μεγάλωσαν εδώ. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απόκτηση ιθαγένειας για τους ενήλικες αλλοδαπούς.

«Πέρα από το θέμα της στελέχωσης, η περσινή εμπειρία εφαρμογής του μεταναστευτικού κώδικα έδειξε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία των υπηρεσιών για τις σχετικές ρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών Ηλίας Χρονόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι «φέτος που γίνονται πιο γενναίες οι ρυθμίσεις ειδικά στις άδειες εξαιρετικών λόγων, θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων» και για το λόγο αυτό πρότεινε να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος για τη χορήγηση άδειας για εξαιρετικούς λόγους, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταμάτης Κάρμαντζης επισήμανε ότι «δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα νησιά με την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών και μειώνονται οι συνεχώς οι προσελεύσεις τουριστών και υπάρχουν διαρκείς ακυρώσεις τσάρτερ πτήσεων». Ο κ. Κάρμαντζης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να αυστηροποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας», καθώς «οι διατάξεις του μεταναστευτικού κώδικα ενθαρρύνουν όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα». «Αντίθετα ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τους πρόσφυγες, οπότε δεν τους ενθαρρύνει να έρχονται εδώ», απάντησε ο Σκάλετζ Μάρτιν από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Τις προσωπικές τους εμπειρίες διηγήθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων νέοι μεταναστευτικής καταγωγής. «Είμαι σήμερα εδώ γιατί πρέπει να έχουν η ελληνική κοινωνία και η Βουλή εικόνα σε ποια παιδιά αναφέρεται αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν είμαστε παιδιά απροσδιόριστης καταγωγής και προέλευσης ή παιδιά που δεν έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό», παρατήρησε ο Νίκος Οντουμπιτάν, μέλος της οργάνωσης νέων ελληνικής και μεταναστευτικής καταγωγής «Generation 2.0».

«Είμαι παιδί Αφγανών που μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει εδώ, έχει μάθει πρώτα την ελληνική γλώσσα και πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, πρέπει να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και να μην υφίσταται διακρίσεις», τόνισε η Σαχνάζ Γκουρ, από την Κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων.

Σημειώνεται ότι στην ακρόαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν παρέστη και θα καταθέσει υπόμνημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Οι βουλευτές της νέας Βουλής
Ο πλήρης πίνακας των βουλευτών που εκλέγονται στις 56 εκλογικές Περιφέρειες. 149 βουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, 76 η Νέα Δημοκρατία, από 17 η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, 15 το ΚΚΕ, και από 13 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες...
Οι βουλευτές της νέας Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων, ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτοιμη η...
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
ΒΟΥΛΗ
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
Ξεχωριστές λίστες με πολύ γνωστά ονόματα κατέθεσαν τα κόμματα, για να βρεθούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Ανακοινώνονται οι πρώτοι 25...
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Πήρε έγκριση κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κατά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφύλαξη...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι εκλέγονται στο Επικρατείας
Πέντε βουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις η Νέα Δημοκρατία, από έναν η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ - κανέναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός πως αμφότερα τα δύο κόμματα μπαίνουν στη...
Ποιοι εκλέγονται στο Επικρατείας
ΒΟΥΛΗ
Προβάδισμα 3,5% για ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερό προβάδισμα άνω των 3 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τη Marc να δείχνει τη διαφορά στο 3,5%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι, εκτός Βουλής η ΔΗΜΑΡ.
Προβάδισμα 3,5% για ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας