Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
EUROKINISSI

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

  • A-
  • A+

Tο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς υπερψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη, στις αρμόδιες επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου).

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Κατά την ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, υπήρχε συμφωνία -στην πλειοψηφία τους- για τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.

«Το νομοσχέδιο κινείται σε εκσυγχρονιστικό πνεύμα, με πρόθεση λειτουργικότητας»,παρατήρησε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Καρύδης.

«Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται τα παιδιά δεύτερης γενιάς ότι η Πολιτεία τα βλέπει και τα αναγνωρίζει και ότι θα πάψουν να είναι αόρατα και είναι σημαντικό να έχουν την αίσθηση του ανήκειν από την πρώτη ημέρα που πηγαίνουν σχολείο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο Γρηγόρης Τσιούκας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστήριξε ότι «η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερέβη την αρμοδιότητά της και τον ακυρωτικό ρόλο του δικαστηρίου, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα ποιος ορίζει τη σύσταση του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους και η απόφαση ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση της ελληνικής Βουλής που είναι ο εκφραστής της λαϊκής ετυμηγορίας».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Σιαμάτρας, ζήτησε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν έχουν τις κατάλληλες δομές για να υποδεχτούν τόσο κόσμο. Στην υπηρεσία του, όπως εξήγησε, εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις που πρέπει να εξεταστούν με βάση τις νέες ρυθμίσεις. Από αυτές, το 40% αφορούν παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και το 60% παιδιά που μεγάλωσαν εδώ. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απόκτηση ιθαγένειας για τους ενήλικες αλλοδαπούς.

«Πέρα από το θέμα της στελέχωσης, η περσινή εμπειρία εφαρμογής του μεταναστευτικού κώδικα έδειξε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία των υπηρεσιών για τις σχετικές ρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών Ηλίας Χρονόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι «φέτος που γίνονται πιο γενναίες οι ρυθμίσεις ειδικά στις άδειες εξαιρετικών λόγων, θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων» και για το λόγο αυτό πρότεινε να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος για τη χορήγηση άδειας για εξαιρετικούς λόγους, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταμάτης Κάρμαντζης επισήμανε ότι «δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα νησιά με την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών και μειώνονται οι συνεχώς οι προσελεύσεις τουριστών και υπάρχουν διαρκείς ακυρώσεις τσάρτερ πτήσεων». Ο κ. Κάρμαντζης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να αυστηροποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας», καθώς «οι διατάξεις του μεταναστευτικού κώδικα ενθαρρύνουν όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα». «Αντίθετα ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τους πρόσφυγες, οπότε δεν τους ενθαρρύνει να έρχονται εδώ», απάντησε ο Σκάλετζ Μάρτιν από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Τις προσωπικές τους εμπειρίες διηγήθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων νέοι μεταναστευτικής καταγωγής. «Είμαι σήμερα εδώ γιατί πρέπει να έχουν η ελληνική κοινωνία και η Βουλή εικόνα σε ποια παιδιά αναφέρεται αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν είμαστε παιδιά απροσδιόριστης καταγωγής και προέλευσης ή παιδιά που δεν έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό», παρατήρησε ο Νίκος Οντουμπιτάν, μέλος της οργάνωσης νέων ελληνικής και μεταναστευτικής καταγωγής «Generation 2.0».

«Είμαι παιδί Αφγανών που μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει εδώ, έχει μάθει πρώτα την ελληνική γλώσσα και πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, πρέπει να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και να μην υφίσταται διακρίσεις», τόνισε η Σαχνάζ Γκουρ, από την Κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων.

Σημειώνεται ότι στην ακρόαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν παρέστη και θα καταθέσει υπόμνημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
Οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς εστιάζουν στην έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα με αυτή του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας