Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Ν.Δ. να επαναφέρει από το «παράθυρο» το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, καθώς ο νομοθετικός αιφνιδιασμός Βορίδη απορρίφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής μη συγκεντρώνοντας τις συνταγματικά απαραίτητες 200 ψήφους.
Το νομοσχέδιο που προέβλεπε την άρση των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού (φορολογική δήλωση και διετή παραμονή την τελευταία 35ετία) υπερψηφίστηκε με 190 ψήφους από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση. Τα τρία κόμματα της Αριστεράς ήταν αντίθετα. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν (23 όχι), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, όπως κάνει σε όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που διεξάγονται.
Χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω του ΚΚΕ το νομοσχέδιο ήταν αδύνατον να υπερψηφιστεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ξεκαθαρίσει ότι επιμένει στη δική της πρόταση για τέσσερις χωριστές εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, με κοινό ψηφοδέλτιο και χωρίς να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα, ενώ ο Περισσός επέμεινε στην ύπαρξη οικονομικών κριτηρίων που να αποδεικνύουν σχέση με τη χώρα.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο νόμος Θεοδωρικάκου, που υπερψηφίστηκε το 2019 από όλα τα κόμματα (πλην ΜέΡΑ25), ουσιαστικά δεν φαίνεται να κινεί το ενδιαφέρον των αποδήμων. Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί πιλοτικά έχουν γίνει μόλις 336 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 212 και απορρίφθηκαν 104.
Με μόνιμα στραμμένα τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε «θλιβερό το να εμποδίζει η Αριστερά για ακόμη μία φορά την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων» και σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποφύγει την προσμέτρηση της ψήφου τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επισήμανε ότι θα δεχόταν τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου αποδεχόταν την ισοτιμία της ψήφου και την κανονική προσμέτρησή της στην επικράτεια, ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο το χαρακτήρισε ως «θεμέλιο λίθο ολοκληρωτικών καθεστώτων».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον υπουργό για «γυροβολιά εντυπώσεων», ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης. Στο επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «με το δίκαιο του αίματος η δυνητική δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους αφορά απροσδιόριστο αριθμό εξ αίματος Ελλήνων και Ελληνίδων τρίτης, τέταρτης, πέμπτης γενιάς που ζουν σε πολλά μήκη και πλάτη της υδρογείου και οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα». Υπενθύμισε ακόμη ότι ο νόμος του 2019 που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη διευκόλυνση συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού, των οποίων η ψήφος προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) ζήτησε για τους απόδημους «πλήρες και ισότιμο με τους εν Ελλάδι Ελληνες δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι» και κάλεσε τα άλλα κόμματα να σταματήσουν τα παιχνίδια. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε δικαιωμένος από την αρνητική στάση του στον νόμο του 2019 και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο πραγματικός στόχος της είναι να παίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα blame game στην πλάτη των ξενιτεμένων μας και με θύμα την έννοια της ισονομίας».
Για τον λόγο αυτό πρότεινε «ισότιμη ψήφο σε όλες και όλους, εκλογικές Περιφέρειες Απόδημου Ελληνισμού, με αριθμό βουλευτών αντίστοιχο των εγγεγραμμένων και πολιτικό κόστος - χωρίς παιχνίδια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Παράλληλα απέρριψε την επιστολική ψήφο που προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., «γιατί δεν θέλουμε βία και νοθεία στις εκλογές».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος επέκρινε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση των αποδήμων. «Γιατί αν στόχος δικός σας είναι να ψηφίσουν οι Ελληνες, στόχος δικός μας είναι οι Ελληνες που έφυγαν μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα. Αυτά τα 600.000 Ελληνόπουλα, δηλαδή ο ανθός της επόμενης Ελλάδας» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας