• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.8°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.7°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 17.7°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Διαζύγιο» ακόμα και βουλευτών της Ν.Δ. με το νομοσχέδιο Τσιάρα 

 • A-
 • A+

Α.Ψ.

Συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση για το νομοσχέδιο Τσιάρα και τις ανατροπές που προκαλεί στο οικογενειακό δίκαιο. Στριμωγμένοι σε μια συνεδρίαση με τον οριακό χρόνο των τρίλεπτων τοποθετήσεων κλήθηκαν να τοποθετηθούν 20 φορείς για τα επίμαχα άρθρα του ΣχΝ.

Χθες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον οι ηχηρές διαφοροποιήσεις των Όλγας Κεφαλογιάννη και Μαριέττας Γιαννάκου (αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών).

Μπορεί μεν ο υπουργός να αισθανόταν την ανάγκη να επαναλαμβάνει συνέχεια ότι δεν έχει ούτε κομματικά ούτε πολιτικά κίνητρα το νομοσχέδιο που προσκόμισε, όμως η εμφανής δυσαρέσκειά του αλλά έλεγε. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Μ. Γιαννάκου που δεσμεύτηκε να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές όσο και όλοι (πλην Ελληνικής Λύσης) οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν παρόμοιους προβληματισμούς στα πλέον εξόφθαλμα σημεία, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος των φορέων αναμένεται να συμφωνήσει για τις επιβεβλημένες αλλαγές που βάζουν από την πίσω πόρτα στο τραπέζι την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και οδηγούν σε χειρότερες διαμάχες και έξοδα τους γονείς που διαφωνούν με ότι επιπτώσεις μπορούν όλα αυτά να δημιουργήσουν στα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο υπουργός εδέησε να προσκομίσει στα κόμματα το πόρισμα της δικής του Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, το οποίο στην πορεία είχε παρακάμψει, θεωρώντας ίσως ότι ως γιατρός/βιοπαθολόγος γνωρίζει τις διεθνείς συμβάσεις και τις επιπτώσεις νομικών διατάξεων καλύτερα από τους έγκριτους νομικούς που είχε διορίσει στην Επιτροπή.  

Από τους δεκάδες επιστημονικούς, νομικούς, γυναικείους κλπ. φορείς που προτάθηκαν από κόμματα, συμπληρώθηκε κάπως ο κυβερνητικός κατάλογος αλλά εντελώς συμπτωματικά έμειναν έξω πολλές γυναικείες οργανώσεις αλλά και άλλοι σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα φορείς που όλο το προηγούμενο διάστημα δραστηριοποιήθηκαν στις απαράδεκτες ρυθμίσεις που φέρνει το Νομοσχέδιο.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας είναι ανάμεσα στους φορείς που δε χώρεσαν στην πρόσκληση και για το λόγο αυτό προτίμησε να διαβιβάσει γραπτώς τις απόψεις του στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής. 

Η επιστολή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) που έλαβαν οι βουλευτές (χωρίς τα σχετικά συνημμένα κείμενα των πολλών πρόσφατων παρεμβάσεων του δικτύου για τα οποία εμφανώς αδιαφόρησαν οι συντάκτες του Νομοσχεδίου)

Αξιότιμα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

Επειδή το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) δεν έχει προσκληθεί στην αυριανή Συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί το Νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», σας καταθέτουμε τις θέσεις μας, υποβάλλοντάς σας το παρακάτω υλικό:

Α. Επιστολή (24.3.2021) του Ε.Δ.κ.Β. προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση στις άμεσα ενδιαφερόμενες Αρχές, στην οποία αναφέρονται και αναλύονται οι σημαντικότερες παραβιάσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που θα προκύψουν εάν το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο γίνει Νόμος. Η Επιστολή δεν απαντήθηκε ποτέ.

Β. Σχόλια που υπέβαλλε το Ε.Δ.κ.Β. στην Δημόσια Διαβούλευση του Νομοσχεδίου: καμία από τις επισημάνσεις μας δεν λήφθηκε υπόψη στην τροποποιημένη εκδοχή του Νομοσχεδίου. Αντίθετα απορρίφθηκαν όλες με την πρωτοφανή για τα νομικά χρονικά φράση που προστέθηκε στο Άρθρο 1 του Νομοσχεδίου: «Οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη Χώρα, ιδίως με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) που κυρώθηκε με τον ν.4531/2018 (Α'62), και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.»

Γ. Την προκαταρκτική Έκθεση (4.2.2021) των Επιτροπών FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Draft Report on the impact of intimate partner violence and custody rights on women and children (2019/2166(INI)», η οποία καταρτίζεται με στόχο την αναθεώρηση του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου. Η Έκθεση είναι διαθέσιμη (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/CJ02-PR-663336_EN.pdf) στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Φεβρουάριο 2021, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να την αγνοήσει επειδή τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου.  

Δ.  Το κείμενο (Επιστολή που θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό) της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για την απόσυρση του Νομοσχεδίου που επιχειρεί να καταστήσει την συνεπιμέλεια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για ΟΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κείμενο αυτή τη στιγμή διακινείται και υπογράφεται από Φορείς, Γυναικείες Οργανώσεις και Συλλογικότητες που ενδιαφέρονται για την προστασία και την ευημερία μητέρων και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, καθώς το Νομοσχέδιο, εκτός από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018), παραβιάζει και άλλα νομικά δεσμευτικά κείμενα, όπως την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων (Ν. 4478/2017) και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν.2101/1992).

 Σας καλούμε και σας παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή τις πληροφορίες που θέτουμε υπόψη σας και να μην επιτρέψετε να εγκλωβιστούν στις κακοποιητικές σχέσεις μητέρες και παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ανοιχτής, ουσιαστικής και ευρείας διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι φορείς (Θεσμικοί και ΜΚΟ) που το αντικείμενό τους είναι η στήριξη και προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και οι γυναικείες οργανώσεις.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Δεν ψηφίζει το ν/σ η Γιαννάκου, σοβαρές ενστάσεις από Κεφαλογιάννη
Το σχέδιο νόμου «θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις», δήλωσε η Μ. Γιαννάκου, με την Όλ. Κεφαλογιάννη να συμπληρώνει ότι το ν/σ «αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα».
Δεν ψηφίζει το ν/σ η Γιαννάκου, σοβαρές ενστάσεις από Κεφαλογιάννη
ΒΟΥΛΗ
10 τροπολογίες στη συνεπιμέλεια
Δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία η κατάθεση δέκα κομβικών τροπολογιών από τις πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη για...
10 τροπολογίες στη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Δέκα τροπολογίες-κόλαφος για τη συνεπιμέλεια Τσιάρα από Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη
Οι βουλεύτριες της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογίες με τις οποίες προτείνουν διορθώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τη μη προστασία τέκνων και μητέρων.
Δέκα τροπολογίες-κόλαφος για τη συνεπιμέλεια Τσιάρα από Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο - «σκούπα» που εισήγαγε το πρωί στην Ολομέλεια η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες θα ψηφίσουν οι βουλευτές της απόψε.  
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
ΒΟΥΛΗ
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία
Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το κλίμα που επικρατεί στο ΝΑΤΟ σχετικά με την Τουρκία, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας