Σε στάση αναμονής για την κατάθεση του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών Χρ. Καλογρίτσα βρίσκεται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, καθώς στη βάση των καταγγελιών του διερευνά το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών εναντίον του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.
Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να καθορίσουν την ημερομηνία της νέας κλήτευσης του εργολάβου, μετά τις δύο αναβολές που ο ίδιος ζήτησε επικαλούμενος λόγους που σχετίζονται με την πανδημία. Ο κ. Καλογρίτσας, που επρόκειτο να εξεταστεί την προηγούμενη Τετάρτη (αφού είχε αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου κατάθεσή του), ενημέρωσε πως μετά την εξασθένισή του από τον εμβολιασμό του τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα διότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα covid-19, oπότε και δήλωσε διαθέσιμος από την Παρασκευή 14 Μαΐου και μετά.
Η περίπτωση να μην εμφανιστεί για τρίτη φορά θεωρείται -λογικά- απίθανη. Τα περιθώρια για τον ιδιοκτήτη της «Τοξότης» στενεύουν (και για τον ίδιο σε επίπεδο ιατρικών γνωματεύσεων και βεβαιώσεων κρατικών φορέων) καθώς, ομόφωνα η προανακριτική, ήδη από την πρώτη αναβολή της ακρόασής του, είχε αποφασίσει να εφαρμόσει το μέτρο της βίαιης προσαγωγής που προβλέπεται (με τις περισσότερες πτέρυγες της επιτροπής να ερμηνεύουν ως προσχηματική τη στάση του).
Η εξέλιξη με την κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα θα είναι καθοριστική για την ουσία των εργασιών της προανακριτικής που ήδη βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος. Η πλευρά της πλειοψηφίας εκτιμούσε πως μέχρι το Πάσχα θα είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των ακροάσεων, οι καταθέσεις δηλαδή του Κυρ. Τόμπρα, του Χρ. Καλογρίτσα, του συμβούλου του εργολάβου Χρ. Νικολάου και του διευθυντή λογιστηρίου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, Αντ. Λιανού, ώστε να έρθει η σειρά των εκδοτών που είχαν καταγγείλει προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση (Β. Μαρινάκης, πλευρά Δ. Κοντομηνά), αλλά και του Κ. Βαξεβάνη, εκδότη του «Documento», στο οποίο ο κ. Καλογρίτσας υποστηρίζει πως κατέληξε υπογείως το ποσό των 3 εκατ. ευρώ (η επίμαχη χρηματοδότηση της CCC την οποία και διεκδικεί από τον εργολάβο).
Η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει τις καταθέσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και συνεργάτη του Χρ. Καλογρίτσα, Τ. Θεοδωρικάκου, καθώς και στελεχών της «Τοξότης Α.Ε.», της CCC και της Αttica Bank. Η πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει προτείνει επιπλέον την ακρόαση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, υποστηρίζοντας πως «γνωρίζει πολλά».
Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει μόνον ο διαμεσολαβητής μεταξύ της CCC και του Χρ. Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, Κυρ. Τόμπρας, που υποστήριξε πως το ενδιαφέρον για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας εκδηλώθηκε από την πλευρά του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε εμπλοκή πολιτικού προσώπου, και ο σύμβουλος του εργολάβου Χρ. Νικολάου, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση.
Θεωρείται βέβαιο πως η επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της, καθώς η πρώτη περίοδος που ορίστηκε για την παράδοση του σχετικού πορίσματος λήγει στις 30 Μαΐου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της πλειοψηφίας στην αναδιάρθρωση του καταλόγου των μαρτύρων, δεδομένων των προθεσμιών παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία εγκαλείται ο Ν. Παππάς. Τις εξελίξεις θα προσδιορίσει και η θερινή λειτουργία της Βουλής, αφού στην περίπτωση που παραμείνει ανοιχτή η Ολομέλεια, η παραγραφή ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, οπότε υπάρχει το περιθώριο για την παράδοση του πορίσματος μέχρι τον Σεπτέμβριο (το αργότερο). Αντιθέτως, εάν λειτουργήσουν θερινά τμήματα, τα αδικήματα παραγράφονται μέσα στο καλοκαίρι με το κλείσιμο της Ολομέλειας.