• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 8.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.9°C / 6.6°C
  0 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.7°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 8.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.7°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 8.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 5.5°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρές αλλαγές, μεγάλες αντιδράσεις

 • A-
 • A+
Δεν ενσωματώθηκαν οι καίριες παρατηρήσεις φορέων, ωστόσο ο υπ. Δικαιοσύνης φρόντισε να συνδέσει τις διατάξεις του νόμου με τις διεθνείς συμβάσεις, ιδίως της Ευρώπης, για την ενδοοικογενειακή βία ● Αφαιρέθηκε και ο όρος της αμετάκλητης καταδίκης για τους κακοποιητές συζύγους ● Την Τρίτη σε... θερμό κλίμα η πρώτη συνεδρίαση

Kατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια και τις προτεινόμενες ανατροπές στο ισχύον οικογενειακό δίκαιο. Με μικρές αλλαγές και χωρίς να ενσωματωθούν οι καίριες παρατηρήσεις φορέων, οργανώσεων, ενώσεων, συλλόγων κ.λπ., η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένει στις θέσεις της, ικανοποιώντας προφανώς και τους συνομιλητές της. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής αναμένεται την προσεχή Τρίτη, με διαπιστωμένες ήδη τις σφοδρές αντιρρήσεις κομμάτων και φορέων.

Και μόνο η πρώτη αλλαγή στον σκοπό του νομοσχεδίου ουσιαστικά αποτελεί μια απόδειξη του φόβου της για το τι θα επακολουθήσει αν ψηφιστούν όλες οι προβληματικές διατάξεις. Διαφορετικά, ποιο λόγο είχε ο υπουργός να προσθέσει ότι συνάδει ο νόμος με τις διεθνείς συμβάσεις; «Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου διά της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

Οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές».

Οσο κι αν επικαλείται όμως τη συμμόρφωση με τις συμβάσεις, πράγμα που αυτονόητα είναι θετική αλλαγή, τίποτα δεν θα εμποδίσει τη στήριξη μιας προσφυγής φορέα ή ατόμου που διαπιστώνει την ουσιαστική απόκλιση του νόμου από αυτές. Πονηρή μεν η προσθήκη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά ευχολόγιο, ιδίως όταν, π.χ., ταυτόχρονα στο άρ. 8 προσθέτει τη δυνατότητα προσφυγής καθενός από τους γονείς στη διαμεσολάβηση, πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο. Αυτό όμως δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως υποχρεωτική προσφυγή την ώρα που η Σύμβαση της Κων/πολης απαγορεύει την υποχρεωτική εναλλακτική επίλυση των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαμεσολάβησης, σε περιπτώσεις όπου έχει εμφιλοχωρήσει ενδοοικογενειακή βία (άρ. 48 της Σύμβασης).

Ανατρέχοντας στη συνέχεια στα υπόλοιπα κρίσιμα και προβληματικά άρθρα που αναλυτικά παρουσιάσαμε στα σχετικά αφιερώματα της «Εφ.Συν.», διαπιστώνουμε ότι αφαιρέθηκε η αδιανόητη απαίτηση για αμετάκλητη καταδίκη προκειμένου να κριθεί η ακαταλληλότητα ενός κακοποιητή συζύγου. Στις περιστάσεις που ορίζουν την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συγκαταλέγεται πλέον η οριστική (και όχι αμετάκλητη) καταδίκη για τα γνωστά αδικήματα (κακοποίηση σεξουαλική ή μη, βία κ.λπ.). Είναι επομένως μια βελτίωση, αλλά και πάλι για την οριστική απόφαση απαιτείται να διανηθεί μεγάλο διάστημα από την άσκηση της ποινικής δίωξης (ιδίως στα κακουργήματα αλλά και στα πλημμελήματα που δεν εκδικάζονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου), οπότε και πάλι έχουμε έναν ορίζοντα 4-5 χρόνων για την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Επίσης, στο δικαίωμα της επικοινωνίας ο περιορισμός/αποκλεισμός είναι δυνατός ιδίως όταν κριθεί η ακαταλληλότητα του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, η οποία ακαταλληλότητα μπορεί να διαπιστώνεται από το δικαστήριο με όποιο πρόσφορο μέσο διαταχθεί (ιδίως «με την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων»). Βέβαια εδώ υπάρχει και παραμένει το κομβικό ζήτημα του κύρους των κάθε λογής ιδιωτικών γνωματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμένος χρόνος διαμονής (1/3 του συνολικού χρόνου) παραμένει «αλώβητος» με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για γονείς που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες ή διαμένουν σε διαφορετικά μέρη.

Παρατηρήσεις από την ομάδα «Νομικά Θέματα-Συνεπιμέλεια»

Το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προκαλεί ακόμη περισσότερη ανησυχία στον νομικό κόσμο για τη δυνατότητα εφαρμογής του. Παραμένει ένα εργαλείο αντεκδίκησης μεταξύ συζύγων και ένα νομοσχέδιο το οποίο εξακολουθεί να έχει στο κέντρο του τη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων και των οικογενειών τους (ανιόντες κτλ) και όχι το παιδί.

Το τεκμήριο του 1/3 φυσικής παρουσίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο παραμένει ως διατύπωση και στο τελικό σχέδιο του υπουργείου. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από τον νομικό κόσμο και έχει κριθεί από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως ασαφής και ανεφάρμοστη. Παραμένει η υποχρέωση για την καθημερινή επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η υποχρέωση καθημερινής λογοδοσίας ακόμα και για τα τρέχοντα ζητήματα, το οποίο θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, εκβιασμών και χειραγώγησης μεταξύ των γονέων και των συγγενών τους.

Ενα νομοσχέδιο που δεν επιφέρει καμία ρύθμιση για την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων στις σχέσεων γονέων και τέκνων, αντίθετα θεσπίζει υποχρεώσεις συμπεριφοράς μεταξύ ενηλίκων που φτάνουν μέχρι και να περιορίζουν υπέρμετρα την ιδιωτική ζωή των γονέων. Ο κ. Τσιάρας εμμένει σε αναχρονιστικές ρυθμίσεις, καθιερώνοντας τον όρο του υπαίτιου γονέα (ο οποίος είχε τον νόμο 1329/83 για το οικογενειακό δίκαιο) και επιβάλλει τη λήψη σωφρονιστικών μέτρων στα τέκνα, διατάξεις που αναδεικνύουν την οπισθοδρόμηση που επιχειρείται.

Οι αλλαγές είναι επουσιώδους σημασίας, συνοψίζονται στην προσθήκη της λέξης «πρωτίστως» η οποία αντικαταστάθηκε από τη λέξη «ιδίως» στο άρθρο που περιγράφει το συμφέρον του τέκνου, περιορίζοντάς το στην κοινή ανατροφή σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις και στη διάταξη για την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας.

Η διακοπή άσκησης απαιτεί οριστική απόφαση, γεγονός που δυσχεραίνει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προστασίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Εντούτοις υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των επιμέρους διατάξεων, όπως, για παράδειγμα, η επικοινωνία με το τέκνο είναι υποχρέωση, αλλά σε άλλο σημείο περιγράφεται ως δικαίωμα, ενώ η εναλλασσόμενη κατοικία σύμφωνα με την ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης δεν κρίθηκε αναγκαία λόγω της υποχρέωσης για κατά περίπτωση εξέτασή της από τον δικαστή, όταν σε άλλο σημείο του σχεδίου νόμου υπάρχει η διατύπωση για από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!
Μόνο τα... φίλια πυρά από τη Μαριέττα Γιαννάκου για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας κατάλαβε ο Κ. Τσιάρας ● Δεν απάντησε όμως στις αιχμές της για λόμπι με πολύ χρήμα πίσω από την εμμονή στις απαράδεκτες...
Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!
ΒΟΥΛΗ
10 τροπολογίες στη συνεπιμέλεια
Δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία η κατάθεση δέκα κομβικών τροπολογιών από τις πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη για...
10 τροπολογίες στη συνεπιμέλεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
Συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια ● Το καυστικό σχόλιο της Μαριέττας Γιαννάκου και η σφοδρή κριτική από τις γυναικείες οργανώσεις για την αναγκαστική συνεπιμέλεια ● Θετικοί...
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
ΒΟΥΛΗ
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν για τον υπ. Δικαιοσύνης οι παρεμβάσεις των βουλευτριών της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη, οι οποίες, με ψύχραιμες τοποθετήσεις, εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις...
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ερώτηση για άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών που νοσούν
Άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των γονέων μαθητών που νοσούν από κορονοϊό ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ερώτηση για άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών που νοσούν
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία με τις ποινές για τους αρνητές γονείς
Με τις ψήφους Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών που αρνούνται να τα στείλουν στο σχολείο.
Ψηφίστηκε η τροπολογία με τις ποινές για τους αρνητές γονείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας