Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.1°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.1°
4 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.5°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.9°
2 BF
36%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.4° 24.9°
3 BF
44%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 23.5°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 28.7°
1 BF
29%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.2° 25.8°
5 BF
47%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.1° 24.9°
4 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
5 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 22.9°
3 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.3°
0 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.9°
0 BF
47%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 23.4°
3 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
41%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.4°
3 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.3° 23.8°
3 BF
65%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς (αριστερά) Τα πεπραγμένα του Στ. Πέτσα και της Σοφίας Νικολάου (δεξιά) θα τεθούν στο στόχαστρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ολα στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στο τραπέζι της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να τεθεί η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα για διερεύνηση της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος την περίοδο της πανδημίας, παρότι η κυβερνητική πλευρά επιχείρησε χθες στη Βουλή να αποτρέψει την ανάμιξη του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρός του Ι. Σαρμάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. για ενδελεχή έλεγχο της κατανομής δημόσιου χρήματος στο πλαίσιο των μέτρων της Covid-19 θα συμπεριληφθεί στη διαβούλευση των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και οι προτάσεις όλων των κομμάτων (και όχι μόνο της πλειοψηφίας) προκειμένου να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ελέγχου που θα οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021.

«Μπορούμε ως ανεξάρτητο δικαστήριο να εμπνευστούμε από τις απόψεις που διατυπώθηκαν εδώ και να αποφασίσουμε να προσθέσουμε και άλλους ελέγχους, αφαιρώντας ενδεχομένως κάποιους από αυτούς που έχουμε αποφασίσει» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως «το Ελεγκτικό Συνέδριο δηλώνει «παρών» παντού και δίνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ανέλεγκτο».

Μολονότι, όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, το Ελεγκτικό Συνέδριο «δεν είναι προθάλαμος του εισαγγελέα» και ότι ο ρόλος του είναι να εντοπίζει συστημικές παθογένειες, ο ίδιος υποστήριξε πως οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν το πιο ευαίσθητο πεδίο της δημόσιας διαχείρισης. «Ομολογώ πως το θεωρώ το πιο ευαίσθητο σημείο και μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να παρεμβαίνει και εκ των προτέρων, ώστε να μην αφήσει την πληγή να επεκταθεί διότι πράγματι είναι πηγή σκανδάλων…» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η πτέρυγα της Ν.Δ. εμφανίστηκε εξαιρετικά θορυβημένη από την πρωτοβουλία του τέως πρωθυπουργού (που δημοσιοποίησε στο χθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.») να επιδιώξει τη διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου στις απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών ενημέρωσης και προμήθειας υγειονομικού υλικού (μεταξύ των οποίων η «λίστα Πέτσα», οι μάσκες σε σχολεία και νοσοκομεία, οι ενέργειες της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου).

Με συντονισμένα πυρά οι εκπρόσωποι του κόμματος κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «εργαλειοποιεί» για πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακούς λόγους τη δυνατότητα που διαθέτει πλέον η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εισηγείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο τη διερεύνηση υποθέσεων κατά προτεραιότητα (όπως προβλέπεται από την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 45Α του Κανονισμού της Βουλής).

Ενδεικτική της κυβερνητικής δυσφορίας ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Στ. Καλαφάτη, ο οποίος αναφερόμενος σε «αλγεινές εντυπώσεις» χαρακτήρισε το κείμενο του κ. Τσίπρα «επιστολή κρότου-λάμψης». Προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν προσφέρει επί της ουσίας τίποτα, «παρά μόνο να δημιουργήσει θόρυβο και να παίξει στα ΜΜΕ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος και οι Θ. Πλεύρης, Στ. Κελέτσης υποστήριξαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί να εμπλέξει την πολιτική εξουσία με τον θεσμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς όφελος των πολιτικών του σκοπιμοτήτων. Ο Ευρ. Στυλιανίδης τον κατηγόρησε για «επικίνδυνη τακτική», υποστηρίζοντας πως υπερβαίνει τα όρια του Συντάγματος. «Υποδεικνύει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δη στο Ελεγκτικό Συνέδριο ποιους ελέγχους νομιμότητας θα κάνει…» δήλωσε, ενώ η Σ. Βούλτεψη πρόσθεσε ότι «επιχειρεί να χειραγωγήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και να το κατευθύνει σε έρευνες που έχει ανακοινώσει ως “σκάνδαλα” μέσω του φιλικού του Τύπου».

Σημειώνεται πως η βουλευτής χαρακτήρισε ως «υπολεπτομέρειες» τα ζητήματα που έχουν εγερθεί στον δημόσιο διάλογο και σχετίζονται με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού όπως π.χ. οι προστατευτικές μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

«Μέσα σε αυτή την ειδική κατάσταση δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τις εξουσίες που έχουν -και με συρρικνωμένο τον δημόσιο χώρο για να τους ασκηθεί έλεγχος- για παρεκβάσεις» ανταπάντησε ο Ν. Βούτσης, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας και κάνοντας χρήση του δίκαιου της ανάγκης κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. «Δεν είναι λογικό όλα τα θεσμικά αντίβαρα και το πολιτικό σύστημα σε αυτή τη φάση να ασκούν τις δικές τους αρμοδιότητες;» διερωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «πρέπει να διευκρινιστούν όλα για να ξεφύγουμε από το γκρίζο τοπίο μιας δυστοπικότητας».

«Εχουμε δει ένα πλήθος καταγγελιών για αναθέσεις υπηρεσιών που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου και βρίθουν προβλημάτων, μια προφανή πρόθεση να δοθούν δουλειές σε “δικούς μας ανθρώπους” και όχι να εξυπηρετηθεί η νομιμότητα» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο απαντά στη συγκυρία της πανδημίας «που δοκιμάζει και τις κοινωνίες και τους θεσμούς».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ολα στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ