• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.6°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 22.8°C
  0 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  76%

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος κατά τη χθεσινή ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρνήθηκε να παραιτηθεί

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος απάντησε χτες στη Βουλή ότι δεν αναγνωρίζει «νομική βάση» (!) στην παραίνεση παραίτησής του που διατύπωσε ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις βαριές ευθύνες για τη μονοφωνία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που του επιρρίπτουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βαρύτατες ευθύνες για προκλητική αδράνεια απέναντι στην πολιτική «μονοφωνία» του ραδιοτηλεοπτικού χώρου επέρριψαν στο ΕΣΡ οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να καλεί σε παραίτηση τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ακρόασης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Με το που ξεκίνησε η πανδημία, σταμάτησε η δημόσια λειτουργία του ΕΣΡ», τόνισε χτες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι, παρά την επανειλημμένη κριτική και τις κραυγαλέες περιπτώσεις μεροληπτικής ενημέρωσης, το Συμβούλιο εξακολουθεί να εμφανίζει πλήρη αδυναμία για την τήρηση της πολυφωνίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, επικαλούμενοι ως επιβεβαιωτικά και τα στοιχεία των εκθέσεων πεπραγμένων του ΕΣΡ της τελευταίας διετίας, που καταγράφουν εμφανή μείωση των ποσοστών προβολής των θέσεων και των δράσεων των κομμάτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα της περιόδου της πανδημίας, έκανε λόγο για συνεχή «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση -που ενισχύθηκε, όπως επανέλαβε, από τις λίστες επιλεκτικής χρηματοδότησης των μέσων- και καταλόγισε συμβολικά τις ευθύνες για τη «σιωπή» του οργάνου στο πρόσωπο του προέδρου του, εγείροντας για άλλη μια φορά (ως πολιτική παραίνεση) το ζήτημα παραίτησής του. «Με το που ξεκίνησε η πανδημία σταματάει η δημόσια λειτουργία του ΕΣΡ, ενώ είναι η εποχή που θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας για κανονική και δίκαιη ενημέρωση και πληροφόρηση, για διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στην ενίσχυση του Τύπου» εξήγησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

«Δεν πήγα στο ΕΣΡ για να σταδιοδρομήσω, ούτε θα στενοχωρηθώ όταν πάω σπίτι μου…» απάντησε ο κ. Κουτρομάνος, ξεκαθαρίζοντας πως θα παραιτηθεί στις «αυτονόητες» περιπτώσεις είτε του σχετικού υπαινιγμού και μόνο από τα μέλη του Δ.Σ. του οργάνου, είτε όταν ο ίδιος κρίνει πως έχει εξαντλήσει την προσφορά του από τη θέση του προέδρου του. Σχολιάζοντας περαιτέρω το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει «νομική βάση» σ' αυτό, προσθέτοντας πως το ερμηνεύει ως πρόσκληση εισόδου στην πολιτική σκηνή για την οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία διάθεση.

Αντιμετωπίζοντας τα πυρά των κομμάτων για τη διαρκή αδυναμία του ΕΣΡ στην εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και τον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας ο Αθ. Κουτρομάνος επικαλέστηκε, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον περασμένο Μάιο, την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, τις οριοθετημένες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αρμοδιότητες της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ. Δήλωσε πως έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται η διαδικασία συστηματικής καταγραφής της κατανομής του τηλεοπτικού χρόνου στην εκπροσώπηση των κομμάτων και ότι, παρά τις δυσκολίες, θα ολοκληρωθεί αποδίδοντας αποτελέσματα.

Οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική, απαξιώνοντας την παρεμβατικότητα του ΕΣΡ ειδικότερα μπροστά στις απαιτήσεις της περιόδου της υγειονομικής κρίσης και της καυτής πολιτικής επικαιρότητας. Ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «τοπίο οργουελικής μονοφωνίας από τους μιντιοκράτες» που συντηρείται, όπως είπε, με τις πρακτικές της κυβέρνησης «να εξαγοράζει φωνές μέσω των περίφημων λιστών».

Ενώ ο Π. Πολάκης μίλησε για «μονομερή ενημέρωση ταϊσμένη από το χέρι Πέτσα να παίζει τον σκοπό της κυβέρνησης» αναφερόμενος και στην «εξαφάνιση» από τα κανάλια της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα. Ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι «η κυβερνητική επιδίωξη να αντικατασταθεί η πολυφωνία με την κυβερνητική μονοφωνία λειτουργεί σε βάρος της δημοκρατίας» και έψεξε το ΕΣΡ για την επιδείνωση της κατάστασης. Από το ΚΚΕ ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε στον «μιντιακό αυταρχισμό» που εντάθηκε με την πανδημία προβάλλοντας την κυβερνητική προπαγάνδα και τόνισε πως δεν υπάρχει άλλοθι για την αδράνεια του ΕΣΡ.

Από την Ελληνική Λύση ο Αντ. Μυλωνάκης δήλωσε ότι και το κόμμα του επίσης αίρει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά του και βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου». Η Σ. Σακοράφα κατήγγειλε τον «συστηματικό αποκλεισμό» του ΜέΡΑ 25 από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και χαρακτήρισε το σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο «παραμορφωτικό καθρέφτη» της ελληνικής πραγματικότητας.

Σύσσωμη η κυβερνητική πλευρά τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του προέδρου του ΕΣΡ ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Ο Γ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε σε «παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και στα «βοσκοτόπια», η Σ. Βούλτεψη μίλησε για «fake news» και για διοχέτευση δημοσιευμάτων όπως τα πρόσφατα για τα «διπλά βιβλία» των κρουσμάτων της πανδημίας, ενώ ο Γ. Μαρκόπουλος σε αντιδιαστολή με τα σχόλια για τις «λίστες Πέτσα» αναφέρθηκε στις «λίστες Κρέτσου και Παππά» και στις διαφημιστικές δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
«Καμπανάκι» από την αντιπολίτευση για την περιστολή της πολυφωνίας
Κώδωνα κινδύνου για την περιστολή της πολυφωνίας και τη δυσανάλογη εκπροσώπηση των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ έκρουσαν για νιοστή φορά οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης.
«Καμπανάκι» από την αντιπολίτευση για την περιστολή της πολυφωνίας
ΒΟΥΛΗ
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό του κόμματός τους από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ζητούν να πάρει θέση ο κ. Αθ. Κουτρομάνος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
Στην προετοιμασία της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται το ΕΣΡ, ενώ διαβουλεύεται ταυτόχρονα με το υπουργείο για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου, ώστε να...
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Του χρόνου...και βλέπουμε
Τη διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ το 2018 -αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με το επιπλέον κομμάτι του φάσματος που θα δοθεί για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες το 2020- εισηγήθηκε στη Βουλή η...
Του χρόνου...και βλέπουμε
ΒΟΥΛΗ
Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες
Σκληρή κριτική, με χαρακτηρισμούς όπως «δικτάτορας» και «υπερκαναλάρχης», δέχτηκε από την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας στην Ολομέλεια για τη χορή­γηση των τηλεοπτικών αδειών ● Στη Βουλή μετατίθεται,...
Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή
Στη συνέντευξή της η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας για τις απόψεις του περί του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε των θέσεών της, της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας