• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.2°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.3°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  80%

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ν. Φίλης: Αντί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στα πρότυπα της ΕΕ, βλέπουμε μείωση

 • A-
 • A+

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την απόκλιση της κυβέρνησης στον ετήσιο προϋπολογισμό από τα πρότυπα κρατικής δαπάνης της ΕΕ στον τομέα της παιδείας.

«Θα χρησιμοποιήσω στοιχεία και αριθμούς για τον τομέα της Παιδείας, από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021. Οι πόροι που προβλέπονται στο τακτικό μέρος είναι μειωμένοι κατά 1,17%. Η κυβέρνηση χρυσώνει βέβαια το χάπι, προβλέποντας αυξημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τι σημαίνουν αυτά; Θα το εξηγήσω», διευκρίνισε.

«Ως προς το τακτικό σκέλος, που αφορά τις κύριες λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης, έχουμε μείωση πάνω στη μείωση, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο φετινός προϋπολογισμός (του 2020) εκτελείται με σοβαρότατη απόκλιση προς τα κάτω: 125 εκατ. € σύμφωνα με την ίδια την εισηγητική έκθεση. Κι αυτό την ώρα που λόγω Covid οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου έχουν μεγαλώσει» ανέφερε.

«Ρωτώ: Πού οφείλεται αυτή η αποτυχία; Μήπως οφείλεται στο ότι δεν έκαναν εγκαίρως τους διορισμούς στην ειδική αγωγή; Μήπως στο ότι δεν κατάφεραν εντός του 2020 να διορίσουν τους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης; Μήπως στο ότι δεν προσέλαβαν επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για να σπάσουν οι μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου σε ολιγομελή τμήματα, με ό,τι σήμαινε αυτό στην αρνητική πορεία της πανδημίας στη χώρα;», διερωτήθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Μήπως στο ότι δεν πλήρωσαν για να έχουν τα πιο φτωχά παιδιά εξοπλισμό και καλές συνδέσεις για να συμμετάσχουν ισότιμα στην τηλεκπαίδευση; Μήπως στο ότι δεν μερίμνησαν να νοικιάσουν χώρους για να στεγαστούν οι τάξεις και τα τμήματα που θα έσπαγαν; Μήπως στο ότι δεν ενίσχυσαν επαρκώς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και έμειναν στη δήθεν «δωρεάν» αόρατη σύμβαση με τη Cisco, με όλα τα προβλήματα που καθημερινά συναντούν μαθητές και εκπαιδευτικοί;»

Συγκεκριμενοποιώντας, σημείωσε: «Ας δούμε συγκεκριμένους αριθμούς από τον προϋπολογισμό: Μείωση 0,69% στην Α' βάθμια και Β' βάθμια εκπαίδευση. Μείωση 33,38% (!) από τα 85 στα 56 εκατ. € στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Γιατί; Μήπως γιατί την προορίζουν για υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση; Μείωση 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση. Μιλάμε για 20 εκατ. € που θα λείψουν από τα ΑΕΙ, τα οποία στενάζουν από την έλλειψη πόρων ακόμα και σε στοιχειώδη, όπως η θέρμανση».

«Από την άλλη, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δήθεν αυξάνεται δραστικά (200 εκ. €), οι αριθμοί είναι αόριστοι για αυτό και «στρογγυλοποιημένοι». Ως γνωστόν, στο ΠΔΕ δεν υπάρχουν καν κωδικοί και απλώς το υπουργείο προβλέπει ότι με πόρους του ΕΣΠΑ θα εκτελέσει κάποια έργα, γενικώς και ασαφώς. Τα οποία άλλοτε εκτελούνται, άλλοτε όχι. Ας δώσει εξάλλου στοιχεία το υπουργείο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού ΠΔΕ. Μήπως έπεσαν κι εκεί έξω στον περσινό προϋπολογισμό τους, περισσότερο κι από το τακτικό σκέλος;», πρόσθεσε.

«Αντίθετα, δεν ακούσαμε λέξη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αξιοποιηθεί για την Παιδεία και την Υγεία, όπως είναι η πιο επείγουσες προτεραιότητες; Θα αξιοποιηθεί για ψηφιακό μετασχηματισμό, νέες φοιτητικές εστίες και σύγχρονα βιοκλιματικά σχολεία, που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη;», υπογράμμισε.

Συμπερασματικά ως προς τα παραπάνω, είπε: «Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι εκεί που τα χρήματα είναι συγκεκριμένα, η ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γυρίζουν το ρολόι πίσω στο 2010 και στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς λιτότητας για τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτούς που κάθε χρόνο ως το 2015 προέβλεπαν μείωση για την εκπαίδευση και αντέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2016-2019».

Όσον αφορά τις προδιαγραφές των προϋπολογισμών της ΕΕ για την παιδεία, τόνισε: «Ένα ακόμα στοιχείο, πολύ σχετικό με ό,τι συζητάμε. Προχθές δημοσιεύθηκε η έκθεση της ΕΕ για τη σχολική εγκατάλειψη στην Ελλάδα. Το 2017 είχε πέσει στο 6% έναντι 10,6% στην ΕΕ. Την ίδια χρονιά, είχε ανέβει το ποσοστό αποφοίτων της Γ' βάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο 43,7%, από το 37,2% που το παραλάβαμε το 2014. Ξεπερνώντας μάλιστα την ΕΕ, που βρίσκεται στο 39,9% κατά μέσο όρο. Ο κίνδυνος είναι ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης και το νέο σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση θα αυξηθεί και πάλι η μαθητική εγκατάλειψη και η διαρροή μαθητών ανάμεσα στο γυμνάσιο και το λύκειο, ενώ φυσικά θα μειωθεί και το ποσοστό αποφοίτων ΑΕΙ».

«Στην επιστολή που συνοδεύει την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ο υπουργός κάνει λόγο για "συνέχιση της επιβαλλόμενης από τις περιστάσεις επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής"... Επεκτατική θα πει σε απλά ελληνικά, ξοδεύω περισσότερο. Στην Παιδεία πάντως επιλέγουν να ξοδέψουν λιγότερο! Ακόμα μια φορά οι επιλογές της ΝΔ είναι κρυστάλλινα διάφανες. Λιγότερα χρήματα για το δημόσιο σχολείο, αγώνας να ενισχυθεί η "ιδέα" της "καλύτερης" ιδιωτικής εκπαίδευσης», διαπίστωσε..

Τέλος, επεσήμανε: «Στόχος μας πρέπει να είναι αντίθετα η σύγκλιση της χρηματοδότησης με το μέσο όρο της ΕΕ και το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η διάταξη για το τέμενος
Με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, αφού διακομματικά η Ολομέλεια ενέκρινε χθες το απόγευμα τη σχετική διάταξη, η κυβέρνηση προωθεί την επίσπευση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα. Στο σύνολο των...
Ψηφίστηκε η διάταξη για το τέμενος
Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Βουλή: Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας του «Μένουμε Σπίτι» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι και Μένουμε Ασφαλείς», ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή 47 βουλευτών του στη Βουλή, θέτοντας ταυτόχρονα ζήτημα νομιμότητας στη διαδικασία.
Βουλή: Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας του «Μένουμε Σπίτι» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ απαρίθμησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
ΒΟΥΛΗ
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
Με το βλέμμα στις εκλογές προσήλθε η αντιπολίτευση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που άνοιξε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και την...
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας