• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τροπολογία – ομολογία αποτυχίας για τη θωράκιση του ΕΣΥ

 • A-
 • A+
Λίγες ώρες πριν από το lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών και επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση, ενώ η χώρα εισέρχεται στο δεύτερο lockdown με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ σε ποσοστό 66% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 78%.

Μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ήρθε απόψε να καταδείξει με ακόμα πιο εμφανή τρόπο πως δεν ευσταθεί το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν θωράκιση του ΕΣΥ, με τις πολυδιαφημισμένες 7.000 προσλήψεις και τις περίπου 1.200 κλίνες ΜΕΘ.

Έστω και τώρα, στο παρά πέντε, ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπει την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ, την περαιτέρω αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας αλλά και τη δυνατότητα επίταξης όχι μόνο κλινών ιδιωτικών κλινικών αλλά και ολόκληρων κλινικών.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας

 • Συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας: 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., 300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και 1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας. «Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων» αναφέρει άλλη διάταξη.
 • Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. «Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19», αναφέρεται.
 • Με άλλη διάταξη παρατείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων έως την 30η.11.2020 «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».
 • Για το χρονικό διάστημα έως την 28η.2.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, μπορεί να διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».
 • Ο υπουργός Υγείας, έχει ακόμη τη δυνατότητα με απόφασή του, «να εντέλλεται την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».
 • Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι 6 μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Αλλιώς δεν εξηγείται πως σε μια τροπολογία καταφέρνει να ξεγυμνώσει όλη την εγκληματική του ανεπάρκεια στην πανδημία.

Έξι μήνες η βασική μας κριτική στη κυβέρνηση είναι ότι άνοιξε αλλοπρόσαλλα τον τουρισμό δίχως σχέδιο, αφού δεν επέβαλε πρωτόκολλα για υποχρεωτικό αρνητικό τεστ στις πύλες εισόδου.

Και ότι δεν ενισχύει το ΕΣΥ με πρόσληψη μόνιμων γιατρών και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης απαντάει ότι το πρώτο δε γίνεται και το δεύτερο δε χρειάζεται.

Έπρεπε να φτάσουν οι νεκροί τους 700 και τα κρούσματα τα 3.000 τη μέρα για να προχωρήσει στα αυτονόητα και να τα κάνει πράξη.

Μόνο που τώρα είναι πολύ αργά και την εγκληματική ευθύνη φέρει ακέραια ο κος Μητσοτάκης.

 Ραγκούσης: Ξέρετε τι θα γράψει για εσάς η ιστορία κ. Κικίλια; Εκπρόθεσμος!

Η δήλωση του Γ. Ραγκούση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε συνειδητά το ΕΣΥ στο έλεός του! Τα όσα υφίσταται και θα υποστεί ο ελληνικός λαός από το Σάββατο και μετά είναι αποκλειστικά δική σας πολιτική, ηθική και ιστορική ευθύνη!"

Κατά την πρώτη του παρέμβαση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε τα ακόλουθα: "Κύριε Κικίλια σε αυτήν εδώ την αίθουσα δώσατε στον ελληνικό λαό την απόλυτη απόδειξη της γιγαντιαίας πολιτικής ευθύνης που έχετε ως κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το γεγονός ότι η χώρα μας, η κοινωνία, η πραγματική οικονομία από μεθαύριο μπαίνει σε μία νέα τραγωδία.

Έρχεστε εδώ σήμερα, μετά την ανακοίνωση ενός δεύτερου λοκντάουν, μίας δεύτερης καραντίνας, ενός απαγορευτικού που είναι αποτέλεσμα όπως πριν λίγο αποδείξατε και επιβεβαιώσατε της δικής σας συνειδητής ολιγωρίας να μην ενισχύσετε το εθνικό σύστημα υγείας, ενώ 8 μήνες έχετε στα χέρια σας τις ελπίδες και τις προσδοκίες αυτού του λαού να γλιτώσει από αυτή την πανδημία.

Κι όταν σας λέγαμε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ολιγωρείτε, να παίζετε τα παιχνίδια με τους κλινικάρχες, όταν σας λέγαμε ότι είχατε υποχρέωση να ενισχύσετε το ΕΣΥ, έβγαινε ο εκπρόσωπός σας ο κ. Πέτσας και έλεγε ότι εμείς δε θα πετάξουμε τα λεφτά που μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ενισχύοντας τις ΜΕΘ

Και σήμερα έρχεστε και κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Γιατί σήμερα; Γιατί όχι χτες, την περασμένη εβδομάδα όλο το περασμένο διάστημα; Διότι είχατε συνειδητή επιλογή να αφήσετε στην τύχη του το Εθνικό Σύστημα Υγείας.. Και είστε υπόλογοι απέναντι σε όλους τους πολίτες όσοι θα χρειαστούν, ο μη γένοιτο, κρεβάτια στις μονάδες ΜΕΘ και δεν θα βρίσκουν! Διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε συνειδητά το ΕΣΥ στο έλεός του.

Η τροπολογία που φέρατε πριν λίγο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Τι σας εμπόδιζε όλο αυτό το διάστημα; Είχατε οικονομική στενότητα; Δημοσιονομικούς περιορισμούς; Για τις τράπεζες τρέχετε και κάνετε ό,τι σας υπαγορεύουν οι τραπεζίτες. Δεν είχατε κανένα εμπόδιο. Ήταν επιλογή σας!

Άρα τα όσα υφίσταται και θα υποστεί ο ελληνικός λαός από το Σάββατο και μετά είναι αποκλειστικά δική σας πολιτική, ηθική και ιστορική ευθύνη! Ό, τι μέλλεται να βρει μπροστά του ο λαός, δε διορθώνονται, ούτε με νόμο, ούτε με προσλήψεις ούτε με διορθωτικές κινήσεις γιατί αφορούν τη ζωή. Κι όταν φύγει η ζωή δεν επιστρέφει! Είστε υπόλογοι κύριε Κικίλια! Οφείλετε κατ ελάχιστον συνεχή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό! Γιατί τον εγκαταλείψατε στην τύχη του. Κι αυτόν, και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και όλες τις δομές υγείας!"

"Ξέρετε τι θα γράψει για εσάς η ιστορία κ. Κικίλια; Ό,τι ακριβώς και η τροπολογία σας: Εκπρόθεσμος!"

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας -ο οποίος παίρνοντας το λόγο ουδέποτε απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε ο Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το γιατί εγκατέλειψε η κυβέρνηση το ΕΣΥ και γιατί προβαίνει σε κατόπιν εορτής προσλήψεις , ει μη μόνον αναλώθηκε κηρύγματα περί εθνικής και συλλογικής προσπάθειας και προσωπικής φύσης σχόλια- ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε τα εξής:

Όντως είναι φορές που διαπιστώνει κανείς ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μιλούσατε επί 10 λεπτά, αναφερθήκατε σε όλα, κάνετε προσωπικές επιθέσεις ξεχνώντας ότι είστε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές υπουργός της χώρας και το ένα ερώτημα που είναι στα χείλη όλων των πολιτών δεν τολμήσατε, όχι να απαντήσετε, ούτε να πλησιάσετε: Γιατί σήμερα κύριε Κικίλια; Γιατί όχι τον περασμένο μήνα; Γιατί όχι όλο το προηγούμενο διάστημα; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα πάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εσάς προσωπικά! Θα ήταν πολύ βολικό για εσάς να πιστεύετε ότι όταν σας δείχνουν το φεγγάρι μπορείτε να ξεφύγετε κοιτώντας το δάχτυλο! Όμως η αλήθεια είναι αμείλικτη σε ό,τι σας αφορά. Και αυτή η αλήθεια είναι στο στόμα όλων των στελεχών των μονάδων υγείας. Πηγαίνετε ξανά στα νοσοκομεία, διαβάστε τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών που σας κρούουν τον κώδωνα.

Ξέρετε τι θα γράψει για εσάς η ιστορία κύριε Κικίλια; Ό,τι ακριβώς γράφει η τροπολογία σας: Εκπρόθεσμος! Και η αλήθεια δεν είναι ότι αυτή η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη για τυπικούς λόγους, αλλά ότι είστε πολιτικά εκπρόθεσμοι με αυτό που κάνετε σήμερα!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ματαίωση της συζήτησης στη Βουλή για την πανδημία
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό και προαναγγέλλει συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα • «Το βάζει στα πόδια» ο πρωθυπουργός, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ματαίωση της συζήτησης στη Βουλή για την πανδημία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μέτρα που θα ισχύσουν στο lockdown
Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις των πολιτών • Τι ισχύει για τον αθλητισμό και τα καταστήματα • Καμία αναφορά στη λειτουργία ναών και εκκλησιών
Τα μέτρα που θα ισχύσουν στο lockdown
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δέσμη οικονομικών μέτρων για το δεύτερο lockdown
Μέτρα συνολικού ύψους 3,3 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων για το δεύτερο οριζόντιο lockdown.
Η δέσμη οικονομικών μέτρων για το δεύτερο lockdown
ΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο του Β. Κικίλια ● Σκληρή γλώσσα για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
ΒΟΥΛΗ
Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ για την Α.Ε. που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία
Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και προβλέπει τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας «για τη διενέργεια αξιολόγησης όλων...
Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ για την Α.Ε. που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας