«Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds», εγκάλεσε την κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η μομφή του κόμματος είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά.
«Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν Υπουργό του. Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με Υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος. Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της Ν.Δ., της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια. Που νομίζουν ότι με την τακτική του Γκαίμπελς "πες, πες, όλο και κάτι θα μείνει" σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι θα συνεχίσει ο Ελληνικός λαός να ζει στην παγίδα του δήθεν αντιμνημονίου και σίγουρα του λαϊκισμού. Είμαστε εδώ για να μην τους το επιτρέψουμε.
Κάθε φορά που ένας υπουργός σας ή εσείς θα αναφέρεστε στο ΠΑΣΟΚ και την κρίση του 2009, θα σας θυμίζουμε ότι εσείς στους προϋπολογισμούς που ψηφίζατε, αναγνωρίζατε το δημοσιονομικό έγκλημα της Κυβέρνησης Καραμανλή, με έλλειμμα 15,6%.
Καταθέτω στα πρακτικά τον προϋπολογισμό του 2013, στον οποίο υπογράφει και ο σημερινός υπουργός κ. Σταϊκούρας. Αναγνωρίζετε το έλλειμμα ακριβώς στο ποσοστό που σας είπε και το ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. τότε», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.
Αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25.000 πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ένας εργαζόμενος που παίρνει 200 ευρώ το μήνα πώς θα ανταποκριθεί στα χρέη του;» και συμπλήρωσε ότι η απάντηση της Ν.Δ. είναι μονίμως η ίδια, «αδιαφορία και αναλγησία».
Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds».
Κατά την έναρξη της ομιλίας της άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σαν από μηχανής Θεός στρεφόμενος εναντίον του υπουργού Οικονομικών και βγάζοντας την κυβέρνηση από τα πολιτικά αδιέξοδα» καθώς τέτοιες κινήσεις τη συσπειρώνουν. «Επιβεβαιώνεται», πρόσθεσε, «ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Το κενό της αντιπολίτευσης που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύπτει πλέον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μάλιστα αποτελεσματικά».
Η κ. Γεννηματά άσκησε επίσης κριτική σε βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση με την Τουρκία, «Αφήνετε χώρο στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας. Η μυστική και φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια, επιτρέψατε στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε προσωπικά την ευθύνη για όσα συμβαίνουν κύριε πρωθυπουργέ από τη στιγμή που αρνηθήκατε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών», όπως είπε.
«Αφήσατε ανεκμετάλλευτο χρόνο, προχωρήσατε χωρίς σχέδιο. Έχει εσείς την ευθύνη που βαδίζει η χώρα χωρίς στρατηγική και αρραγές μέτωπο στα διεθνή θέματα. Στόχος σας ήταν να βάλετε ένα φρένο στην Τουρκία. Δεν τα καταφέρατε. Ανέχεστε και δε λέτε κουβέντα για τα παιχνίδια Γερμανίας και Τουρκίας και γυρίζετε ικανοποιημένος».
Σοβαρά λάθη σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπήρξαν και ως προς τον χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Χάσατε τον έλεγχο κύριε Μητσοτάκη», είπε. «Από τον Αύγουστο ήταν φανερό ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Το μόνο που κάνατε όμως ήταν να φτιάξετε έναν χάρτη που συνεχώς κοκκίνιζε χωρίς να παίρνετε μέτρα και έρχεστε εκ των υστέρων να παρέμβετε».
«Εσείς έχετε ευθύνη για την πανδημία. Θα λέμε...κάθε χθες και καλύτερα! Ξέρουμε τι έγινε με το άνευ όρων άνοιγμα συνόρων, τον τουρισμό, το συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα σχολεία... Επιτρέπετε την αισχροκέρδεια με τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικοί δεν θέλουν χειροκρότημα. Πράξεις θέλουν. Αποδεχτείτε την τροπολογία μας, εντάξτε τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, φορολογείστε αυτοτελώς τις υπερωρίες. Κάντε πράξεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας