Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019. ©EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

  • A-
  • A+

Ερώτηση κατέθεσαν, σήμερα, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθυστερήσεις στην ομαλή εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνουν ότι προκύπτουν αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ιδίως μετά την ψήφιση του ν.4635/2019 της κυβέρνησης της ΝΔ, με το βασικότερο να εστιάζεται στη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων.

Κατά συνέπεια, οι προτάσεις που κατατίθενται για νέα έργα βρίσκονται εκτός χρόνου, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος καταλήγει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές και οι δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι χάνουν την αποτελεσματικότητά. Παράλληλα, καταπατάται η ίδια η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 60ημερών, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το θέμα των καθυστερήσεων του αναπτυξιακού νόμου είναι διαχρονικά ακανθώδες. Οι μη ολοκληρωμένες επενδύσεις το 2015 ξεπερνούσαν τις 6.000, με διάφορες άλυτες παλιές εκκρεμότητες. Εξάλλου, έως το 2015 τα αιτήματα ελέγχου και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων δεν αντιμετωπίζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Έπειτα από εντατικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχαν απομείνει λιγότερα από 1.000 ανολοκλήρωτα έργα, για τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόταν η ανταπόκριση των ίδιων των επενδυτών. Επιπλέον τα εκκρεμή αιτήματα για ελέγχους ήταν λιγοστά», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ζήτημα διαφάνειας με τα όσα θεσπίστηκαν με το Ν.4635/2019».

«Σύγκρουση συμφερόντων» στην επενδυτική διαδικασία

Και συνεχίζουν: «Σύμφωνα με το ν.4635/2019, η Κυβέρνησή σας προχώρησε στην "απλοποίηση" της διαδικασίας, αναθέτοντας τον έλεγχο της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι. Παραβλέποντας τη σύγκρουση συμφερόντων που πιθανά προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, η "καινοτομική" αυτή πρωτοβουλία σας, κάθε άλλο παρά έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τεράστια επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζατε. Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Σύστηματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) κυρίως για τις προκηρύξεις του ν.4399/2016: α) Γενική Επιχειρηματικότητα, β) Μηχανολογικός Εξοπλισμός, γ) Νέες ΜΜΕ, καθώς και για την προκήρυξη των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση».

Ως προς αυτό, επικαλέστηκαν υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, δεν είναι άμεση, αλλά καθυστερεί σημαντικά. Απαίτηση, βέβαια, του επιχειρηματικού κόσμου είναι η άμεση ενεργοποίηση και των υπολοίπων πεδίων του ΠΣΚΕ, ώστε να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και ασφάλεια το σύνολο της διαδικασίας. 

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στην κατανομή των πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων. Συνεπώς:

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλείται να ενημερώσει τη Βουλή αν:

1. Τελούν σε γνώση του τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εφαρμογή του ν.4399/2016, μετά και την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των δυσλειτουργιών στην αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου;

3. Για ποιον λόγο παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

4. Πόσα είναι σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα και πόσα τα εκκρεμή αιτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου;

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση κορυφής για ανάπτυξη, βία και... Μακεδονία
Σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Θα απουσιάζει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Αίσθηση από τη στάση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να ζητήσει αναβολή της...
Σύγκρουση κορυφής για ανάπτυξη, βία και... Μακεδονία
ΒΟΥΛΗ
Ν. Φίλης: Αντί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στα πρότυπα της ΕΕ, βλέπουμε μείωση
Σε ομιλία του στη Βουλή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την απόκλιση της κυβέρνησης στον ετήσιο προϋπολογισμό από τα πρότυπα κρατικής δαπάνης της ΕΕ στον τομέα της παιδείας.
Ν. Φίλης: Αντί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στα πρότυπα της ΕΕ, βλέπουμε μείωση
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Να είναι ακατάσχετη η επιστρεπτέα προκαταβολή»
Kαλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή τι θα κάνουν, ώστε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα χορηγηθεί από τις περιφέρειες να είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.
ΣΥΡΙΖΑ: «Να είναι ακατάσχετη η επιστρεπτέα προκαταβολή»
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εξαρχής παράνομος ο διορισμός Ζαρούλια-Έκθετοι Ν.Δ., κυβέρνηση, Τασούλας
Στην επίθεση περνάει η Κουμουνδούρου κατηγορώντας κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Βουλής για τον διορισμό της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, καταγγέλλοντας ότι ήταν εξαρχής...
ΣΥΡΙΖΑ: Εξαρχής παράνομος ο διορισμός Ζαρούλια-Έκθετοι Ν.Δ., κυβέρνηση, Τασούλας
Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Βουλή: Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας του «Μένουμε Σπίτι» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι και Μένουμε Ασφαλείς», ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή 47 βουλευτών του στη Βουλή, θέτοντας ταυτόχρονα ζήτημα νομιμότητας στη διαδικασία.
Βουλή: Τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας του «Μένουμε Σπίτι» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας
Τροπολογία στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2020.
Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας