Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μεθοδεύσεις μέσω ανάθεσης που απαξιώνει την ΕΡΤ κι εργαλειοποιεί τον αθλητισμό»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

«Μεθοδεύσεις μέσω ανάθεσης που απαξιώνει την ΕΡΤ κι εργαλειοποιεί τον αθλητισμό»

  • A-
  • A+

Μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια μέσω απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία παραγωγής AN SPORTS & MEDIA που απαξιώνουν την ΕΡΤ Α.Ε και εργαλειοποιούν τον αθλητισμό καταγγέλλουν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα.

«Στο ίδιο θέατρο σκιών που διαμορφώνεται με "ημετέρους" και πολιτικούς φίλους, σε όλο το φάσμα της δημόσιας οικονομικής δραστηριότητας, με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς διαδικασίες έρχεται να προστεθεί και η εργαλειοποίηση του αθλητισμού» υπογραμμίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό:

  • 1. Γιατί επελέγη η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επιλογή αναδόχου, για να διεκπεραιώσει τη τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο “Τeam Hellas 2020ne – Road to Tokyo”;
  • 2. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ Α.Ε;
  • 3. Με ποια κριτήρια επελέγη η εταιρεία AN SPORTS & MEDIA στην οποία ανατέθηκε η εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής, με κατεπείγουσα απευθείας ανάθεση;
  • 4. Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου που να δικαιολογούν το ποσό των 484.500,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ;
  • 5. Πόσες και ποιες τηλεοπτικές παραγωγές έχει υλοποιήσει κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να επιλεγεί από την ΕΡΤ Α.Ε ως η καταλληλότερη με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης;

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται πως «η πολιτική της αδιαφάνειας και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενσωματώνεται σε συμβάσεις που ανατίθενται χωρίς κριτήρια, με προφανείς υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών και υποβάθμιση του έργου που δύναται με ίδια μέσα να επιτελέσει η δημόσια τηλεόραση. Επεκτείνεται, έτσι, η πολιτική των εξυπηρετήσεων, της συναλλαγής με συμφέροντα «ημετέρων» και η σύνδεσή τους με την χειραγώγηση κάθε δραστηριότητας δημοκρατικών διαδικασιών, όπως αποτελούν στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αρχαιρεσίες των αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων».

Οι βουλευτές επικαλούνται δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας SPORTIME της 13ης Οκτωβρίου με το οποίο «γνωστοποιείται στο αναγνωστικό κοινό ότι μέσω της ΕΡΤ Α.Ε αποφασίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής 85 επεισοδίων, με θέμα την παρουσίαση της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, που θα λάβει μέρος στους εξ αναβολής Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

»Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η εταιρεία παραγωγής που επελέγη είναι «ίδιων συμφερόντων με site που στηρίζει την Αναγέννηση του Βασίλη Οικονόμου με αρωγό τον Λευτέρη Αυγενάκη, site που στηρίζει ευθέως την υποψηφιότητα Οικονόμου και στην 11μελή συντονιστική επιτροπή, που αποτελεί το όργανο προετοιμασίας της παράταξης «Αναγέννηση» για τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Νικολάου, αδερφός του φερόμενου ως διαχειριστή του site Θανάση Νικολάου».

»Από το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει ότι, κατ’ ουσίαν, έχει στηθεί ένας μηχανισμός αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου Συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ, από ιδιοκτήτη εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση και προβολή του εν λόγω συνδυασμού και στον οποίο συμμετέχει συγγενικό του πρόσωπο».

Οι βουλευτές προσθέτουν πως «η ως άνω μεθόδευση δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς οι απευθείας αναθέσεις, οι αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και η απαξίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αποτελούν συνήθη πρακτική της κυβέρνησης. Αυτό που προξενεί εντύπωση και πλήθος ερωτηματικών είναι ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, η ΕΡΤ Α.Ε επιλέγει μια ακριβή εξωτερική τηλεοπτική παραγωγή συνάπτοντας μια σκανδαλώδη σύμβαση.

»Ενώ η ΕΡΤ διαθέτει πολυδύναμο, έμπειρο και καλά στελεχωμένο αθλητικό τμήμα καθώς και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εκτέλεση ανάλογης τηλεοπτικής παραγωγής αλλά και την ύπαρξη του εξειδικευμένου καναλιού ERT SPORTS, η διοίκηση ενέκρινε με την διαδικασία του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία AN SPORTS & MEDIA την υλοποίηση τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών. Για άλλη μια φορά, απαξιώνονται οι δυνατότητες, το ανθρώπινο δυναμικό και οι προοπτικές ανάπτυξης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μετατρέποντάς την σε εργαλείο εξυπηρέτησης κυβερνητικών συμφερόντων».
 

ΒΟΥΛΗ
Κατάπιε τη γλώσσα της η Ν. Κεραμέως, απόλυτη σιωπή και από τη Δ. Μιχαηλίδου
Το παραμικρό σχόλιο για τη σύλληψη του 14χρονου Βαγγέλη και των άλλων μαθητών δεν έκανε η υπουργός Παιδείας, παρότι ζητήθηκε η τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατάπιε τη γλώσσα της η Ν. Κεραμέως, απόλυτη σιωπή και από τη Δ. Μιχαηλίδου
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο
Ερώτηση κατέθεσαν, σήμερα, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθυστερήσεις στην ομαλή εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο
ΒΟΥΛΗ
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
Κριτική με σκληρές εκφράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδηγούν την άλλοτε κραταιά μεταλλουργία σε λουκέτο και ιδιωτικοποίηση ● Τι απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή φέρνει το ΜέΡΑ25 το «λουκέτο» της «Πίτσος»
Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης κατέθεσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, σχετικά με οριστικό κλείσιμο της μονάδας της «Πίτσος» στου Ρέντη.
Στη Βουλή φέρνει το ΜέΡΑ25 το «λουκέτο» της «Πίτσος»
ΒΟΥΛΗ
Με ψήφους της Ν.Δ. πέρασε η τροπολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ, με 158 ψήφους υπέρ και 140 ψήφους κατά.
Με ψήφους της Ν.Δ. πέρασε η τροπολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις
ΒΟΥΛΗ
«Σκανδαλώδης και επικίνδυνη ρύθμιση για τις ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα»
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τις MEΘ και τα τεστ για την πανδημία του νέου κορονοϊού στη Βουλή. Τι κατήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός. Τι υποστηρίζει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Σκανδαλώδης και επικίνδυνη ρύθμιση για τις ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας